用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手問題, 想問下如果9月自行收左, 仲可以報繼續考直資 ...
go

新手問題, 想問下如果9月自行收左, 仲可以報繼續考直資嗎? [複製鏈接]

6    0    0    0

引用:新手問題,+想問下如果9月自行收左,+仲可以

原帖由 apple0109 於 15-05-27 發表
新手問題, 想問下如果9月自行收左, 仲可以報繼續考直資嗎?
自行並非九月有結果,大約十一月尾

就算十一月派位真係收咗,可以唔註冊放棄個位,就可以繼續等直資或大抽獎

醒目開學勳章 王國長老

引用:就算十一月派位真係收咗,可以唔註冊放棄個

原帖由 airyaoi 於 15-05-28 發表
就算十一月派位真係收咗,可以唔註冊放棄個位,就可以繼續等直資或大抽獎 ...
可以先註冊自行繼續考直資。接受左自行位就無大抽獎

如果自行落空,直資有幸有offer,是否仍然可以大抽獎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:如果自行落空,直資有幸有offer,是否仍然

原帖由 maymay321 於 15-05-28 發表
如果自行落空,直資有幸有offer,是否仍然可以大抽獎?
你選擇唔註冊直資就可以大抽獎

我睇資料睇到好亂, 我想大家幫我確認下係咪大約咁次序?
依家 : 開始報直資小學等interview
9月  : 自行小學報名 (係咪教育局有公佈日子, 全世界一齊做架?)
9月  : 大抽奬報名 (係咪9月就報架喇?)

總之期間如果是但一個方法有學校收咗, 而又註冊咗, 就等於放棄跟住既派位? 如果一直未冊註冊就可以玩哂咁多輪既報名?

回覆 LittleBallBall 的帖子

大抽奬吾係9月,同埋直資外,有私校,有些私校係准參加抽奬的。這就是大家經常講的有back up。

回覆 Jane1983 的帖子

私校可以大抽奬架咩? 咁點知邊私校可以揀?

醒目開學勳章 王國長老

依家 : 開始報直資小學等interview (對)
9月  : 自行小學報名 (係咪教育局有公佈日子, 全世界一齊做架?) (對)
9月  : 大抽奬報名 (係咪9月就報架喇?) (11月公佈自行, 唔得的話1月再報統一, 即所謂大抽獎)

總之期間如果是但一個方法有學校收咗, 而又註冊咗, 就等於放棄跟住既派位? 如果一直未冊註冊就可以玩哂咁多輪既報名?
私校可以大抽奬架咩? 咁點知邊私校可以揀?
(好亂, 不如你睇左先)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2663284&extra=page%3D1

回覆 LittleBallBall 的帖子

吾少都得,如九龍塘小學、宣小、Sfa、崇真……,亦有吾准抽的。a
睇吓版主d資料,做吓研究,再望吓自己小朋友的性情和需要,再選最適合的學校。

簡單D講直資收左, 註冊埋就唔可以得到官立小學的學位.
9月報名自行分配學位, 要到11月先有結果. 如果自行收生未收既, 就係1月做統一派位, 6月放榜.   
如果係11月註冊左直資的學位, 甘自行的抽籤都會取消.  如果係報私立, 即使收左註冊埋, 都可以係1月統一派位.

醒目開學勳章 王國長老

引用:多謝各位回覆,+但我想再問下如果自行11月收

原帖由 apple0109 於 15-05-28 發表
多謝各位回覆, 但我想再問下如果自行11月收左又註冊左, 咁之後既直資如 1、2月先知有OFFER, 咁係咪都可以轉 ...
可以,簽直資時要即時放棄自行個位

引用:我睇資料睇到好亂,+我想大家幫我確認下係咪

多謝大家既解釋, 我覺得成個遊戲好難玩;
本身同區得15分, 自行就輸硬, 但為咗要111駁唔好彩時用黎叩門, 但叩門位又有限未必收既~
如果要拎高分啲 (父母舊生), 就要跨區, 但事實20分又係咪真係必收呢, 駁咗要20分, 又無咗111叩門機會, 因為跨咗區.... 新手媽媽真係越睇越迷茫~

想請教吓其實多唔多直資响自行放榜前出offer呢?  如果有, 請問係邊幾間?  

謝謝!

LittleBallBall 發表於 15-6-2 12:35
多謝大家既解釋, 我覺得成個遊戲好難玩;
本身同區得15分, 自行就輸硬, 但為咗要111駁唔好彩時用黎叩門, 但 ...
拿, 要咁睇, 用父母舊生分跨晒區坐成粒鐘車返學, 你要睇下自己母校值唔值, 如果值, 20分又大機會, 咁咪去馬囉, 好似我親戚仔仔舊年20分自行去咗油天, 值硬啦。但如果自己區都有心儀學校, 母校又唔係咁標青, 緊係唔駁啦, 跨區好辛苦的。至於111, 叩門得10個8個位, 大部份學校都係講實力的, 要考筆試, 所以到時唔好彩要叩門, 乜都要叩一餐, 唔理係咪111。

我地住離島, 大抽獎都無我份, 唯一選擇係留意直資學校
‹ 上一主題|下一主題