用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 St Peter's School York, 有d担心?
go

St Peter's School York, 有d担心? [複製鏈接]

剛剛睇左d外国的討論區,对st peter評語麻麻地?有d担心,亞仔九月会入讀
   4    0    0    0

醒目開學勳章

引用:剛剛睇左d外国的討論區,对st+peter評語麻

原帖由 tung_yan0623 於 15-06-04 發表
剛剛睇左d外国的討論區,对st peter評語麻麻地?有d担心,亞仔九月会入讀
Mumsnet discussion?

tung_yan0623 發表於 15-6-4 19:55
如何評論?

回覆 3b 的帖子

係呀,mumsnet 呀

回覆 亮燈 的帖子

大致上評論係一間重学業成績,strict and not too FRIENDLY school, 当地人会揾st peter 同 bootham比較,結果係大部份本土人喜歡bootham多d, 慘啦!如果真係甘就大穫啦……

tung_yan0623 發表於 15-6-4 20:43
回覆 亮燈 的帖子

大致上評論係一間重学業成績,strict and not too FRIENDLY school, 当地人会揾st peter ...
唔該晒!既然九月入學,唔好受他人影響,可能阿仔好適應呢!唔好太擔心,重點係阿仔努力讀書。

回覆 亮燈 的帖子

多謝你的安慰,希望一切順利,駛甘多錢,希望亞仔讀得好又enjoy 啦!

回覆 tung_yan0623 的帖子

本地人與我們的選擇不一樣
If looking from academic achievement, Bootham is not at par with St Peter's. They compare just because of location.

St Peter's 的周末活動不會多,會較清靜。

tung_yan0623 發表於 15-6-4 21:32
回覆 亮燈 的帖子

多謝你的安慰,希望一切順利,駛甘多錢,希望亞仔讀得好又enjoy 啦! ...
唔使客氣,呢D唔係安慰,因為我代入你既處境,如果我阿仔有咁既情況,我係會咁諗既!而且間學校又唔係冇人讀,相反黎講,就算一間係人都讚既學校,有人亦會可能唔適應、唔開心架!所以,俾個機會大家,睇下如何,凡事向好方面諗啦!

回覆:亮燈 的帖子

我都識朋友讀St Peter 跟著回港入了CU. 朋友的兒子對St Peter的评價非常正面,校長非常關顧每一個學生,但校內活動可能冇其它學校咁多。

阿大三年前去過St Peter面試及参觀學校約二小時,他對St  Peter的感覺非常好,尤其和校長和St Peter學生交談後聽到St Peter的學生對學校有很正面的評價。而和其它面試過的名校比較,他覺得St Peter的學生較沒有驕氣過整體成績不及其它名校,過學費平,又是男女校。

醒目開學勳章

回覆:tung_yan0623 的帖子

入讀後如發現不適合, 到時再搵其他學校, 先不要自己嚇自己啊!

多謝大家!睇左你地的留言个心定d, 始終亞仔一个人在外,希望可以同佢揀到最好的

回覆 spiderlily 的帖子

週未冇活動?我仲期待佢去英國可以有多d活動見識多d.,唔似得在香港个个weekend都只有讀書....之前考到ipswich school,是因為佢小活動我先冇揀……唉!早知st peter都係冇物活動,我就未必揀佢……

St Peter''s 學術成績很出眾,不要太憂慮。英國有不少成績出眾的學校周末活動都不太多如Abingdon / Chaterhouse.

要選活動多的可考慮Oundle 或 King's Canterbury 這類7 days a week schools.

多謝你的回覆!我仔係个書呆子,星期一至日都只有讀書,零活動!放佢出国,係想佢見識多d, 好好享受下校園生活,男孩子嗎!最開心是讀書的時候,長大之後要負上無數的責任!我唔想佢回頭看時只有讀書、考試這些回憶!希望佢入一間真正多元化all rounded的学校……担心是因為自己对英國的学校一無所知,全是agent和朋友的介紹,我只能隔山買牛……老實講,太多的活動亞仔亦受不了,但總希望有学校活動,讓佢学会同人相處,open minded. 名校自問金錢付不起,亦唔想佢对住d名校生,一天到夜拼成績,這樣跟香港沒分別!

其實你仔仔性格文靜好學,St Peter's 可能會適合你仔仔。

英國學校一般不是呆讀的,著重實踐,science 有無數 lab works, humanities subjects 則會有相關而費用相宜的field trips, 這是香港學校欠奉的。

要是真的不適合,以你仔仔能考上 St Peter's 的條件,相信仍有很多選擇的。

多謝你呀!
‹ 上一主題|下一主題