用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於 S 位學習問題,請過來人指教
樓主: ilovexo824
go

關於 S 位學習問題,請過來人指教 [複製鏈接]

第一, 重讀K3是好重要, 亦不會浪費, 只會幫佢打好D基礎, 上到小學跟不上年年留班, 難道不浪費時間, 家長不要想佢一上到小學大個左會自動追到, 我見過有SEN學生比學校勸退(尤其出名學校), 到時會更進退唯艱.
小兒都是重讀K3, 上小一時剛過了生日, 7歲上小一, 我們是統一派位, 不受年齡限制, 現在已P3, 成績不錯, 而且到P3已不覺得乜野, 因為每年有留班生, 所以同級亦有人是超大仔, 無問題.
我是過來人, 現在小學程度好深, 小一已經好高要求, 基礎唔好是無辨法追得上, 你要諗下除了學術, 還有社交, 情緒問題, 這些攪不好, 到時每日學校都會打比你.

回覆 pocoyo123 的帖子

引用:第一,+重讀K3是好重要,+亦不會浪費,+只會幫

原帖由 pocoyo123 於 15-06-03 發表
第一, 重讀K3是好重要, 亦不會浪費, 只會幫佢打好D基礎, 上到小學跟不上年年留班, 難道不浪費時間, 家長不 ...
我今天同老師傾過,佢建議我出面再感統同言語治療,下年的下學期才谷下學術,因為佢話在學校其實有教學術,只是沒有寫,因為覺得他不夠力,同埋老師覺得佢幾好記性,攪好上面2樣,覺得仔仔會進步得好快。。。雖然呢個老師5月才新來,但我覺得佢嘅建議不錯,大家有沒有好的感統同言語治療介紹我呀?

Olympian  就是小肌落後許多了。  發表於 15-6-4 09:46

回覆:pocoyo123 的帖子

重讀完無了10 分...會否好多學校都入吾到抽吾到.....

回覆:djlove 的帖子

大抽獎唔使計分的,係自行分配學位要計分!

「只是沒有寫」?「寫」係十分重要,除咗速度外,佢還涉及聽和看既協調,係學習既重點,掌握唔好就影響深遠。
今時今日,仍有D學生就係喺幼稚園無打好基礎(因佢哋既家長以為幼稚園玩玩吓就得,唔使記咁多嘢),到小一時問題就逐漸浮現,影響日後既學習。如果係有特殊學習需要(SEN)既學生,就更加要引以為鑑。

如果小孩係九月後出世的細仔,讀多年都未超鹷。

ilovexo824 發表於 15-6-4 01:30
我今天同老師傾過,佢建議我出面再感統同言語治療,下年的下學期才谷下學術,因為佢話在學校其實有教學術, ...
我仔主要因手肌弱才重讀年。本可20分大有機會入區內名校都放棄了。K3一開學己寫"我是男孩子",我有一雙手,I brush my teeth, It is nine o'clock. 數字1-100。如果你完全未開始寫字如何跟得上K3的功課?

我仔由畫線轉寫字的階段,好難才過渡到。寫個8字都唔知練左幾耐,英文字個要跟個3條線亦今我和仔抓狂。大家都流了好多眼淚,並不如想像中簡單。

引用:大抽獎唔使計分的,係自行分配學位要計分!

原帖由 long107 於 15-06-04 發表
大抽獎唔使計分的,係自行分配學位要計分!
咁請問重讀後大抽獎。。。即是可以跟呀哥入成為必收生?

引用:「只是沒有寫」?「寫」係十分重要,除咗速

原帖由 fandd 於 15-06-04 發表
「只是沒有寫」?「寫」係十分重要,除咗速度外,佢還涉及聽和看既協調,係學習既重點,掌握唔好就影響深遠 ...
呢個我都明白

引用:Quote:ilovexo824+發表於+15-6-4+01:30+我

原帖由 Olympian 於 15-06-04 發表
我仔主要因手肌弱才重讀年。本可20分大有機會入區內名校都放棄了。K3一開學己寫"我是男孩子",我有一雙手, ...
我想問囝囝重讀 K3 ,是否只有私幼先肯收?

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-06-04+發表我

原帖由 ilovexo824 於 15-06-04 發表
我想問囝囝重讀 K3 ,是否只有私幼先肯收?
都是一般幼稚園。但我冇講是自閉症,只說專家話讀多一年對社交好。有點delay。及語言遲緩,出面有上ST。只希望多d幾會跟小朋友溝通。

回覆 ilovexo824 的帖子

必收生唔使計分, 亦不須計年齡, ~~~~只要第/妹在自行報名時, 有哥哥或姊姊在校就讀而未畢業就一定入到.~~~

引用:Quote:原帖由+ilovexo824+於+15-06-04+發表

都是一般幼稚園。但我冇講是自閉症,只說專家話讀多一年對社交好。有點delay。及語言遲緩,出面有上ST。只 ...
不好意思,ST 是什麼?

回覆:ilovexo824 的帖子

言語治療,你仔講野ok嗎?

引用:回覆+ilovexo824+的帖子 必收生唔使計分,+

原帖由 pocoyo123 於 15-06-04 發表
回覆 ilovexo824 的帖子

必收生唔使計分, 亦不須計年齡, ~~~~只要第/妹在自行報名時, 有哥哥或姊姊在校就 ...
咁我就放心啦,因為哥哥間學校,真係一間好學校,亦有好多資源俾有學習障礙學生,呀哥係到,細佬又一定會易d適應

引用:言語治療,你仔講野ok嗎? +

言語治療,你仔講野ok嗎?
不,所以我都想出面再加,請問有無介紹?

回覆:ilovexo824 的帖子

叫得做大抽獎(統一派位),參與者都梗係個個機會均等,有無家姐或哥哥喺校內就讀係完全無優勢。
反而喺先前既第一階段(自行選校),如果你心儀既係宗教學校,同時又攞到宗教分(即已受浸),你囝囝攞住25分,即使無咗適齡既1O分,入到既機會都較大。
由於幾年後適齡既學童會比而家少,即使你囝囝無宗教分(即只有2O分),入到既機會都幾大呢!

引用:叫得做大抽獎(統一派位),參與者都梗係個個

原帖由 fandd 於 15-06-04 發表
叫得做大抽獎(統一派位),參與者都梗係個個機會均等,有無家姐或哥哥喺校內就讀係完全無優勢。
反而喺先前 ...
係喎攪亂左添

回覆:fandd 的帖子

点解幾年後適齡既學童會比而家少?

‹ 上一主題|下一主題