用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於 S 位學習問題,請過來人指教
樓主: ilovexo824
go

關於 S 位學習問題,請過來人指教 [複製鏈接]

回覆:lovewanc 的帖子

有無人知插班主流小學的話,但選有特殊需要,教育幾時截止申請特殊fund去到新校?即係小一申請表tick果個特殊申請,但插班是否要第二年先申請到?

回覆 lovewanc 的帖子

插班?如果小朋友係填寫「小一申請表」入讀,就唔係插班,只要你喺表內剔「特殊申請」,學校就會盡快核實,等小朋友喺新學年九月開始就可以享有funding下既服務。其他情況(例如開學後插班、未曾接CAC評估等),當學校收到家長申請,最快也需要半年時間處理,才可給予全套服務。

如果你小朋友有特殊需要而家長又唔Tick在申請表,學校不能在教育局取得支援。其實上小一適應班時,老師已分到邊D學生要支援。

引用:Quote:原帖由+ilovexo824+於+15-06-02+發表

原帖由 hv245 於 15-06-06 發表
我仔今年派小一,我仔是九月尾出世,我說說我的經驗: 兩年前跟你一樣,仔仔讀了S位頭一年,没有學術只主力 ...
謝謝回覆,我想問你小朋友完第一年 S 位時,到咩情度?

回覆 T96 的帖子

即使老師分到都無用,沒有認可既醫學證明,學校明知都唔可以同小朋友申請資助(SEN),因資助係使用公帑,一分一毫都要有根有據。,

所以老師會check番家長申請表有冇Tick特殊需要,無Tick學校不能同教育署取得支援幫小朋友。

老師會同個別家長再傾。

當年我有幫囝囝Tick。

引用:當年我有幫囝囝Tick。

原帖由 T96 於 15-06-08 發表
當年我有幫囝囝Tick。
我問漏了小小。。。1. 我聽講讀完 S 位要轉讀一年 I 位係未?2. 但 I 位要求都頗高,由 S 位入 I 位不易?3. 轉不到入 I 位重讀,就要去特殊小學,係未?

引用:Quote:原帖由+hv245+於+15-06-06+發表我仔

1. 我聽講讀完 S 位要轉讀一年 I 位係未?
答: 點解有人讀完S位直上小學, 又有人讀完S位重讀多一年K3先上學, (係重讀K3,不是重讀I位, 因為小孩如滿6歲, 是不可再享有S,E,I位的服務。),重讀不重讀, 是因為CAC的小一入學前評估。
2. 但 I 位要求都頗高,由 S 位入 I 位不易?
答: 正如第一咁講, 當CAC評估左小朋友智能OK, 但學術,言語,社交上還差小小,會健意你重讀多一年K3, 所以, 你不用担心, 小朋友有能力可重讀K3的。
3. 轉不到入 I 位重讀,就要去特殊小學,係未?
答: 正如上題, 評估完畢, 如果結果是要去特殊, 但家長又不願意讀特殊, 咁家長可自行去決定重讀K3? 定直上小一?但評估你是去主流, 你就不可以去特殊,如果評估左你重讀K3, 家長都可不重讀, 決定權在家長手上。  

引用:Quote:原帖由+T96+於+15-06-08+發表當年我

7y 7m will be lost 10 分?

ilovexo824 發表於 15-6-8 22:13
我問漏了小小。。。1. 我聽講讀完 S 位要轉讀一年 I 位係未?2. 但 I 位要求都頗高,由 S 位入 I 位不易?3 ...

1. 其實讀S位唔需要轉I位也可以報自行收生,可以跟普通小朋友申請入學;另外,十月開始CAC會約你小朋友做評估,可以到時先諗,到時CAC評完要你簽名confirm入特殊或Normal小學。

2.我未試過。因我仔仔是細仔,讀多一年S位。

3.唔係,家長可自行決定。就算心理學家評到輕度,輕中,中度,也可以選Normal 小學,但教育心理學家會Tick是跟家長意願。

pocoyo123 發表於 15-6-8 23:01
答: 點解有人讀完S位直上小學, 又有人讀完S位重讀多一年K ...

你選校要諗諗該學校接受A仔程度,有D學校話有支援,其實只是接納輕微讀寫障礙,有行為問題理唔到。所以九月開始小學辦開放日,你可問問學校老師主任或校長。S位會安排家長參觀特殊學校,輕度有觀課,中度沒有觀課。

ilovexo824 發表於 15-6-8 22:13
我問漏了小小。。。1. 我聽講讀完 S 位要轉讀一年 I 位係未?2. 但 I 位要求都頗高,由 S 位入 I 位不易?3 ...

你選校要諗諗該學校接受A仔程度,有D學校話有支援,其實只是接納輕微讀寫障礙,有行為問題理唔到。所以九月開始小學辦開放日,你可問問學校老師主任或校長。S位會安排家長參觀特殊學校,輕度有觀課,中度沒有觀課。

S位都按能力分班, 入到"精英班"果班仔, 課程係緊貼主流, 先有機會出外重讀K1或直升主流小一.

恕我直言, 你仔仍然學畫線填色, 好難跟到主流小一課程, 到時你同佢都辛苦, K3 課程都唔淺, 入學面試你要有心理準備..................

小一有中文,英文,數學,常識,宗教科要測驗考試。
每星期有中文英文黙書。
仲有電腦科習作要做。

引用:1.+我聽講讀完+S+位要轉讀一年+I+位係未?

原帖由 pocoyo123 於 15-06-08 發表
答: 點解有人讀完S位直上小學, 又有人讀完S位重讀多一年K ...
好清楚,謝謝

引用:Quote:原帖由+ilovexo824+於+15-06-08+發表

原帖由 hv245 於 15-06-08 發表
No,不是一定要去i位一年才可去小一,只耍CAC評估智力可去主流或擲界由家長決定都可以去主流升學。另會問家 ...
謝謝解答

‹ 上一主題|下一主題