用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 插班可能性? 苦惱媽咪
go

插班可能性? 苦惱媽咪 [複製鏈接]

小兒現在讀緊K1,3歲半, 學校用普通話授課,英文堂除外…但到現在還未能融入普通話語言教學,老師說他在校內表現比同班同學落後很多,但他在家裡的溝通及表現又不是真的很差…

如果現在才找其他幼稚園今年9月插班升讀K2, 機會是否很渺茫?希望各家長幫忙給予意見,我真的有些六神無主!

1    0    0    0

去學校入表正式申請考插班,此外,你對現在教你個仔的老師,佢哋是否識教或過去有冇用心教?

回覆:heartlau 的帖子

是否讀緊國際/英普班?會否英粵現階段較合適?

回覆:kyleebc 的帖子

多謝你既提點,會去試試! 你既問題好好,因學校大班教學,40多人一班,我覺得老師有心但無力去特別照顧阿仔既狀況! 其實見佢比其他同學仔墮後,已經feel到佢地有些放棄感覺。
我明白教導小朋友不能依賴老師或學校,家長既教導亦很重要,但他在家裡或出外時與其他人,甚至和陌生人溝通,都跟學校老師所說的有落差,我和先生都覺得阿囝看來真的與學校既教學方式合不來!

回覆:creamb 的帖子

Creamb, 阿仔正在讀英普班,依他在校既表現,真的想替他轉換英粵班,但現在才找另一間學校插班,擔心很難 😓

回覆:插班可能性? 苦惱媽咪

有些讀緊K1的細b會因為考到更好既學校repeat K1,而唔原校升K2的,所以是有機會插班K2的啊,雖然可能要等到7月甚至8月。加油!

回覆:WinnieCatCat 的帖子

Winniecatcat, 多謝你的鼓勵! Yes, 會加油 & stay positive!

所以我全部幫仔考英粵班,prefer 佢易D投入和有學習興趣, pth 有需要再外補

heartlau 發表於 15-6-2 10:13
Winniecatcat, 多謝你的鼓勵! Yes, 會加油 & stay positive!
It is not too late to ask now. Many schools accepts application at the end of May.Take action now.

引用:Creamb,+阿仔正在讀英普班,依他在校既表現

原帖由 heartlau 於 15-06-02 發表
Creamb, 阿仔正在讀英普班,依他在校既表現,真的想替他轉換英粵班,但現在才找另一間學校插班,擔心很難 & ...
同校轉英粵班可以嗎?

本來同校轉班是較直接的做法,但如果一班有40人就真係要再考慮。一班2-30人其實已經很勉強,40人的話坐係側邊/後排的隨時都唔知前面教緊做緊乜野,投入感甚至存在感都好可能會失去,影響返學的興趣!K2轉校可能要花些時間或心機,但不是冇可能,因總有不同的原因轉校,只要有一個位就有機會。

回覆:插班可能性

是細b嗎?

如是,考慮 repeat K1

引用:Quote:原帖由+heartlau+於+15-06-02+發表Cr

原帖由 kvvvcheung 於 15-06-02 發表
同校轉英粵班可以嗎?
樓主小朋友應該係蘇浙,全部班都係普通話

回覆:插班可能性? 苦惱媽咪

幼稚園成40人一班?想知邊間

KCS? 交左升班書簿費未呢?
有好多幼稚園巳交左, 巳知有冇空缺, 可致電心儀學校查詢
我小朋友剛有k2插班收了

回覆:babycute2009 的帖子

你地好叻估到邊間學校…雖然係40人一班,不過都有3位老師上堂…多謝你地既資料意見,我會打去其他學校試問下,或試下本校有無轉班既可能性…其實我囝囝既專注力可能不足,會令學習進度緩慢,依家已經上緊學習小組,希望快些有改善

引用:小兒現在讀緊K1,3歲半,+學校用普通話授課

原帖由 heartlau 於 15-06-01 發表
小兒現在讀緊K1,3歲半, 學校用普通話授課,英文堂除外…但到現在還未能融入普通話語言教學,老師說他在校 ...
好多學校有英普,英粵班,我都見過有d k1讀英普,習慣唔到,於是k2轉英粵,你可以原校轉嗎?

我好明白你心情,因為我同你case一樣,老師説我囝囝同普通話教學跟不上進度,所以我在4月時已幫他搵到另一間幼稚園做K2插班。所以你不用擔心,現在仲有時間可以打去其他學校問下!

ANO2011 發表於 15-6-7 23:38
我好明白你心情,因為我同你case一樣,老師説我囝囝同普通話教學跟不上進度,所以我在4月時已幫他搵到另一 ...
請問你小朋友都係KCx嗎?

回覆:babycute2009 的帖子

Yes

‹ 上一主題|下一主題