用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位前輩, 如果孟母三遷, 有幾個校網作大抽獎, 點排 ...
go

請教各位前輩, 如果孟母三遷, 有幾個校網作大抽獎, 點排好

本身家住95網 (男仔 / 現讀K1 ) , 但想搬回市區近家人, 長遠計劃包括小學和中學, 有以下幾個地區/校網選擇, 邊個校網較好? 請排名和指教
1. 95
2. 31
3. 32
4. 34
5. 35
6. 41

vvik 發表於 15-6-1 10:02
本身家住95網 (男仔 / 現讀K1 ) , 但想搬回市區近家人, 長遠計劃包括小學和中學, 有以下幾個地區/校網選擇, ...
全部都係天地網, 反而留係95放間二線(梁潔華, 田家炳, 將官)係乙一仲可以穏入

不如派咗小學先搬去九龍城等升中.

不過如果唔介意唔選一線, 去31選德信/基道做乙一 (應該必入), 或者去41網選九官/華德/新華德/基華做乙一, 派到機會都好高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-1 10:15
全部都係天地網, 反而留係95放間二線(梁潔華, 田家炳, 將官)係乙一仲可以穏入

不如派咗小學先搬去九龍城等 ...
多謝你咁詳細的解釋! 唔好意思, 我係新手, 請問天地網意思係一係好到升天一係就好差? 假設想貪心少少入一線, 係咪首選都係31或41? 但41o的樓價好嚇人

vvik 發表於 15-6-1 10:19
多謝你咁詳細的解釋! 唔好意思, 我係新手, 請問天地網意思係一係好到升天一係就好差? 假設想貪心少少入一線 ...
天地網既意思同你理解一樣.

41網當然好, 但男仔搏喇沙如果入唔到, 可能會派咗你去大成小學喎!
31網最好既St Mary係女校, 你又無份, 其次為油天, 但以油天既名氣, 又係超多人爭, 入唔到就..... 去果欄
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-1 10:26
天地網既意思同你理解一樣.

41網當然好, 但男仔搏喇沙如果入唔到, 可能會派咗你去大成小學喎!
有冇邊度有數據知道喇沙/油天有幾多位係大抽獎同有幾多位係計分?

醒目開學勳章 貢獻勳章

LS 開6班,男校,點講都易抽過油天
你搵一搵iantsang嘅資料,年年大抽獎一公佈各校學額,佢就開工做嘢,應該唔難搵到你要嘅資料
恐龍家

引用:Quote:vvik+發表於+15-6-1+10:02+本身家住9

原帖由 hkpapa852 於 15-06-01 發表

不如派咗小學先搬去九龍城等 ...
小朋友受谷的話德信不錯

有friend住31,百冇backup, 我叫佢考慮德信乙一,穩入,當然聽唔入耳

siden 發表於 15-6-1 10:47
小朋友受谷的話德信不錯

有friend住31,百冇backup, 我叫佢考慮德信乙一,穩入,當然聽唔入耳
可能佢睇咗呢個帖呢?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2979370

如果唔係家長自己報料, 有好多嘢我地呢D外人真係唔會知

引用:Quote:siden+發表於+15-6-1+10:47+小朋友受

原帖由 hkpapa852 於 15-06-01 發表
可能佢睇咗呢個帖呢?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2979370
睇落似頭30/120先 band 1

vvik 發表於 15-6-1 10:19
多謝你咁詳細的解釋! 唔好意思, 我係新手, 請問天地網意思係一係好到升天一係就好差? 假設想貪心少少入一線 ...
若果想貪心少少入一線, 會唔會考慮去港島區?

31網, 男仔一線當然係新油、舊油、循道;

41網, 男仔一線當然係喇沙;

但間間都難抽。肯屈就二線頭的話, 我推介41網九龍塘基華, 舊年我去了開放日, 感覺不錯, 乙一好大機會, 網頁雖冇升中成績公佈, 但我親身問過兩個老師, 升英中五成以上, 段估band 1應都有四成幾, (老師唔會呃我啩), 校舍由前英華書院改建, 好大間, 英文有Net用reader教, 水平幾好。

siden 發表於 15-6-1 12:10
睇落似頭30/120先 band 1
最可怕係50+%已經話係B3

引用:Quote:vvik+發表於+15-6-1+10:19+多謝你咁

原帖由 lauwingtai 於 15-06-01 發表

好似好過新舊華德

lauwingtai 發表於 15-6-1 12:16

舊基華係黃大仙網既升讀一線中學比例係~31%, 即使新基華相約, 但九龍城升中較有利(B1位有剩), 咁B1率起碼有30%, 好過同區另一間天主教學校

hkpapa852 發表於 15-6-1 12:39
舊基華係黃大仙網既升讀一線中學比例係~31%, 即使新基華相約, 但九龍城升中較有利(B1位有剩), 咁B1率起碼有 ...
唔好意思, 請問咩係B1位?

Tintin926  Band1  發表於 15-6-1 22:36

lauwingtai 發表於 15-6-1 12:16

小女今年9月入讀41網基華,請問有冇其他資料可提供?Thx!!

請問91網好嗎?

coffee243 發表於 15-6-1 15:46
小女今年9月入讀41網基華,請問有冇其他資料可提供?Thx!!
有朋友的兒子在41基華讀小二, 乙二入, 非常傳統的學校, 較嚴, 所以校風相當好, 多功課, 兩個鐘冇走鷄, 週未Double, 小一首學期有honeymoon, 詳情有待用家補充。

bb67890 發表於 15-6-1 20:51
請問91網好嗎?
好, 不過又係天地網

回覆 lauwingtai 的帖子

Thx!!其實已從其他家長知道是多功課、較傳統及谷的。有點擔心會應付不來!

coffee243 發表於 15-6-3 10:29
回覆 lauwingtai 的帖子

Thx!!其實已從其他家長知道是多功課、較傳統及谷的。有點擔心會應付不來!
想了解多D九龍塘基華?
有冇睇過呢個帖?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2603748