用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問等I 位期間係咪無任何訓練同評估再做? ...
go

請問等I 位期間係咪無任何訓練同評估再做? [複製鏈接]

THANKS

3    0    0    1

回覆:kittymilo 的帖子

醫院應該會有training比你,你兒科覆診同醫生講

引用:THANKS +

原帖由 kittymilo 於 15-06-04 發表
THANKS
自己揾 私人/半私家 訓練

引用:醫院應該會有training比你,你兒科覆診同醫

原帖由 DollyCC 於 15-06-04 發表
醫院應該會有training比你,你兒科覆診同醫生講
我淨係見過CAC, 要另外去醫院睇?

回覆:請問等I 位期間係咪無任何訓練同評估再做?

樓主, 見完CAC 醫生, 佢無寫信refer 見精神科嗎?

等期間政府冇其他服務,因所有服務都要等!只有去私人上訓練!

引用:樓主,+見完CAC+醫生,+佢無寫信refer+見精神

原帖由 KCHK 於 15-06-05 發表
樓主, 見完CAC 醫生, 佢無寫信refer 見精神科嗎?
無呀,第一次見完言語治療師,就話全面發展遲緩,言語理解同表達能力遲緩約歲幾,之後就係醫務社工,無安排見任何醫生或其他治療師。

要自己出去做訓練,如果等政府,有排等,要把握時間去做,事半功倍

咁奇怪? 你仔幾大去CAC ? 如果係global delay 一年或以上有自閉通常會refer 精神科, 但係佢比 I 位你, 即係唔太嚴重。不過點都好好啦, 把握時間做住私人training

引用:咁奇怪?+你仔幾大去CAC+?+如果係global+de

原帖由 KCHK 於 15-06-05 發表
咁奇怪? 你仔幾大去CAC ? 如果係global delay 一年或以上有自閉通常會refer 精神科, 但係佢比 I 位你, 即 ...
就嚟29個月大

點都好啦, 你仔已經接近3歲了, 好好把握時間做私人training , 因為政府比到的其實好有限。

引用:THANKS +

原帖由 kittymilo 於 15-06-04 發表
THANKS
我仔當年係等E+S位,CAC轉介醫院物理治療&職業治療、我仔係整體發展慢(大小肌),但等醫院治療都排左半年,呢半年係自費出私人兒童發展中心做治療,例如Step(http://www.step-hk.com/2010/),Links(http://linkscdc.com),呢兩間有職業治療,言語治療

引用:Quote:原帖由+kittymilo+於+15-06-04+發表T

原帖由 methy 於 15-06-05 發表
我仔當年係等E+S位,CAC轉介醫院物理治療&職業治療、我仔係整體發展慢(大小肌),但等醫院治療都排左半年 ...
Thanks 你仔仔上咗幾耐?有明顯進步嗎?

引用:Quote:原帖由+methy+於+15-06-05+發表我仔

原帖由 kittymilo 於 15-06-05 發表
Thanks 你仔仔上咗幾耐?有明顯進步嗎?
1歲開始做私人訓練,歲半排到政府治療,即上左半年私人訓練。現在5歲。回想返果時真係太細,我們迫佢做物理治療,喊住迫佢做,佢覺得唔舒服開心,但佢果時連坐既能力都無,我們不敢心軟,點都同佢上訓練。

果時睇唔見明顯進步,但訓練係幫助刺激佢發展,儲左一段時間,或佢自己發展時間到,佢又慢慢進步起黎。

訓練唔似食藥,即刻有效果,要持續不停做。

正常排位期間有,由關愛基金去訓練到有位停,要問醫務社工安排

另補充排i位,真空期間沒可能沒訓練。去找醫務社工講佢知

回覆:KCHK 的帖子

我都delay 1年以上都無排精神科,只是兒科跟進發展,但問下醫生,會在醫院排職業,物理治療。

關愛基金於2011年12月推出學習訓練津貼項目(下稱「關愛基金項目」),為輪候資助學前康復服務的合資格兒童提供學習訓練津貼;目的是讓來自低收入家庭且有康復服務需要的學前兒童,於輪候資助服務期間盡早獲取所需服務,以協助他們的學習及發展。鑑於這個關愛基金項目獲得好評,社會福利署(下稱「社署」)決定由2014年10月1日起將此「關愛基金項目」常規化。社署現正邀請合資格兒童申請常規化的「為輪候資助學前康復服務的兒童提供學習訓練津貼項目」(學習訓練津貼項目)。

社會福利署
康復及醫務社會服務科
地址        :       
香港灣仔
皇后大道東213號
胡忠大廈9樓

電話        :        2892 5573
傳真        :        2119 9035
電郵        :        [email protected]
辦公時間        :       
星期一至五上午9時至下午5時
(午膳時間:下午1時至2時)

社會福利署網頁        :        www.swd.gov.hk

醫務社工係點約見? 我去左社會福利處啲社工一樣嗎? 家庭月入過左幾多無得申請呢?

我仔大約2歲半 (上年7月)見CAC 醫生, 自閉傾向, 但因為樣樣有D, 唔太嚴重, 排兼收. 再排油麻地精神科, 今年5月就有職業治療師打黎詬比7堂小組加5堂個別我仔上.. 就上完啦, 排到年尾先再見到精神科醫生.  由2013年12月我搵私人心理學家做左個TEST 有REPORT, 我就去排其他非牟利機構 如保良局點滴創明天計劃, 之後又排到協康荒漠甘霖計劃. 保良局點滴創明天計劃由2014年1月申請, 約2-3個月就排到見全面發展導師, 再REFER 比其他有需要既導師如 感統, 言語..  收費好似係650/堂, 如好似我係上一年無做, 得老公入息, 我仔係FREE咁上堂.  協康荒漠甘霖計劃係上年既計劃, 有言語同社交, 都係收我100-150/堂, 因為有FUND , 所以先咁平... 唔夠一年,我仔排到兼收, 就要停以上既TRAINING啦...
‹ 上一主題|下一主題