用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲 vs 紐西蘭
樓主: JOJA
go

澳洲 vs 紐西蘭 [複製鏈接]

回覆 FSKO 的帖子

多謝分享

引用:據我所知...私立才有boarding中學,+學費跟U

原帖由 FSKO 於 15-06-04 發表
據我所知...私立才有boarding中學, 學費跟UK差不多... 公立學校都安排 home stay family, 約 NZ240一星期 ( ...
你好呀,我仔讀緊F.1,我都諗緊等佢F.3時send 佢過新西蘭。我係唔係應該依家搵開始搵資料? 一年大約要預幾錢 ?可否介紹你agent?  我會擔心佢去到果邊求助冇門……

幾時收集資料都無壞的....但都要小心去搵升學顧問幫手: 可就小朋友嘅程度介紹學校, 詳細講解學制課程 (NZ 除NCEA外, 部份學校還有IB, CIE課程)…如何銜接NZ或英美澳大學亦很重要, 亦要協助跟進辦理簽證手續.

我同太太係聯招會報名時見過學校國際學生中心負責人, 亦有陪囝囝去開學, 現好多時我哋會直接與學校電郵聯絡. 學校方面亦歡迎及好快回覆. 起居飲食, 唔舒服要睇醫生就由home stay家長照料, 所以唔使擔心求助無門... (該負責人每年來港參加聯招會, 都會約我哋香港學生家長見面, 傾傾小朋友嘅近況).

我稍後會將升學中心資料電郵給妳...

我囝囝讀緊嘅High School一年學費連home stay費用為NZ$25,460連零用錢約NZ$30,000 (今日計約167,000港圓), 來回奧克蘭經濟客位機票約HK$13,000/person (南島學校要轉機).

回覆:FSKO 的帖子

我都想知多d紐西蘭ge升學料資,可以pm比我嗎?thx!

引用:回覆+scso+的帖子 Level+10-11+數理科課程

原帖由 FSKO 於 15-06-05 發表
回覆 scso 的帖子

Level 10-11 數理科課程都較香港遲 ...Level 12-13 相對地都比香港輕鬆....
可否比 6月22-28日 NZ, AUS, UK中學聯招資料我,謝謝

已回覆兩位...

回覆:FSKO 的帖子

Sorry!收唔到,可以pm多次嗎?thx!

引用:已回覆兩位...

原帖由 FSKO 於 15-06-09 發表
已回覆兩位...
Hi 我都想要 22-28/Jun 中學聯招資料 可否 pm 我 thx

請參考: http://www.aas.com.hk/events.php

引用:請參考:++http://www.aas.com.hk/events.ph

原帖由 FSKO 於 15-06-11 發表
請參考: http://www.aas.com.hk/events.php
thx

回覆 FSKO 的帖子

你好呀,我仔剛完成中三,月尾去nz讀grade 11 term 3, 請問今年應該考NECA嗎?因為佢冇讀term 1,2 ,我怕跟唔上,但agent話照讀照考冇問題,想請問你意見。
另外,請問你用边間bank交學費? 仔第一次去要買校服,bus pass,未有debit card我又唔放心比佢攞住咁多錢自己去,可以比bank draft 佢嗎?anz可以係hk開account比card佢提款嗎?

唔好意思,我好心急,好多嘢問,因為我6月尾派成績表後先決定比佢去nz。
謝謝您

回覆 ttt9931 的帖子

Sorry, 剛去完新西蘭探仔.... 來不及回你.
希望你所有問題經已解決.
歡迎隨時留言交流.

回覆:澳洲 vs 紐西蘭

紐西蘭大學,理科讀什麼科可以回港註冊?

引用:回覆+FSKO+的帖子 Thanks+for+your+inform

原帖由 scso 於 15-06-04 發表
回覆 FSKO 的帖子

Thanks for your information, 請問Auckland有無boarding中學? Term break或其它假期駛 ...
nz私立費用比英國平好多!大約一年30萬左右(連三次機票零用)。不要找太霹的地方,因為可能有好多農夫子女就讀(不是「奇」視,只是程度不高,要注意。

回覆 polo819 的帖子

如果去NZ呢? 應幾時去呢?

紐西蘭己有中學收左女兒, 但我要在港幫佢辦學生visa, 想問是否帶學校收生信,自己去紐西蘭領事館攪 學生visa 就得?

回覆 kinki0530 的帖子

要學校發email 比領事館confirm已收錄, 要到灣仔告士打道128號 (唔記得幾樓) 新西兰移民局香港办事处 (T: 2511 7218) 交表格, 驗身報告及繳費等等....

http://www.immigration.govt.nz/b ... ong-vac-contact.htm

你地多數搵AGENT 定自已攪?

回覆:cakecakemango 的帖子

找agent, 反正沒有extra cost

‹ 上一主題|下一主題