用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試時如果小朋友爆喊會點做?
go

面試時如果小朋友爆喊會點做? [複製鏈接]

小朋友唻緊要開始面試, 佢性格好慢熱, 雖然講出唻有啲唔好意思,但我哋目標係希望佢肯自己入去面試。我哋有心理準備佢有機會會喊住唔肯入去, 想問下有冇媽媽可以分享下如果遇到呢個情況會點做? 明白小朋友無得迫, 但唔想佢覺得一有困難就可以放棄, 但當時當刻夾硬迫佢入去又驚嚇怕佢, 究竟點做可以好啲?
   8    0    0    0

回覆:面試時如果小朋友爆喊會點做

參加朗誦比賽,不求攞獎,只作練膽

適量模擬面試班

報多幾間,頭幾間小學當練習

多同楼下管理員甚至麵包店阿姨等陌生人打招呼閒談

心理裝備,多同佢傾,5歲,開始懂事,怕羞極都應該教導佢在適當場合要合作克服,做得到給獎勵,兼讚到佢天上有地下無

回覆:muimui2 的帖子

上面試班

引用:小朋友唻緊要開始面試,+佢性格好慢熱,+雖然

原帖由 muimui2 於 15-05-31 發表
小朋友唻緊要開始面試, 佢性格好慢熱, 雖然講出唻有啲唔好意思,但我哋目標係希望佢肯自己入去面試。我哋有 ...

帶佢去面試學校實地觀察下

早早同佢講定面試的流程,
在家玩role play ,
面試日同佢講儘力去"玩"下就得,
同佢一齊plan定面試完的精彩節目…

其實佢慢熱怕醜嘅性格都唔係一朝一夕, 我哋都已經成日同佢去唔同地方玩, 盡量放手俾佢試, 但始終性格嘅嘢唔係話改就改。

認同樓上話只要佢肯入就算喊住都要叫佢入, 我就係唔想佢逃避, 小一無o覺得可以小一無offer 唔緊要, 但如果態度唔正確就麻煩。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:面試時如果小朋友爆喊會點做?

好多學校都係group in,如果未入已喊,應該即時已被帶返出黎。要預先同小朋友傾下,到時入去會expect咩野,如果真係喊左,家長點處理自己情緒(唔係講笑見過家長失控架),幾定同小朋友到時點處理,睇下學校肯唔肯俾下一場機會,唔肯的話離開後點平復落黎

回覆 fishchow 的帖子

我哋都有諗過上面試班, 但係佢最大問題係面對陌生環境同人會好不安, 所以就算佢喺面試班做得幾好都無用, 因為出到去又係另一回事。
想知道有冇媽媽遇過呢啲情況,你哋當時又點處理呢?

阿仔冇報任何面試班。
我就會先同阿仔講下大概會發生乜事,目的係乜,練習下in 時情况,識答同唔識答可以點做,早啲同佢附近行下都有用。

引用:回覆+fishchow+的帖子 我哋都有諗過上面試

我哋都有諗過上面試班, 但係佢最大問題係面對陌生環境同人會好不安, 所以就算佢喺面 ...
其他人我唔敢講

對你個仔肯定有啲用

回覆:面試時如果小朋友爆喊會點做

我見過有個小朋友喊到嘔,阿媽揾手接,呢hea到暈.....

小女上年in dgjs, 首輪interview 該時段家長全部分組名帶同女兒坐gym 等入去面試。叫到小女組別時個個小女孩乖乖出去按指示排隊,但有一個女生開始哭,吾肯出去,喊到越來越大聲,成個gym 都望住!雖然老師好好好人,嘗試黎安慰,帶隊的高班姐姐又嚟安慰佢,但都吾得,於是全隊等佢!老師開始表示如果吾得不如吾好入去,但呀媽反而更心急,開始閙個女,發皮4!最終都係老師同姐姐Tum 掂小朋友,其它小朋友開始行,姐姐帶佢去冼臉再趕上!呀媽氣呼呼呼繼續響位!

我相信如果咁不幸,最緊要係做好家教,媽對小朋友有正面鼓勵,eq 高!

Tintin926  其實那小女孩已不用入去了   發表於 15-5-31 21:44

如何你有親戚的孩子是巳經讀同考的同一校,由他們向你小朋友介紹那學校點好點好,比佢有好印象。如何有開放日,必需爭取機會帶佢去。

引用:好多學校都係group+in,如果未入已喊,應該

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-31 發表
好多學校都係group in,如果未入已喊,應該即時已被帶返出黎。要預先同小朋友傾下,到時入去會expect咩野, ...
排住隊入,見唔到爸爸媽媽就唔會喊㗎喇

上面幾位家長講的方法都好好,其實只要不涉感統問題,怕生保的情況,小朋友大大吓自然就克服到。始終要一個性格內向慢熱的小朋友,5歲人仔就施展渾身解數表現自己,係幾難幾殘酷...

引用:回覆+fishchow+的帖子我哋都有諗過上面試

我哋都有諗過上面試班, 但係佢最大問題係面對陌生環境同人會好不安, 所以就算佢喺面 ...

引用:Quote:原帖由+muimui2+於+15-05-31+發表回

原帖由 evacalbee 於 15-05-31 發表
我諗呢方面我係表表姐,我女早一兩年in,話你知我到而家都未搞得掂個女面對陌生人,佢係有點焦慮嗰種。其實 ...

1)我話比佢聽佢升小學了,係大哥哥,做哥哥要有哥哥的表現
2)叫佢幫手照顧喊的小朋友,若見到,幫手安慰小朋友,再give me five
3)平時小孩多依賴的一方別太靠近或回避,減少撒嬌機會

你地會點樣同小朋友解釋點解要去「面試」的目的?
同他講是去「玩」,還是如實講去「考小學」?

‹ 上一主題|下一主題