用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問見完CAC醫生, 幾時先可安排到見社工? ...
go

請問見完CAC醫生, 幾時先可安排到見社工? [複製鏈接]

小兒3歲, 剛見完CAC醫生後, 證實左係自閉症, 可以選擇 I 位或 E 位, 但要等見社工再作安排, 咁請問一般何時社工先會聯絡我呢?  謝謝!
   0    0    0    0

回覆:Jasemine 的帖子

CAC社工好漏氣,我當時自己打電話追,迫佢約見

謝謝解答!

回覆:請問見完CAC醫生, 幾時先可安排到見社工?

e...咁幫我的姑娘好好喎, 我係早上見完cac之後姑娘就叫我唔好走住, 食完飯立刻見社工, 佢叫我一刻時間都唔好浪費喎

lauywa  我地去犬德,都係即日見社工  發表於 15-6-10 08:17

我們都係同一日見

你們就好啦, 可以咁快見到社工, 你地係邊間CAC呀? 我係大口環CAC, 都唔知會幾時先聯絡我, 睇番佢張紙, 好似要排3-4個月到先見到社工, 其他治療普遍都要等一年至兩年...

大口環的做法係唔同D,我記得1月頭見完社工,最快同月十幾號可見到社工,醫院會CALL你,跟我CASE的社工好好人。

回覆:請問見完CAC醫生, 幾時先可安排到見社工?

我係官塘

回覆:請問見完CAC醫生, 幾時先可安排到見社工

我係觀塘見,都係評估完即刻見社工

Thanks all.  如果這星期社工唔call 我, 我就下星期打去問問.  歲半時發覺小兒慢及怕他自閉, 於是打去約健康院見, 到見姑娘已是2歲, 當時姑娘話唔覺得佢自閉, 約左半年後再返去見姑娘, 之後同姑娘講, 老師都覺得佢遲緩及學校轉介了去評估中心, 評估中心報告都一樣, 結果姑娘叫我叫老師寫轉介信先至幫我排健康院醫生, 見完健康院醫生再排左6個月先見到cac醫生, 前後都等了好耐, 不想再拖了.  雖則自己現在1星期上1堂綜合治療, 但好像仍不夠.....

引用:Thanks+all.++如果這星期社工唔call+我,+我

原帖由 Jasemine 於 15-06-01 發表
Thanks all.  如果這星期社工唔call 我, 我就下星期打去問問.  歲半時發覺小兒慢及怕他自閉, 於是打去約健 ...
點樣慢?社交如何?

回覆 vincelo29 的帖子

自己就覺得佢少眼神接觸, 叫佢唔應, 無乜分享同唔識表達, 無句子同講BB話. 但現在鍾意同小朋友玩.

CAC醫生說言語delay 1 年至1年3個月, 無眼神接觸, 無分享, 有社交障礙.

引用:+本帖最後由+Jasemine+於+15-6-1+13:46+編

原帖由 Jasemine 於 15-06-01 發表

你有沒有給予治療訓練?效果如何?

有做呀, 我經學校轉介去左做綜合治療, 小組形式, 1星期1堂, 上左7個月了, 其實我覺得已經進步左, 當然仍未追到同齡啦, 但估唔到最近個評估竟然仲係 delay 成1年至1年3個月...

引用:回覆+vincelo29+的帖子 有做呀,+我經學校

原帖由 Jasemine 於 15-06-02 發表

有做呀, 我經學校轉介去左做綜合治療, 小組形式, 1星期1堂, 上左7個月了, 其實我覺 ...
上左7個月都遲同齡1年左右?會否上一對一會好的呢?

引用:你們就好啦,+可以咁快見到社工,+你地係邊間

原帖由 Jasemine 於 15-05-29 發表
你們就好啦, 可以咁快見到社工, 你地係邊間CAC呀? 我係大口環CAC, 都唔知會幾時先聯絡我, 睇番佢張紙, 好似 ...
我都係大口環的醫務社工跟進,等兩個星期左右會有姑娘聯絡你,放心!另邊位醫生評估你仔仔?

Thanks !我係 Ms Sophelia Chan 醫生呀! 妳係咪都係佢睇呢?

引用:回覆+vincelo29+的帖子 Thanks+!我係+Ms+S

原帖由 Jasemine 於 15-06-02 發表

Thanks !我係 Ms Sophelia Chan 醫生呀! 妳係咪都係佢睇呢?
我都係陳醫生

Sorry, miss 左無答到.1對1治療對我來說真是太貴, 我地負擔唔起呀.
但經過這個小組訓練之後, 老師就覺得進步左, 未至於CAC評估的差1年至1年3個月咁遠.

引用:回覆+vincelo29+的帖子 Sorry,+miss+左無

原帖由 Jasemine 於 15-06-03 發表

Sorry, miss 左無答到.1對1治療對我來說真是太貴, 我地負擔唔起呀.
其實小組單對單都無所謂,最重要係要適合小朋友

‹ 上一主題|下一主題