用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試時如果小朋友爆喊會點做?
樓主: muimui2
go

面試時如果小朋友爆喊會點做? [複製鏈接]

引用:小朋友唻緊要開始面試,+佢性格好慢熱,+雖然

原帖由 muimui2 於 15-05-31 發表
小朋友唻緊要開始面試, 佢性格好慢熱, 雖然講出唻有啲唔好意思,但我哋目標係希望佢肯自己入去面試。我哋有 ...
佢之前考幼稚園時點?萬大事仲有大抽獎,唔好咁大壓力。

回覆:面試時如果小朋友爆喊會點做?

或者向現在就讀的幼稚園老師,班主任表示你有意帶孩子出外考學校,並告知你有如此憂慮,打聽一下孩子在校的情況,如何做才可幫到孩子克服心理關口。加油!

回覆 bbrabbit2011 的帖子

要睇小朋友的類型,活躍貪玩的,如我小朋友,一定要同佢講清楚,係正經野、考學校,老師要知道邊個小朋友又乖又叻,先會請佢再來。如果你話去玩,佢係可以只顧自己專心玩,完全吾理人的。
但如果小朋友好驚、壓力好大,咁就有另外的處理方法。

bbrabbit2011 發表於 15-5-31 23:11
你地會點樣同小朋友解釋點解要去「面試」的目的?
同他講是去「玩」,還是如實講去「考小學」?

...

我孩子的幼稚園會向小朋友解釋幼稚園無K4K3就要畢業上小學,所以要面試考小學。不可以說去玩,否則佢玩俾你睇,自己後悔。

小朋友都好清楚係用遊戲或其他形式考小學。
因為阿仔玩起上可以癲到冇譜!

muimui2 發表於 15-5-31 17:02
小朋友唻緊要開始面試, 佢性格好慢熱, 雖然講出唻有啲唔好意思,但我哋目標係希望佢肯自己入去面試。我哋有 ...

提供模擬練習,等孩子熟悉面試流程真是很重要。我孩子的幼稚園提供20堂模擬面試,由比較陌生的老師(教其他班的老師或其他分校的老師)進行。我就從K2復活節後開始在家做模擬面試,從拖住手入“學校”開始,到面帶笑臉地“接放學”及“接放學”時獎勵健康的小食,整個流程反復練習。我孩子都挺害羞內向,練習多了就熟識了及有安全感,真正面試時就沒有情緒問題了。

回覆:面試時如果小朋友爆喊會點做?

如果小朋友爆喊,我覺得家長不應強要小朋友參加那次面試。因為就算他肯考,也不會考得好。如果場場面試都喊,那家長不如調節一下心態,不一定要讀直私的。香港有九年免費教育,一定會有書讀的。
換個角度,要是家長平常心一點,小朋友便不會那麼大壓力,可能表現會好一點呢。

唔喊,肯入去其實真係最基本,眼見真係只有很少數小朋友唔合作。試下講多d其他同學面試既事情,等佢知道個個都係咁,唔需要緊張。另外你可以同佢講,你都要面試,到時大家面試完就在禮堂等之類。。。

我小朋友第一次in入埸前無喊,但in了過多小時,爆喊著經大姐姐拖落來。但在我心目中,喊是一正常反應,亦無任何失望,反而之後越戰超勇。
所以家長要把面試次序要安排好些,因為家長及小朋友都要調節一下心理。

多謝咁多位嘅經驗分享同鼓勵, 其實我哋對結果抱平常心, 因為學樓上咁講, 仲有津小嘛,實有書讀。

對我哋唻講, 堅持要佢考直私除左係怕抽得唔好之外, 最主要係唔想佢逃避, 只要佢肯自己入去, 做返自己, 有禮貌就夠了。 雖然喺好多家長睇唻, 呢啲係最基本嘅事, 但講真小女真係“數一數二”咁怕生, 本身又係驚青底, 佢做到咁我哋已經覺得足夠喇。

大家提到嘅去開放日已經做緊, 同埋都有講過唻緊會發生咩事俾佢知。我最初無講過“面試”呢兩個字, 只係話遲啲同佢去參觀小學, 但原來我唔提都無用, 因為學校會提, 所佢都會知。

回覆 noellechu 的帖子

我哋一向都係用正面態度對待佢呢種行為, 好少因為咁樣鬧佢。
雖然好多人話佢咁喊法入到去都唔會收, 但坦白講我得收唔收唔係重點, 重點係如果小朋友收拾到心情, 肯入去面對, 做父母嘅已經覺得安慰,最起碼我係咁諗。

回覆 evacalbee 的帖子

多謝你嘅意見, 女女痴我多啲,所以唻緊都會由爸爸做主力帶佢去見。
你講嘅俾笑容做鼓勵我一向都有做, 但對小女好似唔係成日有效, 佢有時會變得更依賴....

請問你當時係點平伏小朋友情緒? 點先鼓勵到佢入去?

引用:回覆+evacalbee+的帖子多謝你嘅意見,+女

原帖由 muimui2 於 15-06-01 發表

多謝你嘅意見, 女女痴我多啲,所以唻緊都會由爸爸做主力帶佢去見。

引用:Quote:原帖由+muimui2+於+15-06-01+發表回

原帖由 evacalbee 於 15-06-01 發表
佢幾乎次次都喊夠先入去,印象中都有幾次無喊,但驚驚青青咁入去。有時搞下gag等佢笑番下。後來喊慣了,都 ...

有效就得,威逼利誘係正常手段。
小朋友有時係有d野特別怕。我小朋友平日都勇敢,但好怕打針,小一兩次,都係一路等一路喊,最後要幾個姑娘和家長義工按實先完成...

muimui2 發表於 15-5-31 17:02

如果努力準備同埋去過兩、三次面試後,孩子仍爆喊,我就會同佢傾下,佢係咪真係唔想去面試,如果係,就只有講句勉強無幸福,疊埋心水抽獎算了。

小朋友哭背後一定有原因,怕陌生環境,怕與父母分離,怕吾識答問題,等等,找出原因,有些原因不是一般家長想像得到的

吃點糖果,都有用処,平定下心情。

200904 發表於 15-6-1 14:59
吃點糖果,都有用処,平定下心情。
我就俾佢飲啖可樂, 因為有興奮作用。但記得要事前去定廁所。

回覆:面試時如果小朋友爆喊會點做

面試前幾日去一去學校附近行下,再引導佢畫返間學校出黎,覺得學校係點樣?入面老師係點樣?有無圖書館? 估下面試時會玩咁遊戲?做幾次,比個心理準備佢

平時同佢出街盡量比佢行先,去餐廳講幾多位,自己叫野食,或自己去買野飲比錢你在舖頭出面等佢,等佢唔好咁怕陌生人,勇氣就係向呢度練返來,加油!

‹ 上一主題|下一主題