用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問一下7/7, 除咗放榜, 仲有咩需要做? 叩門? ...
go

請問一下7/7, 除咗放榜, 仲有咩需要做? 叩門? [複製鏈接]

因為假期緊絀, 唔可以攞太多假,請問7/7號放榜日, 如果派得唔好, 係咪當日就要去叩門? 定係註冊日先叩門? Thx
   14    0    0    0

回覆:happylogin 的帖子

當日叩門

我都想知,叩門的話,是否只有上午時段叩,下午一般只有結果公布,一個上午可以叩到幾多間呀?是否只足夠時間叩一間呀?thx.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

YmOra  謝謝  發表於 15-6-2 16:46

有時未必即日考叩门試。通常—曰唔撲得幾多间。假設你派得好,只想更上—層楼,就話叩—间起两间止,但如果派得差,叩四五六间等閒事,要有心理凖備。正確做法係放榜前—周打定电話去心儀学校瞭解叩门程序、所需文件,並上網預印叩门申請表,填妥連同所需文件證書備放榜當日用。

YmOra  明白  發表於 15-6-2 16:47
happylogin  Thx  發表於 15-6-2 14:26

當然,如果派得理想或一早有DSS收左,就梗係同仔女去食buffet庆祝—下啦~~

mabel_yu    發表於 15-6-26 14:15

Yanamami 發表於 15-6-2 17:40
當然,如果派得理想或一早有DSS收左,就梗係同仔女去食buffet庆祝—下啦~~

贊同,當作獎勵孩子.

王國會長

Yanamami 發表於 15-6-2 17:40
係, 上年當晚一家去左食buffet, 咁啱又撞到阿囡的同學

引用:當然,如果派得理想或一早有DSS收左,就梗

原帖由 Yanamami 於 15-06-02 發表
我昨日都book 定buffet  ,
希望入到心儀學校, 唔駛去叩門, 去celebrate la

Grammacat  祝成功  發表於 15-7-6 10:29
anixon  辛苦一場, 贊成去慶祝!   發表於 15-6-16 22:18
like_travel  祝成功  發表於 15-6-16 15:39
like_travel  chip and dale,好靚呀  發表於 15-6-16 15:38

嘩咁好...已BOOK定??我昨日睇返關於叩門既新聞.例如邊區係吾俾同區叩門,邊間係叩門位留返俾自行生後補,各間院校去年約幾多人叩門爭幾多個位..邊d又吾會用盡留班位.今年各校有多少叩門位...睇左好多資料,又睇左有些叩門表既樣,要俾d咩野間學校,有些要全a,有些b以上...真係好傷神,希望用吾著啦..如果有90%係首3志願,但願我不是那10%啦...我會walk in去食buffet...哈路..已經傻左啦我...

ydoris 發表於 15-6-3 09:41
嘩咁好...已BOOK定??我昨日睇返關於叩門既新聞.例如邊區係吾俾同區叩門,邊間係叩門位留返俾自行生後補,各間 ...
冷靜d~如果填表填得策略正確,出錯机会又少d. Check清楚自己心仪果幾间就夠,咪自己嚇自己!

Yanamami 發表於 15-6-3 09:50
冷靜d~如果填表填得策略正確,出錯机会又少d. Check清楚自己心仪果幾间就夠,咪自己嚇自己! ...
都唔嫁, 我就只係第一志願係滿意, 如果派唔到第一志願, 就必定要去叩門. 所以都幾大壓力.

回覆 happylogin 的帖子

係啦,個個都話灣仔既女仔實入到英中啦..我都怕萬一架...因為吾係放tsk同tl係第一....都要有風險...

ydoris 發表於 15-6-3 09:41
嘩咁好...已BOOK定??我昨日睇返關於叩門既新聞.例如邊區係吾俾同區叩門,邊間係叩門位留返俾自行生後補,各間 …
請問邊度有得睇返有關叩門既新聞?謝謝告知

happylogin 發表於 15-6-3 09:58
都唔嫁, 我就只係第一志願係滿意, 如果派唔到第一志願, 就必定要去叩門. 所以都幾大壓力. …
我都係非君不嫁

回覆 小吉媽媽 的帖子

係yahoo個d,一味打升中呀,叩門呀,自行呀個d key word..真係十幾年既野都出晒來..我搵到1份叩門位數目..一般都係10個8個位...係未教署定一班2個留班位??

小吉媽媽  TKS  發表於 15-6-3 16:28

小吉媽媽 發表於 15-6-3 10:17
我都係非君不嫁
我都想非君不嫁, 但是非君不嫁的學校, 通常好top, 好似話難過自行, 如果自行時已經唔收, 又是沙田區, 那是不是已經不用叩門呢?

kkmun 發表於 15-6-3 12:33
我都想非君不嫁, 但是非君不嫁的學校, 通常好top, 好似話難過自行, 如果自行時已經唔收, 又是沙田區, 那是 …
嘻嘻,我要求好低咋,呢位君未必人人喜歡又5係最TOP,各有所愛

引用:當然,如果派得理想或一早有DSS收左,就梗

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

‹ 上一主題|下一主題