用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 見完CAC醫生
go

見完CAC醫生 [複製鏈接]

回覆 cindychui 的帖子

其實無論俾幾多科,喺醫院既作用純粹以「監察個病」為主,而且排期至少1.5年。CAC既醫生應該建議你囡囡去排SIE(即訓練服務),你應盡快聯絡社工(社會福利署)排期。由於服務排期也至少1年或以上,如經濟OK既話,攞住CAC個報告出去揾私人訓練中心(協康、領思、建基、邁步……)做訓練吧!

回覆 lkube 的帖子

……老實講,小朋友既情況係點,相信最清楚既係父母,評估醫生講既意見你咪當做參考。輪候S位需時,如是你係揾私人中心做住訓練,過咗一段時間,如果見小朋友再有明顯既改善,到時你咪揾中心既心理學家寫信(手續費約幾百元),證明小朋友較適宜讀E位,再交社署,便可由「S位」轉到「E位」。

兩年前我囝囝都係用呢個方法

/

回覆:vincelo29 的帖子

囝囝喺2歲時返咗1.5年密集式訓練,然後入讀主流幼稚園,而家整體表現与同齡小朋友無異(只係社交弱少少),下年將入讀主流小學。☺

回覆 DENNIS201 的帖子

兩歲前:囝囝自出生後便成日喊,仲唔肯俾人抱。到一歲後,佢又成日唔睬人,你叫佢時,佢有心情就望吓你,但大部份時間都係唔睬人(即唔望人)。平日佢最鍾意玩車(特別係巴士),雖然無玩車轆,但成日鍾意扮停車場排車(橫排、直排、分類排、扮塞車……)。由於佢到三歲才懂說單字,故三歲前用了很多身體語言去表達自己的需要。(二歲多才懂用手指作指示)在一歲多,我曾帶佢返個2playgroup,返咗差唔多1年,但結果係徹底失販,每次佢都唔肯聽導師既指示,唔肯排排坐,只顧自己四周「遊魂」,或自己玩中心既玩具;期間自然多次受到中心既導師及負責人投訴

回覆 DENNIS201 的帖子

用手指指或眼望向想要既嘢既方向!

當時一唔順佢意,就發哂癲喺度狂喊、抱起佢就狂抓你既頭髮...... 至少維持45分鐘至肯收聲!

綜合我囝囝及部份同路人仔女既經歷,如果在2歲做評估,所出結果的準確性可能有好大的偏差:跟住同樣都有參與密集式S位訓練,再過1-2年後,有D小朋友既情況有明顯改善,有D則無嘜改善......到咗4歲時,情況就會清晰好多。所以,仔女於2歲時做咗評估既家長,暫時唔好諗咁多(包括想辦法去介定仔女係咪真係患上自閉症),應該全力(包括精神、金錢及時間)為佢哋揾最好既治療。

回覆 vincelo29 的帖子

支持你的做法!

友持既地方:「我同先生即係去搵言語治療及早期課程,希望盡力在黃金期治療,亦唔知成效,只是希望他真的進步或三歲識講話等,(外間傳男仔遲講話),因我自己覺得父母每天的訓練,係十分重要的!」

至於用任何不同既方法,我相信每位父母都好想嘗試,我唔係專家,囝囝亦唔係試過好多方法,所以唔敢作任何評論,但只想提醒大家真係要小心選擇,衡量吓每種方法既價錢及成效。需知道可見將來既開支會越嚟越大呢!
‹ 上一主題|下一主題