用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔仔3歲半懷疑有自閉症傾向, 很傍偟
go

仔仔3歲半懷疑有自閉症傾向, 很傍偟 [複製鏈接]

仔仔現在讀n班, 老師說他較喜歡自己一個人玩, 需要鼓勵多些才會跟其他小朋友玩,另外不太懂守規則, 但他記憶及認知很強, 但我們在家中觀察他, 他是較慢熱, 但有小朋友他會與他們一起玩, 並且分享自己的玩具, 另外他與人有眼神接觸, 只是不會主動與人打招呼, 佢話自己怕羞, 另外我們觀察他經常不應人, 叫他幾次才應你, 但會講一些不是回應你的話題, 所以我都唔知他是性格問題還是有自閉症傾向, 2歲之前他都沒有這些問題, 但我發覺弟弟出世後他的情況開始出現, 我唔知依家可以點, 老師會轉介健康院, 我怕排很久,錯過黃金治療時間, 想問有沒有什麼服務可以幫到仔仔? 還有他需要轉去其他幼稚園讀書嗎? 因為我什麼都不懂, 不知之後需要面對什麼及要做什麼, 請大家給我意見, 謝謝!!!
   3    0    0    0

如果你有懷疑,可以自己向健康院查詢,唔使等學校轉介呢!

引用:仔仔現在讀n班,+老師說他較喜歡自己一個人

原帖由 pandasuk 於 15-06-01 發表
仔仔現在讀n班, 老師說他較喜歡自己一個人玩, 需要鼓勵多些才會跟其他小朋友玩,另外不太懂守規則, 但他記憶 ...
等轉介有排你等。
盡快去私人機構做評估好過啦。

回覆:funghon 的帖子

去協x比錢做評估啦,幾千蚊唔好慳,因間間評估都要排幾個月,價錢都係咁貴,如真係有問題要上私人訓練,越早做越好,排到政府做評估都大半年啦

回覆:仔仔3歲半懷疑有自閉症傾向, 很傍偟

我囝囝同你情況有點近似,現在差不多3歲半,讀n班,老師話囝囝不太守規則,上堂時會自己出去攞玩具玩,但當老師叫他番回座位,他會聽話,他很被動,會同小朋友玩但不懂交流,有眼神,有固執行為,他已在政府評估左是自閉𧪽系,排緊早期,我有去私人機構做訓練,也會在暑假參加密集課程,我建議你不如出去做評估先,因不要錯過黃金時間,等政府真係有排!加油💪

有懷疑就盡快搵私人做個評估先, 唔駛自己估估下

回覆:仔仔3歲半懷疑有自閉症傾向, 很傍偟

有懷疑的話,最緊要盡早找私人評估,未獲安排社署服務前,應盡早安排私人訓練,讓小朋友獲得適切的訓練和治療。

密集式訓練要排很久嗎? 有沒有什麼機構可以建議? 謝謝!

密集式訓練私人既一般會快d...八九千元個月
油麻地有STEP,樂天,領思呢 d
另外協康青蔥價錢會平一半但條隊好長...一般要排一年

引用:密集式訓練私人既一般會快d...八九千元個月

原帖由 DENNIS201 於 15-06-02 發表
密集式訓練私人既一般會快d...八九千元個月
油麻地有STEP,樂天,領思呢 d
另外協康青蔥價錢會平一半但條隊好 ...
是小組定單對單?

回覆 vincelo29 的帖子

小組多
一般年齡細既先會個別

引用:回覆+vincelo29+的帖子 小組多一般年齡細

原帖由 DENNIS201 於 15-06-02 發表
回覆 vincelo29 的帖子

小組多
個別專注的可能會好的

嘩, 冇錢系咪要等到死吖......

個仔又係龍B, 我地又住係北區...感覺...彷徨ING.........

我都去私人評估,健康院成日話再睇下,二歲都只係話二歲半再返去。密集都好貴,我搵上門單對單訓練,再叫工人姐姐每日做家居訓練。

說話能力如何?
‹ 上一主題|下一主題