用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 網
樓主: 蜜蜜斟
go

91 網   [複製鏈接]

elmobeebee 發表於 15-6-9 10:29
想問吓band 1% 通常D學校list 出來係本區or全港數字?
有D學校比較多學生去不同地區升中,謝謝
  ...
首先,小學並冇分band。
通常,沙田網學生能夠派去外區升中的,普遍是最top 既學生,佢地有些是去神校,例如協恩、德望、皇仁、英華、聖保羅男女ed,當然亦有例外啦。
這批尖子普遍課內外都好出色、拿好多獎。在自行已獲學校取錄,不用等大抽獎。
沙田網的官津中學中, band1 就差不多 = 英中。直資中學普遍是英中,但不是 band1,大約是 band2 中至尾。
外區的 band1 不一定是英中,例如培正就是band 1 的中文中學。
所以,只看數字不能看到實際情況。另,樓上有人舉出的 band1 A 中學並不真確~

dlee_ca 發表於 15-6-9 18:54
Are you sure?
今年的確是 band1 位多過人,但不是哪麼誇張~
回看6 年前的升小情況,也是很容易就中1、2線小學,所以6年後的今天,升中也是比較輕鬆。
可惜,自從前年開始,升小就開始好困難;所以,3年後的升中,也將是一個難關。
今年升小一的小朋友,6年後升中,我估計競爭將會非常激烈!

引用:Quote:elmobeebee+發表於+15-6-9+10:29+想

原帖由 pineapple0983 於 15-06-10 發表
首先,小學並冇分band。
通常,沙田網學生能夠派去外區升中的,普遍是最top 既學生,佢地有些是去神校,例 ...
自行時被取錄係直資/私校,對嗎?
如果係津校,係無辦法知道係自行得咗or抽返嚟。
另外,有D小學,例如培基,只公佈入讀英中學%,但英中不等於band one 中學。

elmobeebee 發表於 15-6-10 11:10
自行時被取錄係直資/私校,對嗎?
如果係津校,係無辦法知道係自行得咗or抽返嚟。
另外,有D小學,例如培基 ...
自行時被取錄係直資/私校,對嗎?<-------不對,也包括了官津
如果係津校,係無辦法知道係自行得咗or抽返嚟<------要等放榜才知
有D小學,例如培基,只公佈入讀英中學%,但英中不等於band one 中學<-----對!但培小好多成績一般的會升番培基書院,也是英中(直資)

回覆 elmobeebee 的帖子

培基小學個網有晒派邊間英中的人數,唔係得%

引用:Quote:原帖由+tucuxi+於+15-06-09+發表甲一

原帖由 mc_pigpig 於 15-06-10 發表
會叩門或有私小後備嗎?
我都打算咁填………
甲一浸呂、甲二三留空,乙一浸呂、乙二蕭小……
祝您好運!

引用:回覆+elmobeebee+的帖子 培基小學個網有晒

原帖由 waihomemail 於 15-06-10 發表
回覆 elmobeebee 的帖子

培基小學個網有晒派邊間英中的人數,唔係得%
我知
我所講,係佢只計了入英中%

回覆 COE1205 的帖子

如果定為二線小學,咁即係沙循好過梁小好多啦! 沙循九月自行都有人20分都唔入,但梁鉅鏐班中有人15分都入左! 之後放榜日同學第一入唔到沙呂,入了乙二的梁鉅鏐!  但選沙循就無人入到!! 即係話沙循受歡迎過梁小! 朱小都係, 選一朱小入哂!

回覆:91 網

其實沙循學校係點㗎?冇搞開放日,淨係睇網站資料。

MASAYA 發表於 15-6-9 11:40
五強係有少許爭議既,四強絕對係培基、一呂、沙呂、一胡,第五多數人話係朱小
同三國五虎將有人話黃忠有人 ...
同意四強已大家認可,睇埋升中派位,小學排行大熱第五都應該朱小(唔洗諗放第二), 第六會唔會沙循/ 沙胡/蕭小(放第二未必入到) , 第七係沙崇/沙主//田小/梁鉅鏐....(放第二都入到)

supermaket 發表於 15-6-10 11:48

如果定為二線小學,咁即係沙循好過梁小好多啦! 沙循九月自行都有人20分都唔入,但梁 ...
同學仔1-1-1都選朱小唔入, 去了慈航, 選朱小第一都未必入梗呀

supermaket 發表於 15-6-10 11:48

如果定為二線小學,咁即係沙循好過梁小好多啦! 沙循九月自行都有人20分都唔入,但梁 ...
我覺得好多家長都比梁小的功課量嚇親! 仲要講到明功課多...一般津小都已經唔少功課架啦...做死人咩

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-6-9+11:40+五強係

原帖由 supermaket 於 15-06-10 發表
同意四強已大家認可,睇埋升中派位,小學排行大熱第五都應該朱小(唔洗諗放第二), 第六會唔會沙循/ 沙胡/蕭 ...
時勢造英雄啫

梁小上年111都入唔到,沙循放第二都入
但今年完全調轉
唔可以一概而論話梁小及唔上沙循,睇升中派位,梁小係派到區外名中,但沙循無的

今年有咁既賽果,
第一,好明顯啲人怕左梁小功課量
第二,今年啲人保守左,有五分宗教分都唔揀一線,梁小有宗教但自行15分都入到,寧願入二線但唔錯既沙循,今年係二十分不入,所以到大抽獎會出現,111沙循入唔到,但有人乙二入梁小

今年大部份二線都被推高
連沙崇都揀人見&#128584;

引用:Quote:原帖由+supermaket+於+15-06-10+發表

原帖由 rsh2012 於 15-06-10 發表
時勢造英雄啫

所以呢個遊戲好難玩,出年又可能掉番轉都唔奇&#128586;

引用:Quote:原帖由+supermaket+於+15-06-10+發表

原帖由 rsh2012 於 15-06-10 發表
時勢造英雄啫

分析得好好,我覺得啲人係睇往年結果嚟做參考,見上年梁小乙1收唔哂,而且乙1唔中就四寶,所以今年個個保守排位,填啲上年隱陣學校上乙1,咪變成好似沙循受歡迎囉,實際睇升中結果,梁小係好。

引用:Quote:原帖由+rsh2012+於+15-06-10+發表時

原帖由 goldvia 於 15-06-10 發表
分析得好好,我覺得啲人係睇往年結果嚟做參考,見上年梁小乙1收唔哂,而且乙1唔中就四寶,所以今年個個保守 ...
今年最大爆冷係“沙循”,排第一都入唔到

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-6-9+11:40+五強係

原帖由 supermaket 於 15-06-10 發表
同意四強已大家認可,睇埋升中派位,小學排行大熱第五都應該朱小(唔洗諗放第二), 第六會唔會沙循/ 沙胡/蕭 ...
間間都咁難入咁既………

引用:Quote:原帖由+rsh2012+於+15-06-10+發表時

原帖由 goldvia 於 15-06-10 發表
分析得好好,我覺得啲人係睇往年結果嚟做參考,見上年梁小乙1收唔哂,而且乙1唔中就四寶,所以今年個個保守 ...
d人見今年乙二中梁小,出年一定好多人排乙二梁小,如果你個號碼好後,咁你中乙二機會會好微。

引用:Quote:原帖由+goldvia+於+15-06-10+發表分

原帖由 yiuki 於 15-06-10 發表
d人見今年乙二中梁小,出年一定好多人排乙二梁小,如果你個號碼好後,咁你中乙二機會會好微。

...
最慘就係唔知果組"神秘冧把"…究竟係前定後…

其實有無辦法知道該年出生率、世襲生霸左幾多位呢?

回覆 rsh2012 的帖子

同意你所講的

相信的確家長被梁鉅鏐的功課量嚇怕, 小一每日7-8樣,五六日功課量以打計,做到小朋友同家長! 口碑說老師一般! 簡介會校長常說了多遍︰"我地學校係功課多!"

但在某些家長來看, 梁小都係屬二線而已! 以佢學校地理位置及家長背景, 中產皆是,絕對在未來日子可以有更好成績! 只是怕該做左兩年既校長唔識趁現勢做得更好!

真係年年情況都唔同, 今年結果只作明年參考, 無人能預計!

‹ 上一主題|下一主題