用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤第二輪收生
樓主: Jane1983
go

陸慶濤第二輪收生 [複製鏈接]

bobbob 發表於 15-6-3 11:29
公平啲講,雖然成績下滑,但點睇都未之於榜尾,係比中文拖低晒,但羅氏science科目成績相當特出,至低限度 ...
我諗大多數家長會有興趣知道有幾多%入到大學, 幾多%入到degree course多過每科2+ 或 4+既有幾多人呢D數據

甚至連最基本既3322比例都唔講..... 我又唔覺得透明度好高

bobbob  難道你認為另外2間透明度高?   發表於 15-6-3 12:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:陸慶濤第二輪收生

真道係咪得兩3年DSE成績?係咪都未有足夠數據睇得到呢?

又點知佢係進步定退步?

polliebb 發表於 15-6-3 12:39
又點知佢係進步定退步?
睇番真道上年既校務報告, 你就見到佢今年既DSE成績相比之下係倒退, IB成績持平

相反, 你睇番播道上年和前年既校務報告, DSE成績係每年都有改善
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:polliebb+發表於+15-6-3+12:39+又點

原帖由 hkpapa852 於 15-06-03 發表
睇番真道上年既校務報告, 你就見到佢今年既DSE成績相比之下係倒退, IB成績持平

相反, 你睇番播道上年和前 ...
但真道DSE得26人畢業, 佔好少數

polliebb 發表於 15-6-3 13:22
但真道DSE得26人畢業, 佔好少數
你講緊乜?

真道2013年共101人畢業, 15人考IBDP, 86人考DSE
真道2014年共129人畢業, 26人考IBDP, 103人考DSE

你個數字點嚟?

引用:Quote:polliebb+發表於+15-6-3+13:22+但真

原帖由 hkpapa852 於 15-06-03 發表
你講緊乜?

真道2013年共101人畢業, 15人考IBDP, 86人考DSE
sorry講錯,26人考ib, 只佔好少數

既然真道DSE都係倒退,所謂有進步係20幾個ib生,點解一開頭會特別講陸慶濤差過其他呢?請賜教

引用:既然真道DSE都係倒退,所謂有進步係20幾個i

原帖由 polliebb 於 15-06-03 發表
既然真道DSE都係倒退,所謂有進步係20幾個ib生,點解一開頭會特別講陸慶濤差過其他呢?請賜教

...
又打錯,羅氏先岩,sorry

數據好像怪怪的.....優才85.7...是our school average... 35.7%才是Hong Kong Average

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-1+15:58+一間

原帖由 奥脫福 於 15-06-01 發表
其實要pay,不過上位就 no way!
LHT一定曾經傷害過某人的脆弱心靈!可能幾重手吓  只覺得這裏LHT 的家長與人為善和高尚!

引用:唔通今年有唔少人放棄?始終一入陸門就。。

原帖由 奥脫福 於 15-06-01 發表
唔通今年有唔少人放棄?始終一入陸門就。。。十二年!  
咁最後佢選左邊間?

我宜家都掙扎緊山上名校定LHT 好?

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-06-01+發表唔通

原帖由 1bear1dream 於 15-08-29 發表
咁最後佢選左邊間?
開學啦喎, 仲掙扎?

引用:Quote:原帖由+1bear1dream+於+15-08-29+發

原帖由 polliebb 於 15-08-31 發表
開學啦喎, 仲掙扎?
我女k2,宜家唸緊

‹ 上一主題|下一主題