用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有12網五寶的分析?
go

請問有沒有12網五寶的分析? [複製鏈接]

請問有沒有12網五寶(李升-嘉道理 -寶覺 -保良局-黃焯奄)的強弱分析,或它們各自的特色。

4    0    0    0

回覆:piyohk 的帖子

13號黃焯菴有課程簡介日,如有時間建議可去看看校長介紹,和向老師瞭解,親身感受,看到的會比聽見的會更清晰。
:)

piyohk 發表於 15-6-2 13:56
請問有沒有12網五寶(李升-嘉道理 -寶覺 -保良局-黃焯奄)的強弱分析,或它們各自的特色。

...
今年多咗一寶: 北角官立(雲景道)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

請問是否今年9月開始,北角官小(雲景道)轉入12網。即9月申請自行時,已屬12網。

hkpapa852  係!  發表於 15-6-2 14:26

piyohk 發表於 15-6-2 14:22
請問是否今年9月開始,北角官小(雲景道)轉入12網。即9月申請自行時,已屬12網。

...
正式嚟講, 今年2015-2016年度北角官立(雲景道)既小一學生日後已經係灣仔區升中
今年14網派位資料都有寫:

該校因應相關區議會條例的修訂,在2016年轉屬灣仔區。因此,2015/16學年入讀該校的小一學生,在2021年度參加中學學位分配辦法時,所屬的中學校網會是灣仔區。

請參考:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2015canet-14.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-2 14:30
正式嚟講, 今年2015-2016年度北角官立(雲景道)既小一學生日後已經係灣仔區升中
今年14網派位資料都有寫:
謝謝。請問有沒有此校的資料/分析?

hkpapa852  冇  發表於 15-6-2 14:55

回覆:請問有沒有12網五寶的分析?

14網少一寶,又擔心14網不夠位要向16網借位

引用:13號黃焯菴有課程簡介日,如有時間建議可去

原帖由 terdy 於 15-06-02 發表
13號黃焯菴有課程簡介日,如有時間建議可去看看校長介紹,和向老師瞭解,親身感受,看到的會比聽見的會更清 ...
望過黃焯菴website,寶校讀得叻都可以考到好中學。

醒目開學勳章

寶覺雖然校名有個寶字,但肯定不是寶校。

追查過往的帖子,得知五寶/六寶也不是那麼「寶校」,如:

嘉道理:英文和數學與其他小學的程度相約,只是中文一課因南亞學生而水平較低,地點是否CB(from richardchu)

黃焯菴:佛教小學,通過德育成長課教導佛學,有中學back up

但其他訊息和其餘小學的資料,希望大家可以分享一下。

引用:寶覺雖然校名有個寶字,但肯定不是寶校。 +

原帖由 iantsang 於 15-06-03 發表
寶覺雖然校名有個寶字,但肯定不是寶校。
Iantsang 可否告訴我多些關於寶覺小學的資訊

北角官立小學(云景道)升中派位

more ...

piyohk 發表於 15-6-3 07:58
more ...
其實呢D無"可統計性"既升中派位成績, 睇完同無睇, 分別不大.

不過.......

hkpapa852 發表於 15-6-3 09:13
其實呢D無"可統計性"既升中派位成績, 睇完同無睇, 分別不大.

不過.......

不過
北官雲景道畢業生人數咁少, 勉強可以估計一下佢既升中表現, 又嚟分析下:

1. 聯繫中學三間都有人入, 合共收9人, 當中有2間屬於一線學校.
係呢部份嚟計, 最理想係8人入一線, 最差係2人入一線

2. 餘下18間中學合共有29個學生入讀, 當中有中婦, 民生, BPS同KC四間一線, 再加港同一間一線尾二線頭直資 (共5間). 最理想情況, 13間非一線學校各只有一人入讀, 即有16人入讀一線中學; 最差的情況係只有5人入讀一線中學, 有24人入續非一線中學

綜合以上兩點, 學校最理想既情況係有: 24人入讀一線中學 (24/38=~68.16%), 最差係: 7人入讀一線中學 (7/38=~18.42%)

升讀一線中學百份比: ~18.42% - ~68.16%

不過以一間經常性收生不足既學校, 應該去唔到上限.....  估計會比中位數低D (below 40%)

實際幾多? 唔知啦! 自己評估下啦!

引用:追查過往的帖子,得知五寶/六寶也不是那麼

原帖由 piyohk 於 15-06-03 發表
追查過往的帖子,得知五寶/六寶也不是那麼「寶校」,如:

嘉道理:英文和數學與其他小學的程度相約,只是 ...
黄焯庵有一條龍中學,學生大比例升龍中,佢地中學都有公開畢業去向,睇埋呢d資料應對選擇學校更有幫助!

mcl203 發表於 15-6-3 09:38
黄焯庵有一條龍中學,學生大比例升龍中,佢地中學都有公開畢業去向,睇埋呢d資料應對選擇學校更有幫助!

...
又係我厚多士既時間:

佛教黃鳳翎中學(黄焯庵既一條龍中學)2014年度中六畢業生去向:

中學名稱

升讀本地非學士課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀所有本地大專課程比例

海外升學比例

升讀大專課程比例 (本地+海外)

佛教黃鳳翎中學

60.87%

5.80%

66.67%

7.25%

73.91%

相關資料請參考以下校務報告(P.32):
http://www.bwflc.edu.hk/download/document/2015010512410350225.pdf

係6%左右學生入到本地院校既degree course, 自己諗諗.

引用:Quote:mcl203+發表於+15-6-3+09:38+黄焯庵

原帖由 hkpapa852 於 15-06-03 發表
又係我厚多士既時間:

佛教黃鳳翎中學(黄焯庵既一條龍中學)2014年度中六畢業生去向:
昨晚睇左啦,所以咪話睇多d知多d,多d料好dd!

回覆:hkpapa852 的帖子

仲有7%海外升學,讀乜就無提!

引用:Quote:原帖由+piyohk+於+15-06-03+發表追查

原帖由 mcl203 於 15-06-03 發表

...
請問有沒有保良局的資訊?

‹ 上一主題|下一主題