用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南有額外補英文班,係咪即係佢平時英文唔夠好? ...
go

迦南有額外補英文班,係咪即係佢平時英文唔夠好? [複製鏈接]

迦南有額外補英文班,係咪即係佢平時英文唔夠好?
   0    0    0    0

你意思係學校自己搞英文班定係學生自己出去補呀, 大把學生都會自己出去補英文喎, 不過我冇.

回覆:chanwendy 的帖子

學校英文興趣班呀

milkmilkvani 發表於 15-5-29 10:29
學校英文興趣班呀
呢個係暑期班, OPTIONAL 的, 學校一樣有搞繪畫班喎.

回覆:迦南有額外補英文班,係咪即係佢平時英文唔夠好

我仔只係報畫班,無係學校或出面報英文班,但老師話小朋友進度上完全無問題,上堂一樣有問有答,有時出街外國人撩佢,佢都對答到,唔覺學校英文唔足夠。 我係屋企無同佢講英文的。

回覆:ACLOVE 的帖子

其實我擔心我囝跟唔上,之前一直讀開德寶全英文n班,突然變左中文為主,所以15/16

引用:其實我擔心我囝跟唔上,之前一直讀開德寶全

原帖由 milkmilkvani 於 15-06-02 發表
其實我擔心我囝跟唔上,之前一直讀開德寶全英文n班,突然變左中文為主,所以15/16

...
咁點解之前要報迦南呢?

回覆:april12 的帖子

我報晒2間,咁迦南唔收,德寶收,當時就想讀迦南多一點,因為口碑多點,讀左幾個月德寶又好似ok,
跟住依家迦南收佢k1,我就順從當初意願,去登記晒諗住轉,依家先驚佢唔知慣唔慣

引用:我報晒2間,咁迦南唔收,德寶收,當時就想

原帖由 milkmilkvani 於 15-06-02 發表
我報晒2間,咁迦南唔收,德寶收,當時就想讀迦南多一點,因為口碑多點,讀左幾個月德寶又好似ok,
跟住依家 ...
如果小朋友讀得開心,又適應晒,兩間學校又差不多就冇謂轉

會轉校舍,因為升班讀中英班,不過囝囝有去返興趣班
依家就比爸爸鬧我唔諗清楚,咁唔讀迦南就無左$3000書簿費

咁你要問吓自己想佢讀咩小學先, 返學全英語, 你小學係咪 TARGET 英小先, 萬一全部都考唔到, 你都係要讀返中小, 咁到時仲難適應喎.  除非你好有信心, 考英小冇難度啦.

引用:會轉校舍,因為升班讀中英班,不過囝囝有去

會轉校舍,因為升班讀中英班,不過囝囝有去返興趣班
依家就比爸爸鬧我唔諗清楚,咁唔讀迦南就無左$3000書簿 ...
即你唔係全英?仔仔鍾諗返學嗎?有冇帶佢去過迦南?喜歡嗎?

回覆:chanwendy 的帖子

所以我轉左中英文班,個半鐘英文,個半鐘中文,希望佢慢慢適應中文,因為打定輸數無其他人收佢
其實我無特別想佢學英文,只係阿囝之前無中文n班收,因為到2歲都唔識講野,依家就變左可以講到完整英文句子,中文就仲差d

milkmilkvani 發表於 15-6-2 11:16
所以我轉左中英文班,個半鐘英文,個半鐘中文,希望佢慢慢適應中文,因為打定輸數無其他人收佢
其實我無特 ...
咁不如你搞返好中心先啦, 迦南中文都學好多生字的, 佢的字卡係好幫到小朋友認字的.  英文個人覺得迦南都夠的, 當然仲有好多人係會出去補啦.

現在全英,k1唔係,我一定要佢學中文,因為我英文都好普通
佢好鐘意返學呀
校舍,佢2間都鍾意

‹ 上一主題|下一主題