用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: conniecheung
go

del [複製鏈接]

引用:官校資源一般比津校多,以前長俸給引咗一班

原帖由 Bluegene 於 15-05-29 發表
官校資源一般比津校多,以前長俸給引咗一班好老師。
無錯,但好老師通常係留俾一線既官中官小。
官校既制度好特別,就連校長可能都要去到六七月先至知來年有無老師既調遷,即係話隨時連老師自己都唔敢肯定新學年自己仲喺唔喺呢間學校。同時,依家唔係所有老師都係長俸,同多,尤其係較年輕既,都係以合約方式聘用,同樣唔到六七月都唔敢肯定同唔同個老師續約,你係老師,都盡量搵定第二間先,萬一七月先同你講新學年要失業,都咪話唔頭痛。
二三線既官校,唔洗博上位唔洗點睇業績,老師都會抱住少做少錯,早啲收工做少啲好過。
但對於學生,資源會好足,唔好睇少官校,水源好充足。
(我曾經喺官校做過文職)

回覆:ncdbcvf 的帖子

我都係鐘意官校讀少一科

醒目開學勳章 貢獻勳章

以下係身邊朋友/恩師親身經歷
- 官校校長可以自己請合約老師,但最多兩年,唔可以續,就算校長學生超鍾意呢位老師,頂多同你續"新約",當你無教過咁請,好老師寧願去band 3學校教
- 官校文職工友超難頂,態度差,但校長唔係老板,唔郁得佢地,好多時老師都好受氣

我因為親身體歷官校職工嘅不合作態度,最終因為未能接觸老師,去了解學校,決定放棄官小
其實我自己讀咗7年官中,無乜機會接觸到恩師講最難頂嘅文職同事,真係唔知佢地有問題,但小學生膽小,已經驚揾人幫手,仲要對住個冷漠不願幫忙嘅文書?
一般情況下,我覺得有宗教/津貼嘅學校,員工較為友善,起碼佢要聽校長講先!
恐龍家

gigiwin888 發表於 15-5-29 11:18
因我家人小朋友讀緊,我唔鐘意將小朋友分精英班,不是精英班好像被遺棄咁。反而直私無呢d

...
入到直C都是精英,不須再分

回覆:點解不唔喜歡官立學校?

之前冇諗過呢個問題,但今日我會話,國民教育係一條刺。

王國會長

gigiwin888 發表於 15-5-29 11:18
因我家人小朋友讀緊,我唔鐘意將小朋友分精英班,不是精英班好像被遺棄咁。反而直私無呢d
  ...

分精英班(按能力分班)不是官校獨有, 反而我支持按能力分班, 將能力差距大的放同一班對老師同學生都冇好處, 教得快, 能力差的跟不上, 教得慢, 能力強的會悶.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-5-29+11:18+因

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-05-30 發表
分精英班(按能力分班)不是官校獨有, 反而我支持按能力分班, 將能力差距大的放同一班對老師同學生都冇好處, ...
一件事兩面睇,亦有家長抱怨精英班有好老師,學校都想靠精英班揚名立萬,非精英班只能自求多福

momama 發表於 15-5-30 09:55
之前冇諗過呢個問題,但今日我會話,國民教育係一條刺。
過去既事實其實已經証明過, 個D想爭取政府(國家)更多支持既辦學專體, 只會比官校更熱衷於支持教育局/政府既政策.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:momama+發表於+15-5-30+09:55+之前冇

原帖由 hkpapa852 於 15-05-30 發表
過去既事實其實已經証明過, 個D想爭取政府(國家)更多支持既辦學專體, 只會比官校更熱衷於支持教育局/政府既 ...
起碼阿女讀緊嗰間唔係,感恩。

引用:Quote:gigiwin888+發表於+15-5-29+11:18+因

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-05-30 發表
分精英班(按能力分班)不是官校獨有, 反而我支持按能力分班, 將能力差距大的放同一班對老師同學生都冇好處, ...
因我家人是孖的,但成績平均分只差好少,但就爭幾分變了一個入精英班,一個入普通班,之後就有分別了

精英班與否,最緊要睇資源分配及待遇有冇不公平地傾斜,這似乎是個別學校的選擇,是否與官校沒有必然關係?

王國會長

Charlotte_mom 發表於 15-5-30 11:41
一件事兩面睇,亦有家長抱怨精英班有好老師,學校都想靠精英班揚名立萬,非精英班只能自求多福
  ...
就算唔分精英班, 我一樣聽過家長投訴好老師點解唔教自己小朋友果班.

我囡當果讀間官小, 有精英班家長也抱怨好老師去左教普通班, 所以不論分唔分精英班, 任何安排都會有家長抱怨.

1.官校是一定要支持新推行的教育政策(個別學校如家校會大力反對,可以阻止,部分學校更會等一段時間,有成效才跟進),即學生是白老鼠,而近廿年未見有成功實驗,如目標為本課程勞民傷財,失敗告終。

2.國教亦然,官校必須大力支持。

3.老師是鐵飯碗和合約制。缺點可想而知。

4.精英班。官津校收生非自主,特別是官校,學生來自五湖四海,說不同語言(可能是福建話,尼泊爾,巴基斯坦混班),不以能力分班根本不可能,教學上會有困難。如子女入了最差班,可能學壞,可能被放棄。直私收生經過面試,反而可以不以能力分班,減少標籤效應。
^^ 我教小學~

gracedolly 發表於 15-5-30 13:56
1.官校是一定要支持新推行的教育政策(個別學校如家校會大力反對,可以阻止,部分學校更會等一段時間,有成 ...

咁奇怪 ! 你講果d全部係我心目中官校既優點,老師係公務員,鐵飯碗,唔洗好似津校咁樣要谷成績黎討好家長,官校老師唔怕會殺校裁員,咁就唔會過於催谷學生。

官校由校長以至老師都係聽命於教育局,校長唔係老闆,唔可以話晒事,部分官校仲每隔一至兩年調任校長,不怕校長濫權,我好怕某d津校,校長好似大晒,叩門面試都要睇佢面色,家長要入讀又要討好校長。

官校就係可以跟隨政府政策,唔會好似津校咁樣自把自為,又要接受政府資助,使用公共資源,但又唔跟政策。

se6b03 發表於 15-5-30 15:14
咁奇怪 ! 你講果d全部係我心目中官校既優點,老師係公務員,鐵飯碗,唔洗好似津校咁樣要谷成績黎討好家長 ...

各花入各眼,不用覺奇怪,各有所好呀~每類學校都有各自的特色和缺點~^^/谷成績方面,
因為學生程度參差,官校會選用較淺的課本,精英班另外加工作紙調深程度(教院講師如是說)

各類學校都有優缺點,就論題所問客觀分析吧。

醒目開學勳章 貢獻勳章

se6b03 發表於 15-5-30 15:14
我好怕某d津校,校長好似大晒,叩門面試都要睇佢面色,家長要入讀又要討好校長。.
响官校,叩門面試都係校長話哂事
校長唔係老闆,就算校長想搞好間學校都有心無力,大家可以hea做 (你想老師hea做?!)
好多時谷唔關老師事,係學校嘅政策!
恐龍家

引用:Quote:原帖由+Bluegene+於+15-05-29+發表官

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:gracedolly+發表於+15-5-30+13:56+1.

原帖由 se6b03 於 15-05-30 發表
咁奇怪 ! 你講果d全部係我心目中官校既優點,老師係公務員,鐵飯碗,唔洗好似津校咁樣要谷成績黎討好家長 ...
有官校家長話,學校堅持1/3band one, 1/3band two,1/3band three。學校升中看著辦啦!唔會根據學校以往派位資料,或教署提供學生banding資料俾意見家長,係官腔,定係好事呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

090211bb 發表於 15-5-30 15:43
請問官小的資源,跟津小比有何優勝之處?
好多年前,政府有公佈資助額以人頭計,官校係貴過資助學校
恐龍家

王國會長

gracedolly 發表於 15-5-30 13:56
1.官校是一定要支持新推行的教育政策(個別學校如家校會大力反對,可以阻止,部分學校更會等一段時間,有成效才跟進),即學生是白老鼠,而近廿年未見有成功實驗,如目標為本課程勞民傷財,失敗告終。

2.國教亦然,官校必須大力支持。

3.老師是鐵飯碗和合約制。缺點可想而知。

不知樓主教那類小學?  官津直私?

1.2.相信係, 但以我睇左六年官小, 唔見有乜政策好大力支持, 就算國教, 也不見有大力推. 其實官校/津校都要跟政策, 如不想跟只能去直私.

3. 樓上也見其他jm話因為鐵飯碗和合約制就會hea, 這點很難認同了, 為何假設了鐵飯碗和合約制就係缺點, 就會hea? 那消防, 警察, 政府醫生等等也是鐵飯碗和合約制, 他們也會hea嗎? 當然不能否認完全沒有, 但一竹篙打一船人則有點不公平.
‹ 上一主題|下一主題