用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中五級樂理真的有用嗎?
樓主: rabbitmonkey
go

升中五級樂理真的有用嗎? [複製鏈接]

想問下學5級樂理....之前1-4級有無學過....定抑或直考5級 ??
好似....同我個小朋友現上緊5級樂理....用多左好多時間咁 ~~~

Yanamami  直考5級  發表於 15-5-31 23:23

Yanamami  直考5級  發表於 5 分鐘前

Thx ~~~

多問一個問題....從1-4級學起其實仲有無須要??
定或...可以直考5級...教既範圍已足夠應付考試~~~

Yanamami  学就由—級学起  發表於 15-6-1 07:31
www  直考5級  發表於 15-6-1 00:41

回覆:升中五級樂理真的有用嗎

找到了,演藝學院,5級樂理,12堂,$2750。

引用:Quote:786+發表於+15-5-31+18:05+5級樂理ap

原帖由 tintinlam 於 15-05-31 發表
5級樂理對升中冇咩用, 我細仔都係打算暑假先讀, 當年大仔好似2千幾, 細仔老師話3千左右.   ...
就是因為呈分,所以很多小朋友小三小四就去考。正常要10歲,即是小五才學。

除非準備小六前考六級以上樂器,如果預計小學最盡去到5級的樂器,就避免考5級樂理,好花時間的。

786 發表於 15-5-31 23:52
找到了,演藝學院,5級樂理,12堂,$2750。
所以我不明白,為什麼有人說要成萬元學樂理。

austism 發表於 15-5-31 20:50
DBS應該收演奏級呀!
至少要演奏級,八級會也沒有用。

www 發表於 15-6-1 00:41
Thx....終於明白分別....可能真係晒左好多時間/金錢....但呃下自己學多d基本野

我地係由1級教起...考試只考5級...1對1...所以開頭話要用1年時間...係有d難接受~~~

引用:Quote:www+發表於+15-6-1+00:41+所以我不明

原帖由 mcl203 於 15-06-01 發表
Thx....終於明白分別....可能真係晒左好多時間/金錢....但呃下自己學多d基本野

我地係由1級教起...考試只 ...

其實錢又不用太多比較,我也不是用2750,我大約花了多一點、因為我的當時比較細不能跟班上, 中間又有旅行, 所以選擇1:1、自己揀時間。(當時未到10歲考了樂器5級).

不過回覆你,所有5級樂理,都是由1級開始教,包括演藝那12堂,每堂有2個半小時。

它是寫著1~5級樂理的 Theory of Music (Grades 1-5) Class B

http://excel.hkapa.edu/courses.php?sid=2&cid=2

而且,因為大班要10歲才能讀,比較年幼的一定要花錢。不過,都係個句,唔唸著小六前考6級以上樂器的,不應考5級樂理。越級挑戰(十歲前考樂理)是花錢花時間的。越級挑戰,難免要花錢,也不用計較。

引用:而且,因為大班要10歲才能讀,比較年幼的一

原帖由 786 於 15-06-01 發表
而且,因為大班要10歲才能讀,比較年幼的一定要花錢。不過,都係個句,唔唸著小六前考6級以上樂器的,不應 ...

我地唔係為左考呈分試,小朋友亦9月升中,用不着,只為學多d野, 遲d要考7級

錢亦不是太重點,係太長時間,變成要安派時間上堂,令小朋友壓力又大d,不停做功課

所以好奇想比較下, THX~~~

Yanamami  我女惡補十幾个鈡就去考   發表於 15-6-1 10:13

bb560 發表於 15-5-31 15:02
早幾年,諗住同亞囡揾5級樂理班上,問過太古城,智星閣平台,一間教樂器學校,約四月上堂,十月考,每星期 ...
太古城, 租咁貴, 羊毛出自你身上, 梗要啦!

lalalam27 發表於 15-5-30 22:50
我亞仔鋼琴五級丁,大提琴五級丁加樂理五級丁,成績1A1B考1B中學都無得2nd in,你話有冇用呀

...
最緊要有公認賽事既獎項, 乜丁都無用架....佢地要為校曾光丫麻....

chocolatebean 發表於 15-6-1 10:23
太古城, 租咁貴, 羊毛出自你身上, 梗要啦!
都唔駛貴過人地3倍啩?!?!   
CFSS & SSGC

引用:d同學仔家長都報樂理班,死背去考試!我都有

原帖由 rabbitmonkey 於 15-05-30 發表
d同學仔家長都報樂理班,死背去考試!我都有衝動, 但最後覺得小朋友冇興趣會好慘, 所以冇做, 真係矛盾:questi ...
考好個呈分試最重要,d直資都話8級琴都無用,考得8級都起碼樂理5級,咁好似是講埋5級樂理無用啦。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131215/18551930

醒目開學勳章

我以前自己學琴時,老師每堂抽15分鐘教學理,預備一年去考,呀女當年,操一個暑假就去考

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:786+發表於+15-5-31+23:52+找到了,

原帖由 www 於 15-06-01 發表
單對單咪貴lor!加埋加堂做mock卷

5級樂理要+樂器+入樂團。有去比賽有獎。考中學要填課外活動。人人填體藝,報名表一定有課外活動比你填,學校收生可以的話定要能文能武。

引用:5級樂理要+樂器+入樂團。有去比賽有獎。考

原帖由 aa123123 於 15-06-02 發表
5級樂理要+樂器+入樂團。有去比賽有獎。考中學要填課外活動。人人填體藝,報名表一定有課外活動比你填,學 ...
想問下,考資助中學樂器有無用?直資有用d?會不會最後也是成績最重要,能文能武的小學生,真係家長同學生都辛苦。有無家長,真人真事,因樂器入到資助或直資?可以分享下

Lucifer3960 發表於 15-6-2 10:02
想問下,考資助中學樂器有無用?直資有用d?會不會最後也是成績最重要,能文能武的小學生,真係家長同學生都 ...
某女校咪係Offer Letter寫明類別囉 ~~~
‹ 上一主題|下一主題