用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想找一間可寄宿的小學
樓主: joeywan129
go

想找一間可寄宿的小學 [複製鏈接]

會唔會係SEN?過度活躍?如果係睇醫生/見社工,唔好放棄,應該好容易解決問題。

十個嚴重紀律問題嘅小學生裏面,有九個都係打打鬧鬧咁塑造出嚟。

查下有冇ADHD? 同埋有無野令佢唔開心, 情緒出問題.
找醫生 社工食藥和training。。。
送佢走只會佢認為你唔理佢. 情況恐怕更壞.

回覆:joeywan129 的帖子

我仔班都有個超級曳學生,惡名超卓,老師日日收投訴唔掂,大家都知佢有專注力不足過度活躍症。校方最後要家長唔可以再等公家,私家醫生俾錢食藥返學,乖了好多!

所以你仔問題,應該俾精神科醫生評估。如果係有病,就要食藥,如果佢無事係心理問題,就應該從心理入手, 唔好放棄!

回覆:joeywan129 的帖子

我有個親戚,之前係讀寄宿中學,小學我就冇聽過。但可以話俾你聽,學生有人入到去因為嚴格的機率而變乖,但也有一些自暴自棄,放棄學校連家庭,最終走入黑社會!

如果我係你,我會帶佢睇醫生,視情況再辭工全職湊佢一段時間 ....... 加油!

‹ 上一主題|下一主題