用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師話我仔band2頭頭,請教自行,搞珠可点排? ...
go

老師話我仔band2頭頭,請教自行,搞珠可点排? [複製鏈接]

如題,普通小学,級92人考33,英文較好,有什麽選擇?

0    0    0    0

引用:如題,普通小学,級92人考33,英文較好,有

原帖由 tbb1228 於 15-05-30 發表
哪一校網? 是考完呈一後嗎? 是的話, 盡力呈二努力啲, 看可否追番上band1. 又或如果是band2頭, 英文好, 可了解定啲band1(無咁top)嘅直資英中! (Just my opinion)

呈分應該未考,呢個名次未必安呈分比例。如果真係band 2 頭,我會揀band 2直資,穩陣d.

tbb1228 發表於 15-5-30 13:51

請問孩子幾年級?屬邊一區?

回覆:老師話我仔band2頭頭,請教自行,搞珠可点排

現在小五,葵涌區!

王家爸爸  考埋呈二先算  發表於 15-6-4 15:53

請了解葵涌區朋友幫幫手?

tbb1228 發表於 15-6-1 18:47
現在小五,葵涌區!

Sorry呀!唔熟葵涌區.不過想提提你,小心後來居上的同學們,要努力考好今次的呈一先.

要睇下小五大考成績如何,再決定係唔係band 2頭。好多時,同學仔係突發性成績進步。所以結果: 接近band 1,就執吓有咩科可以提高整體成績,有機會入band 1group. 同band 2完全唔同。唔好定band 2為目標。
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

引用:要睇下小五大考成績如何,再決定係唔係band

原帖由 Stillgood2 於 15-06-03 發表
要睇下小五大考成績如何,再決定係唔係band 2頭。好多時,同學仔係突發性成績進步。所以結果: 接近band 1, ...
多谢!有了大考成绩再请教。

tbb1228 發表於 15-6-4 07:53
多谢!有了大考成绩再请教。

有些學校會在六年級九月才公佈呈一之加權名次.你可留意番!

tbb1228 發表於 15-5-30 13:51
考完呈一再問, 呢個時候好多變數, 仲有一個暑假追, 我係你同佢追上B1再考慮過.

樓主嘅case, 專心考好呈一,睇下形勢再諗。我仔學校呈一後會通知banding,  呈二又講。先揾band 1尾同2頭嘅直資資料,再睇埋呈二表現考慮自行。如果結果仍是2 頭,我會揀2 頭直資。

tbb1228 發表於 15-6-1 18:47
現在小五,葵涌區!
現階段可以先留意羅傑承、陳兆民、伍若瑜、全完,睇下小朋友鍾意邊間多啲。

引用:樓主嘅case,+專心考好呈一,睇下形勢再諗。

原帖由 SIYip 於 15-06-04 發表
樓主嘅case, 專心考好呈一,睇下形勢再諗。我仔學校呈一後會通知banding,  呈二又講。先揾band 1尾同2頭嘅 ...
谢谢你們回覆!另想請教如兩間中學都是band2頭,選直資學校有什麽好處?是否師資都比較好?or 小朋友有多點幾會學好英語(語景好)?因為本人也留意直資學费,大概也要$30000一年,對本下了來説,收入不多,要考慮多点!

Band 2 頭,好多家長都期望呈三殺上band 1,所以自行未必甘心揀band 2 學校。但去到統一,就齋睇隨機編號,一唔好彩,有可能去到band 2 尾學校。所以,如果我仔是band 2 頭,我會搏考一尾同二頭嘅直資,起碼唔會去咗二尾學校。我個人比較細膽,唔敢搏。

引用:Band+2+頭,好多家長都期望呈三殺上band+1,

原帖由 SIYip 於 15-06-05 發表
Band 2 頭,好多家長都期望呈三殺上band 1,所以自行未必甘心揀band 2 學校。但去到統一,就齋睇隨機編號, ...
明白,謝谢!另請問自行時,是否没有限考多少間?

peggy  2間  發表於 15-6-6 11:17

引用:Quote:原帖由+SIYip+於+15-06-05+發表Band+

原帖由 tbb1228 於 15-06-06 發表
明白,謝谢!另請問自行時,是否没有限考多少間?
補充,如考直資是否限多少間?

peggy  不限  發表於 15-6-6 11:18

听老師話沒錯, 因為老師最有經驗, 對班上同學最瞭解

多谢甘多位,我現在先專注考试,有banding之後再向大家请教!

如果小五,呈分試都未考,冇理由咁快就話係b2頭?有時分分鐘會好大變數,都係比心機考好試再算啦!

王家爸爸  以為佢已考小五呈分試  發表於 15-6-7 13:56
‹ 上一主題|下一主題