用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦vs優才
go

林文燦vs優才

小兒今年升k2,下年有意報考林文燦及優才, 請問各位對哩兩間學校有何評價? 如要報考應什麼去準備? 論學術, 兩者邊間學校比較好?謝!

本人未幫小女報過林文燦只有報過優才, 優才一條龍,DSE成績亦OK,但家長要有充裕時間去上家長課(10堂)及交齊功課(係家長,不是小朋友),先考家長耐性及心力,家長要過關斬障,過關後先有機會收小朋友。利申-本人 上完第四堂已放棄優才(因有其它offer),不過這四堂家長亦有得益,林文燦本身已是英文小學,升中Band 1中學成續亦可,只是校舍比較細小(校舍前身是東莞同鄉會小學),睇返樓主自己住邊區

呢二間我會選優才, 不過二間都少位, 好難入

醒目開學勳章

呢二間我會選優才, 不過二間都少位, 好難入 x 2

優才啦,小班,活動,成績好。林我直頭冇報。

引用:優才啦,小班,活動,成績好。林我直頭冇報

原帖由 teambuilder 於 15-06-04 發表
優才啦,小班,活動,成績好。林我直頭冇報。
Agree

回覆:林文燦vs優才

引用:點解只㨂呢兩間?陳守仁之類會不會好啲? +

原帖由 Gary_family 於 15-06-04 發表
點解只㨂呢兩間?陳守仁之類會不會好啲?
TSL當然好,但難入好多
我估楼主一定會報

引用:本人未幫小女報過林文燦只有報過優才,+優才

原帖由 Lsfjoey 於 15-06-04 發表
本人未幫小女報過林文燦只有報過優才, 優才一條龍,DSE成績亦OK,但家長要有充裕時間去上家長課(10堂)及交 ...
請問10課大約關於咩?中教定英教? 要比學費嗎?thanks

十堂係講座。有兩三堂聽校長吹噓優才有幾勁。我上了四堂-九型人格之後放棄了。

AhMi0723 發表於 15-6-4 15:19
請問10課大約關於咩?中教定英教? 要比學費嗎?thanks
有心考優才? 睇下呢度先:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2893480
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我家在土瓜灣,即使山長水遠入將軍澳,也寧願揀優才。但在本區,也見林的小朋友在街上表現頗乖,有朋友讀緊,讃老師有愛心。

回覆 hkpapa852 的帖子

thank you for your sharing, no fantasy on GT any more!

回覆 AhMi0723 的帖子

其實10堂都係中文, 不用交學費, 要第一輪小朋友面試pass, 家長先有得上10堂

回覆:Miffy_Joey 的帖子

朋友女兒今年考小學,小朋友都操得幾 fit, 又係心儀林文燦和優才。林有 second in但最後 rejected.  媽媽好艱難上晒十堂優才,做晒報告,順利取錄,佢話十堂課程幫助到佢認識優才理念,辛苦但值得。

引用:本人未幫小女報過林文燦只有報過優才,+優才

原帖由 Lsfjoey 於 15-06-04 發表
本人未幫小女報過林文燦只有報過優才, 優才一條龍,DSE成績亦OK,但家長要有充裕時間去上家長課(10堂)及交 ...
咁請問10 堂係weekday 定weekend 上? 我家住鑽石山, 林文燦比較近, 因為我唔係ftm... 港島區的學校我報唔到... 因為陳守仁太多人報... 機會太底.. 所以剩餘的選擇唔多... 心怡英華/優才, 林文燦好似冇升中的 reference, 搞到我15/16

引用:點解只㨂呢兩間?陳守仁之類會不會好啲? +

原帖由 Gary_family 於 15-06-04 發表
點解只㨂呢兩間?陳守仁之類會不會好啲?
陳守仁太多人報... 心知機會唔太, 仲考慮緊應否報名

引用:我家在土瓜灣,即使山長水遠入將軍澳,也寧

原帖由 enidchiu 於 15-06-04 發表
我家在土瓜灣,即使山長水遠入將軍澳,也寧願揀優才。但在本區,也見林的小朋友在街上表現頗乖,有朋友讀緊 ...
請問土瓜灣返優才有冇校車?

考左先,對兩間心儀但都難考!
真係收先諗!

回覆:Miffy_Joey 的帖子

優才頭三年响旺角,有校車!