用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔明點解畢業試主科唔合格,無畢業証書? ...
go

唔明點解畢業試主科唔合格,無畢業証書? [複製鏈接]

阿仔依加6年班, 佢本身有學障同少少過度活躍, 所以小一開始成績都係係尾個幾名, 6年班上學期時返學聽派位講座時, 就講話畢業試主科3科唔合格都只係得結業証書! 我真係唔係好明點解? 我真係好想知係教育局話定係學校話既呢?
   0    0    0    0

eeyore_fy 發表於 15-6-5 11:39
阿仔依加6年班, 佢本身有學障同少少過度活躍, 所以小一開始成績都係係尾個幾名, 6年班上學期時返學聽派位講 ...
應該係學校話的吧, 我記得自己小學畢業證書都係寫明修畢學業, 成績合格, 准予畢業的。

咁達唔到學校要求咪畢唔到業囉, 小六冇得留班, 咁咪出張修業証書, 証明你在此校讀過六年囉.  其實我的小學年代已經係咁架喎, 只係我唔知有冇人真係畢唔到業啫.

chanwendy 發表於 15-6-5 17:37
咁達唔到學校要求咪畢唔到業囉, 小六冇得留班, 咁咪出張修業証書, 証明你在此校讀過六年囉.  其實我的小學 ...
Exactly true!

引用:咁達唔到學校要求咪畢唔到業囉,+小六冇得留

原帖由 chanwendy 於 15-06-05 發表
咁達唔到學校要求咪畢唔到業囉, 小六冇得留班, 咁咪出張修業証書, 証明你在此校讀過六年囉.  其實我的小學 ...
有架,我小學時有個男同學係馬交人(其實係大6過去),住香港親戚湊。成績好差,無畢業証書。後尾好似返咗過奧門。

回覆:唔明點解畢業試主科唔合格,無畢業証書?

正常

畢業證書和修業証書。

其實張小學畢業證書係冇咩用.

回覆 eeyore_fy 的帖子

其實我n年前已係咁,主科唔合格係無畢業證書,只可拎修業證書。阿女啲同學有直資中學取錄,個個處於好hea狀態,我嚴重同女講主科唔合格係無得拎畢業證書,她才恍然大悟,當然阿女唔會咁做啦!因她怕要用成績表叩門,切不可鬆懈!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:唔明點解畢業試主科唔合格,無畢業証書?

我地以前讀書都係咁

記得細個果陣都係甘樣的安排。不過小學証書無大用,只要以后努力,讀上去讀得好,吾會影响小朋友前程。

birdbird 發表於 15-6-5 19:59
其實張小學畢業證書係冇咩用.
It can be used for the application of civil servant post requiring primary school qualification only!

我就真係唔記得自己細過小學係無咪咁?雖然到出嚟做野都知小學張証書作用唔係好大,我只係覺得其實小朋友都有盡力,只係佢成續追唔到,但要用 "畢業證書"同"結業證書"嚟區分姐!同埋係想知係教育局話定學校話姐。

引用:Quote:birdbird+發表於+15-6-5+19:59+其實

原帖由 kenwong888 於 15-06-06 發表
It can be used for the application of civil servant post requiring primary school qualification only ...
I think the primary graduation certificate is only required  when one applies for a  post whose qualification req is P.6 and the applicant has no other certificates to show he has qulaification higher than P.6!

我間都係

eeyore_fy 發表於 15-6-6 21:27
我就真係唔記得自己細過小學係無咪咁?雖然到出嚟做野都知小學張証書作用唔係好大,我只係覺得其實小朋友都 ...
唔好話小学,中学唔達標都只係有結业證書。

birdbird 發表於 15-6-7 08:49
I think the primary graduation certificate is only required  when one applies for a  post whose qual ...
Exactly true!

it's between
graduate or completed  

回覆:Jane1983 的帖子

借位一問,如果媽媽是舊生,但只有修業證書,是否不當畢業生而冇咗個10分?

回覆 PrincessH 的帖子

咁我又唔知..... 但就算係結業, 佢都叫係呢間讀左6年, 唔會唔計掛! 因為我個仔唔係讀我老公同我讀過既學校,佢係攪珠
‹ 上一主題|下一主題