用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 網
樓主: 蜜蜜斟
go

91 網   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+MAMAMEEE+於+15-06-08+發表知

原帖由 bluerain_baby 於 15-06-08 發表
今年好似好少人放消息,同埋呢谷,冇人講84網嘅
係,今年好似無乜聲氣

Charlotte_mom 發表於 15-6-8 23:23
小結:
乙1肯定入唔晒
沙循
但前文有媽咪話有朋友女女乙一沙循都入唔到喎。。

ckh311 發表於 15-6-8 12:55
我小朋友同學仔,因哥哥係沙呂小讀緊,所以係必收生,準備9月入讀,傾開偈,佢媽咪話哥哥讀得好辛苦,有d追 ...
點算好?

咁樣對小朋友的心智發展會有障礙, 長期處於一個缺乏自信的環境下成長, 很大壓力!

希望他的細仔可以OK.

引用:我派13志願,慈航,交了10份叩門,只有4間

原帖由 tkmfan 於 15-06-08 發表
我派13志願,慈航,交了10份叩門,只有4間有得見,2間撞時間,欲哭無淚,讀慈航,好難叩門,91校 ...
有無考慮叩埋88網?

回覆:91 網

想問問,5強係: 培基,一呂,沙呂,一胡,沙胡,點解沙胡入5強?

我見沙胡年年都好多人話叩門2nd後入到,即係好多人走,d人中第一志願重會走,y?

而且,沙胡網升一唔公開人數,有%, 朱梁蕭似乎派得比沙胡好,而且公開人數

(如有錯誤請更正,不是針對某校,只想俾多d空間下屆家長去探討)

引用:Quote:naritawong+發表於+15-6-8+08:28+我

原帖由 MAMAMEEE 於 15-06-08 發表
知唔知沙祟除第一志願外, 有無人係第二志願派到?

今年大抽獎得27個位咋!
沙崇開多一班,54個位大抽奬
識得幾個擺第一,都中

引用:想問問,5強係:+培基,一呂,沙呂,一胡,

原帖由 bluerain_baby 於 15-06-09 發表
想問問,5強係: 培基,一呂,沙呂,一胡,沙胡,點解沙胡入5強?

我見沙胡年年都好多人話叩門2nd後入到, ...
睇過沙呂,朱小升中係12至14年度集合兩年一齊講,只有蕭小係續年講的。

引用:Quote:原帖由+MAMAMEEE+於+15-06-08+發表知

原帖由 elmobeebee 於 15-06-09 發表
沙崇開多一班,54個位大抽奬
識得幾個擺第一,都中
擺第一應該入哂,我女同學見得17個大抽獎位,太過博,所以放左第二間第一

引用:Quote:原帖由+bluerain_baby+於+15-06-09+

原帖由 yiuki 於 15-06-09 發表
睇過沙呂,朱小升中係12至14年度集合兩年一齊講,只有蕭小係續年講的。

...
之前有post解釋過點解會係兩年一齊講,因為我驚解釋錯另人誤會,所以你可揾下

ckh311 發表於 15-6-9 09:58
之前有post解釋過點解會係兩年一齊講,因為我驚解釋錯另人誤會,所以你可揾下

...

等我解釋下:

2012-2014年度呢種其實先至係官方既叫法, 可參考下教育局今年(2013/2015年度)升中既派位資料:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/NT7.pdf

你枱頭係用"2013/2015 年度中學學位分配辦法"

點解? 因為係2015年畢業既小六學生, 呈分其實由2013年既小五下學期已經開始, 所以整個升中週期其實由2013年已開始.

不過, 因為太多家長唔知, 成日以為2012-2014係指兩年既升中派位(其實係一年), 所以不少小學都會以家長慣常用的以單一年份計算方式來顯示, 如2013-2014年度, 但真正既叫法應該係2012-2014年度, 而非2013-2014年度.

MASAYA  EK勝在有你   發表於 15-6-9 10:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ckh311+發表於+15-6-9+09:58+之前有p

原帖由 hkpapa852 於 15-06-09 發表
等我解釋下:

2012-2014年度呢種其實先至係官方既叫法, 可參考下教育局2013/2015年度升中位派資料:
謝謝

ckh311 發表於 15-6-9 10:19
謝謝
不過都要小心, 因為我都見過九龍區有小學係用兩年度既資料夾埋嚟顯示, 當中只係用D好似銀行/電訊公司合約入面個D細到你用放大鏡都差D睇唔到既字寫住話係資料係兩個年度加埋既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

想問吓band 1% 通常D學校list 出來係本區or全港數字?
有D學校比較多學生去不同地區升中,謝謝

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+15-06-09+發表

原帖由 naritawong 於 15-06-09 發表
擺第一應該入哂,我女同學見得17個大抽獎位,太過博,所以放左第二間第一

...
可理解。

bluerain_baby 發表於 15-6-9 08:29

我見沙胡年年都好多人話叩門2nd後入到,即係好多人走,d人中第一志願重會走,y?

而且,沙胡網升一唔公開人數,有%, 朱梁蕭似乎派得比沙胡好,而且公開人數

(如有錯誤請更正,不是針對某校,只想俾多d空間下屆家長去探討)

有冇朋友幫忙解答吓?

bluerain_baby 發表於 15-6-9 11:27

五強係有少許爭議既,四強絕對係培基、一呂、沙呂、一胡,第五多數人話係朱小
同三國五虎將有人話黃忠有人話魏延一樣
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:想問問,5強係:+培基,一呂,沙呂,一胡,

原帖由 bluerain_baby 於 15-06-09 發表

上網睇番沙胡同朱小係2012~14升中派位統計:沙胡就同你所講,都係睇到%,首3志願74.5%,直資23.5%,第3志願以外2%合供派英中/直資有28人。

而朱小數字比較清晰,首3志願88.7%,第4志願4.35%,第5志願6.96%,圖表顯示總人有有115人,我數過大約有61人派英中/直資,能派往英中%大約有53%

以上純粹派中一數字衡量,好似朱小派位好d,但沙胡近呢兩三年都受歡迎咗好多,亦開始谷咗,因我朋友仔仔係沙胡讀緊。

引用:Quote:bluerain_baby+發表於+15-6-9+08:29+

其實唔使太在意,每間學校都有佢擁躉,最重要你認同你自己學校

ckh311 發表於 15-6-9 11:46
上網睇番沙胡同朱小係2012~14升中派位統計:沙胡就同你所講,都係睇到%,首3志願74.5%,直資23.5%,第3志願 ...
咁你朋友對沙胡有咩評語呢?點樣見到近年谷咗?其他方面呢?仔仔讀得開心嗎?我真係想知多D,奈何唔識沙胡家長...

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-6-9+10:21+編

原帖由 hkpapa852 於 15-06-09 發表
thx 我而家先知

‹ 上一主題|下一主題