用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫小定太古?
go

玫小定太古? [複製鏈接]

預計太古放乙1會中,玫小英文好,但貴!
太古近,唔洗錢,但有人話多功課。
以小朋友性格應該適合玫小多啲。。。
但太古近又係好吸引。。。
有無讀緊嘅家長,講下太古情況?

1    0    0    0

月桂樹小姐 發表於 15-5-29 21:55
預計太古放乙1會中,玫小英文好,但貴!
太古近,唔洗錢,但有人話多功課。
以小朋友性格應該適合玫小多啲。 ...
你想日後係灣仔定東區升中?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:玫小定太古?

玫小升中情況理想嗎?

其實無所謂。。。灣仔驚爭崩頭,東區都有好學校丫,無咁出名啫。

Bear999 發表於 15-5-29 22:58
玫小升中情況理想嗎?
唔會好得過太古
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:Bear999 的帖子

情況當然理想la,我大仔已入張記英中,佢嗰屆好多都派入band 1,我地班家長好滿意ah!

引用:情況當然理想la,我大仔已入張記英中,佢嗰

原帖由 Charlie1978 於 15-05-30 發表
情況當然理想la,我大仔已入張記英中,佢嗰屆好多都派入band 1,我地班家長好滿意ah!

...
想問多少少,有冇少少數據參考,例如考全級頭幾多名,能穩派灣仔英中?

比較清楚升中数據。
如果兩間相差不大,揀間又免費又近屋企好正常。

引用:情況當然理想la,我大仔已入張記英中,佢嗰

原帖由 Charlie1978 於 15-05-30 發表

...
您好,請問你大仔係邊屆畢業生?我囡係今年9月升中,而家等緊派位結果,我個心好忐忑,想了解多D派位資料,謝謝

睇下另一個帖既分析吧!
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1389083

玫小2012-2014年度畢業生入到一線學校比例應不足40%, B1學生比例可能只有1/3或以下

hkpapa852 發表於 15-5-30 11:44
睇下另一個帖既分析吧!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3051833&p ...
坊間一向好評唔錯....真係意料不到

計晒 B1+B2+DSS都係47.7%...明顯跑輸俾指數 66.7%
純計B1位...估真係不足30%...係灣仔足夠B1位下...結果真係平平~~~

寶血 唔計DSS下....B1位都已46.9%...數字上差好遠 ~~~

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-5-30+11:44+睇

原帖由 mcl203 於 15-05-30 發表

計晒 B1+B2+DSS都係47.7%...明顯跑輸俾指數 66.7%
Figures speak

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-5-30+11:44+睇

原帖由 mcl203 於 15-05-30 發表

好多人覺得英小=“好野”

我自己都識人讀緊小一,佢對學校評語也很不不斷推介,又是英文小學,學生水平應該平均,得到咁result 我都覺得不太合理。會不會黄校長上任後未來會改善成绩?

好奇一問,點解玫小p1有5班,每班22-24,其中一班得1x人?但上到p2-p6得番2班,每班得22-24人?

sharonseak 發表於 15-5-30 18:40
好多人覺得英小=“好野”
俾錢既英小成績有保證嘛 ~~~

引用:好奇一問,點解玫小p1有5班,每班22-24,

原帖由 maymay321 於 15-05-30 發表
好奇一問,點解玫小p1有5班,每班22-24,其中一班得1x人?但上到p2-p6得番2班,每班得22-24人? ...
因為上年加開了小一班數

mcl203 發表於 15-5-31 00:20
俾錢既英小成績有保證嘛 ~~~
私小要考, 學生篩過, 一定係叻D家嘛, 唔係咩?

hkpapa852 發表於 15-5-31 11:07
私小要考, 學生篩過, 一定係叻D家嘛, 唔係咩?
考P1果陣係考官眼中係較叻既...相信一定係

玫小歷史久...當年名氣用到今天都果然仲有效

ps...我都有親人好多好多年前讀玫小...當年係好好既...現在就唔知lu ~~~

引用:好奇一問,點解玫小p1有5班,每班22-24,

原帖由 maymay321 於 15-05-30 發表
好奇一問,點解玫小p1有5班,每班22-24,其中一班得1x人?但上到p2-p6得番2班,每班得22-24人? ...
今年P2都係5班,我個人覺得,早幾年受中學負面新聞影響,小學名氣也被連累。住得近嘅,即12網,早幾年競爭不是太大時,有大把選擇,不用俾錢去讀不是頂級學校。而得兩班學生時,有一部份是外國人,根本不會上本地正常中學,好難比較話佢d學生差。呢兩年競爭大,要開到5班便知它其實不是這麼差,亦有好多家長支持黃校長。我都以為佢係hea校,唔係lo,每星期都測驗默書架,我估學校都想搞返好。

‹ 上一主題|下一主題