用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問男女校在大抽獎時,學校取錄係分50%男50%女,還是10 ...
go

請問男女校在大抽獎時,學校取錄係分50%男50%女,還是100%隨 [複製鏈接]

如題,請解答
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:wailok848 的帖子

隨機,與性別無關。

Band one 學校好多女仔,變成好似女校咁!

女孩發展快些,band one 女仔又比男仔多!

感謝回覆

wailok848 發表於 15-6-3 00:06
如題,請解答
如果你係問小學, 升小大抽奬純粹睇你隨機number靚唔靚, 純講運, 所以仲有機會男女比較平均。到升中大抽奬, 因為係先分banding, 再給予隨機number, 咁個升中呈分制度較利女仔, 所以band 1女仔相對較多, 電腦會先抽完band 1, 再抽band 2, 其間, 同一band就不分性別了。
何解好既band 1男女校會女多男少呢? 因為女仔成績好D, 面試又好D, 所以自行時收多D, 大抽奬時本身女仔band 1又較多, 所以入到既又多D。除非學校故意响自行時多收一D男仔, 否則, 好好既band 1男女校, 都會明顯地女多男少。

當年平機會打官司,升中由男女兩條隊變成一齊排,對男生不公平。影響到而家大學女多男少,繼而很多女人揾唔到老公。

引用:當年平機會打官司,升中由男女兩條隊變成一

原帖由 simonwan 於 15-06-03 發表
當年平機會打官司,升中由男女兩條隊變成一齊排,對男生不公平。影響到而家大學女多男少,繼而很多女人揾唔 ...
係, 我個人覺得當日呢個決定缺乏遠見。 到而家社會開始失衡, 對整體生理及心理遲熟的男孩子又不利, 唔知又有無人出黎平反呢?

怪獸家長唔係好多人想做, 但有時奇怪的社會現象, 無遠見的教育體系會無形中將家長變成怪獸, 因為普遍父母都想將最好的比自己仔女嘛。

引用:+本帖最後由+wailok848+於+15-6-3+00:09+編

原帖由 wailok848 於 15-06-03 發表

如題,請解答
http://m.mingpao.com/pns/%E6%9E%97%E6%B5%A3%E5%BF%83%EF%B9%95%E9%82%84%E7%94%B7%E5%AD%A9%E4%B8%80%E5%80%8B%E5%85%AC%E9%81%93/web_tc/article/20150529/s00012/1432835551380

pilotmama    發表於 15-6-4 08:40

回覆:請問男女校在大抽獎時,學校取錄係分50%男50%女,還是100%隨

咪好囉,生仔系女人,搵錢又系女人,男人坐系度有得食,美國總統就嚟都是女人。

Cowbit 發表於 15-6-4 07:43
係, 我個人覺得當日呢個決定缺乏遠見。 到而家社會開始失衡, 對整體生理及心理遲熟的男孩子又不利, 唔知又 ...
唉, 慘慘慘

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實大學入學最低要求唔好定得咁高,放生嗰班聰明但語文/通識差d嘅男生,俾機會佢地讀大學,就已經好好多
其實資優生男比女多,但佢地好多唔係全能嘅,只對某d學科有興趣,之前星之子就係一個好例子,佢已經畢業仲做咗老板,當其時吳大琪破格收佢入科大,但今時唔同往日,最低入學要求越嚟越要求多多....有天份都好難入到大學!

markey  完全同意  發表於 15-6-4 11:16
markey  放生嗰班聰明但語文/通識差d嘅男   發表於 15-6-4 11:16
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題