用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤第二輪收生
go

陸慶濤第二輪收生 [複製鏈接]

睇雜誌話小一至小六插班,即日起至6月9日,有興趣可以試吓。

hkpapa852  今年小一仲有第二輪?  發表於 15-6-1 13:28
   6    0    0    0

Jane1983 發表於 15-6-1 13:26
睇雜誌話小一至小六插班,即日起至6月9日,有興趣可以試吓。
插班報名需知:
http://www.plklht.edu.hk/images/M_images/ADMISSION/ADMISSION/ADMISSION/1516/new_informationonapplication.pdf

插班申請表:
http://www.plklht.edu.hk/images/M_images/ADMISSION/ADMISSION/ADMISSION/1516/new_applicationform_2015-16all.pdf

Jane1983    發表於 15-6-1 14:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔通今年有唔少人放棄?始終一入陸門就。。。十二年!  

PS:

有藍田C9朋友要左LHT,但轉頭問我可否叩番佢心儀的乙一「山上名校」喎。。。

我無語了片刻,再送佢四個字:毋忘初衷

(其實我心入面想講既係七個字,「早」字開頭)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-6-1 14:36
唔通今年有唔少人放棄?始終一入陸門就。。。十二年!  
白宮發言人講法既"七"個字 (定係八個字)? 我只係諗到"早知AB, 何必CD"

今年陸慶濤四月先出結果, 隔個月又話公開招收小一插班? 咁做乜一早咁辛苦等幾個月In兩輪?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:陸慶濤第二輪收生

玩兩輪等咁耐先知結果真係好殘忍

hkpapa852 發表於 15-6-1 15:20

白宮發言人講法既"七"個字 (定係八個字)? 我只係諗到"早知AB, 何必CD"

今年陸慶濤四月先出結果, 隔 ...

所以我咪懷疑今年係咪有唔少人放棄囉!始終再等多兩個月都出結果囉。

PS:答我朋友時未知有第二輪收生,否則呢「七」個字(其實係八個字,手民之誤)我會
直講!呢個第二輪收生個時間好絕,想呢一刻回頭?恐怕太難了!

hkpapa852  我以為你學馮生添!  發表於 15-6-1 15:52

吾熟學校,不過如果有家長想小朋友讀,而家有機會再試,點都係好事。

Jane1983 發表於 15-6-1 15:51
吾熟學校,不過如果有家長想小朋友讀,而家有機會再試,點都係好事。
一間一條龍直資中小學, 不設呈分, 即係預咗讀足至少12年 (無呈分, 好難走喎!)

但中學近年高考成績下滑, 已成同區四大直資一條龍中小學既榜尾....... 學校 no pay no gain 時代似乎己結束, 可能會變成 no play & no gain.......

Jane1983    發表於 15-6-1 17:29

polliebb 發表於 15-6-1 15:30

玩兩輪等咁耐先知結果真係好殘忍

我反而覺得咁做法係唔道德:一方面推到個 second in 咁遲(三月),但卻偏偏
趕在大抽獎前公佈結果,要家長承受填表等候大抽獎之苦,卻無緣分享大抽獎的
成果。

慶幸此校從未在我的清單上出現過。

hkpapa852 發表於 15-6-1 15:58

一間一條龍直資中小學, 不設呈分, 即係預咗讀足至少12年 (無呈分, 好難走喎!)

但中學近年高考成績下滑, 已 ...

其實要pay,不過上位就 no way!

引用:Quote:polliebb+發表於+15-6-1+15:30+玩兩

原帖由 奥脫福 於 15-06-01 發表
我反而覺得咁做法係唔道德:一方面推到個 second in 咁遲(三月),但卻偏偏
趕在大抽獎前公佈結果,要家 ...
兩睇啦,直資一向接受咗無得大抽獎,早同遲問題

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-6-1+15:51+吾熟

原帖由 hkpapa852 於 15-06-01 發表

但中學近年高考成績下滑, 已 ...
而家成績好難對比12年後嘅成績,而家好唔代表12年後keep到,而家包尾亦好難話12年後唔會追番上黎,我唔會睇到咁遠啦,最緊要睇而家覺得岩唔岩

請問從何得知包尾?睇homepage公開試成績幾好喎

tongtong2007 發表於 15-6-2 10:43
請問從何得知包尾?睇homepage公開試成績幾好喎
你同其它三間比較下咪知囉

在網上找不到播道成績
找到陸及真道成績,但它們的切入點不同,不知應如何比較。
請賜教

hkpapa852  睇校務報告  發表於 15-6-2 12:32

tongtong2007 發表於 15-6-2 12:19
在網上找不到播道成績
找到陸及真道成績,但它們的切入點不同,不知應如何比較。
請賜教 ...

見你搵得咁辛苦, 整個表俾你睇.

參考自TKO四間直資一條龍中小學既校務報告和網站資料, 2014年度中六畢業生去向:

中學名稱

校網

3322比例

升讀本地非學士課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀所有本地大專課程比例

海外升學比例

升讀大專課程比例 (本地+海外)

畢業生人數

保良局羅氏基金中學

NT8

~53.9%

優才(楊殷有娣)書院

NT8

85.70%

~60%

~40%

100.00%

真道書院  (DSE only)

NT8

51.46%

真道書院  (IBDP only)

NT8

100.00%

真道書院  (DSE+IBDP)

NT8

32.56%

33.33%

65.89%

25.58%

91.47%

播道書院

NT8

~54.9%

52.00%

45.00%

97.00%

相關資料:
保良局羅氏基金中學 (P.24): http://www.plklfc.edu.hk/attachments/article/64/School_report_1314%20Final.pdf
保良局羅氏基金中學 DSE result: http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=710&Itemid=332&lang=en
優才(楊殷有娣)書院 (P.1-2): http://www.gtcollege.edu.hk/pdf/2014_GT_3rd_HKDSE_result.pdf
真道書院 (DSE only) (P.88): http://www.logosacademy.edu.hk/w ... eport-2013-2014.pdf
真道書院 (IBDP only) (P.88): http://www.logosacademy.edu.hk/w ... eport-2013-2014.pdf
真道書院 (DSE+IBDP) (P.88): http://www.logosacademy.edu.hk/w ... eport-2013-2014.pdf
播道書院 (P.18): http://www.evangel.edu.hk/ecube/ ... 1539-report-2013-14

Jane1983  最鍾意睇數據  發表於 15-6-2 17:51

睇落真係不堪入目,肉酸到震!  

我朋友尋日仲自我安慰話間龍中係B1c。。。無言!

奥脫福 發表於 15-6-2 16:51
睇落真係不堪入目,肉酸到震!  

我朋友尋日仲自我安慰話間龍中係B1c。。。無言!

反而播道進步好多, 雖然33222得55%, 但可以有45%入到degree course, 抵讚

hkpapa852 發表於 15-6-2 16:55

反而播道進步好多, 雖然33222得55%, 但可以有45%入到degree course, 抵讚

認同。由「一條龍」呢個慨念興起到及後發展,我都唔太喜歡呢間學校,
今日睇埋數據,更加肯定當年的「膽粗粗」想法無錯。

thanks hkpapa852

羅氏3322 53.9% 好像是中文only, 其他的好傢是如下喎:

LS 97.1%, Enlgish 85.4%, Maths 99%

‹ 上一主題|下一主題