用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs優才
go

港同vs優才 [複製鏈接]

真心請教,兩間似乎好近似,無論教學模式,dse成績,一條龍在本區也有不錯口碑等等。如兩間都不近屋企,但本人較著重英語發展水平,請問各位家長会点選擇?有冇現就讀家長分享吓?
   5    0    0    1

回覆:港同vs優才

講真句。兩間學校完全唔同style. 你心中想到自己想點已經識選⋯

簡介會/開放日去和同學和老師傾下,會了解多些,印象中港同會放一些學生功課出來,慢慢看⋯

其實,樓主你都第三次問關於  優才vs xxx,睇完先前d意見都仲未決定到?優才嗰10堂家長課都未幫到你了解學校?其實還有什麼憂慮呀?

引用:真心請教,兩間似乎好近似,無論教學模式,

原帖由 Elysebaby710 於 15-06-01 發表
真心請教,兩間似乎好近似,無論教學模式,dse成績,一條龍在本區也有不錯口碑等等。如兩間都不近屋企,但 ...
兩間簡介會我都有去,個人覺得兩間好唔同喎。唔煩交通嘅我一定選港同

sbux 發表於 15-6-1 18:36
兩間簡介會我都有去,個人覺得兩間好唔同喎。唔煩交通嘅我一定選港同

...
why?

引用:Quote:原帖由+Elysebaby710+於+15-06-01+發

原帖由 sbux 於 15-06-01 發表

...
我住港島區,所以有留意港同,聽完簡介會後很喜歡港同。優才我就不大清楚,只知不是傳統學校。
有興趣知兩間教學有什麼不同。

引用:Quote:原帖由+sbux+於+15-06-01+發表兩間簡

原帖由 little_kid 於 15-06-01 發表
我住港島區,所以有留意港同,聽完簡介會後很喜歡港同。優才我就不大清楚,只知不是傳統學校。
有興趣知兩 ...

個人感覺港同學習着重體驗學習,唔會追求教學速度,反之最梗要學生有持續嘅學習興趣。另外,身體力行推動社區服務,小二開始年年要做社區服務,小五、六社區服務仲要小朋友自己交計劃書(呢部分係簡介會聽番嚟,有錯請指正)。

優才都好重視德育。着眼九型人格同多元智能嘅教學模式,家長真係要唸清楚buy 唔buy

回覆:Elysebaby710 的帖子

我都想知這兩間點揀好?

住九龍就優才,住港島就港同。

知道優才來身著重資優教育,請問有無優才家長可透露他們可cater 對twice exceptional 的資優生?如資優加亞氏或資優加ADHD,可以幫到這些學生嗎?

引用:知道優才來身著重資優教育,請問有無優才家

原帖由 iamadc 於 15-12-17 發表
知道優才來身著重資優教育,請問有無優才家長可透露他們可cater 對twice exceptional 的資優生?如資優加亞 ...
優才有註校心理學家,可以幫助阿氏小朋友.
上年有個阿氏小六生,考試合格,一樣順利直升中學.
初小並無特別資優課程,高小才會有. 反而初小比較注重補底. 但學校提供很多比賽機會,差不多個個都可參加,不是只選尖子。

引用:住九龍就優才,住港島就港同。 +

原帖由 superying 於 15-12-16 發表
住九龍就優才,住港島就港同。
其實港同,優才是否差唔多?
但港同的面試似揀精神英,優才就唔係好知揀小朋友or 家長

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-12-16+發表

原帖由 cwpoon 於 15-12-17 發表
其實港同,優才是否差唔多?
但港同的面試似揀精神英,優才就唔係好知揀小朋友or 家長

...
又唔可以話港同揀精英嘅,係揀適合,比較外向的,表達能力高的。優才也可形容為揀精英,第一round的學術要求及靈活變通也考呀!

回覆:superying 的帖子

樓主兩間都中,證明兩校也選同一類小朋友。兩間也說是愉快學習,但優才初小去旺角校舍,地點很方便。

Lucifer3960 發表於 15-12-18 06:43
但優才初小去旺角校舍,地點很方便。

...

Really?  好似無乜校車wor, 答mtr 就真是方便,咁其實hkgua 都方便ga

港同for sure

回覆 Elysebaby710 的帖子

兩間都少功課,優才小班,相對港同默書測考多啲,英數課程教快啲。

不如邊間近自己屋企就個間啦,一係問小朋友鍾意邊間, 2間都係好, 讀邊間都無損失

引用:Quote:原帖由+cwpoon+於+15-12-17+發表其實

原帖由 superying 於 15-12-18 發表
又唔可以話港同揀精英嘅,係揀適合,比較外向的,表達能力高的。優才也可形容為揀精英,第一round的學術要 ...
有冇人知優才first round 考D乜?my kid 话考迷宮

‹ 上一主題|下一主題