用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph vs 荃官
go

St Joseph vs 荃官

請問觀塘道聖約瑟英小同荃灣官小,大家會奌揀?

回覆:Heihomami 的帖子

荃官

牌面當然係荃官,不過有留意今年荃灣的升中選擇就。。。

http://www.edb.gov.hk/attachment ... eneral-info/NT2.pdf

都係好自為之啦!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

學校位置是, 一東一西, 家在那裡呀??!!!!

我見里幾年荃灣官小都是20個人升上荃灣官中 !

引用:我見里幾年荃灣官小都是20個人升上荃灣官中

原帖由 subb 於 15-05-29 發表
我見里幾年荃灣官小都是20個人升上荃灣官中 !
荃官小多人入荃官中的原因係貪有幾個聯係位,"被迫"選官中當首志願,多人搏令成功入到的人數都偏高。如妳睇佢整體入英中的數字,真係慘不忍睹。

引用:Quote:原帖由+subb+於+15-05-29+發表我見里

原帖由 pcy307 於 15-05-30 發表
荃官小多人入荃官中的原因係貪有幾個聯係位,"被迫"選官中當首志願,多人搏令成功入到的人數都偏高。如妳睇 ...
唔怪得個friend出九龍城讀培道都唔讀荃官小

引用:請問觀塘道聖約瑟英小同荃灣官小,大家會奌

原帖由 Heihomami 於 15-05-28 發表
請問觀塘道聖約瑟英小同荃灣官小,大家會奌揀?
我同你情況類同,崇真vs荃官小

germanyeung 發表於 15-5-31 00:12
我同你情況類同,崇真vs荃官小
女既仲可以諗吓崇真, 男既我寧願去荃官
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:St Joseph vs 荃官

如果SJACPS 同浸聯呢?我乙一選左浸聯,仍未決定點揀好

hkpapa852  我會揀浸聯  發表於 15-5-31 11:05

hkpapa852....我本身都偏向咁諗,多謝你!

pcy307 發表於 15-5-30 12:07
荃官小多人入荃官中的原因係貪有幾個聯係位,"被迫"選官中當首志願,多人搏令成功入到的人數都偏高。如妳睇 ...
Exactly true!

所以睇下是否情定官中, 如果是官小升官中機會是大一點 !至於升其他中學派位資料, 官小都不太差, 都有4X % 派B1

總好過D, 只公報學校名的派位資料, 有所隱悔的公報 !

多謝大家意見。交通不是問題。似乎大家比較睇好荃官,St Joseph 真係差d 嗎?升中數字?(St Joseph 中學我知係band 2)

St Joseph ?私校果間?
我同事仔o向裡面讀
話中學越來越差 而且p2有好多人轉校

引用:Quote:germanyeung+發表於+15-5-31+00:12+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-31 發表
女既仲可以諗吓崇真, 男既我寧願去荃官
為何女才選擇崇真呢?崇真語言環境會否比荃官好一點?

回覆 fatty64 的帖子

係呀,觀塘道嗰間。見大家咁講,咁睇怕要繼續努力叩門喇。

回覆:Heihomami 的帖子

中學部自從教改轉了中中後,的確無之前咁好。依家係band two,但係係一間不錯嘅band two學校,仲有返英中班。可以咁樣睇,有一間不錯嘅band two中學做back up。

荃官

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-31+發表

原帖由 germanyeung 於 15-06-02 發表
為何女才選擇崇真呢?崇真語言環境會否比荃官好一點?
崇真學費唔平
女仔深水埗升中尚可,男仔就麻麻