用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學生保險 - 英國
樓主: wloi
go

海外留學生保險 - 英國   [複製鏈接]

回覆 wloi 的帖子

中學生應該不會入廚房煮食,最多微波爐,第三者責任保這些?

回覆:海外留學生保險 - 英國

三種機有保養,用舊咗會壞,又關學生事?電腦—上綢有病毒,香港的圖書館電腦壞咗,又要人賠嗎??

回覆 brother4 的帖子

當然電腦是學生借用學校手提電腦,打爛monitor, 遺失的要賠,有些同學唔帶自己個部可向學校借。呀仔都試過唔小心跌爆自己個部。

noel2010 發表於 15-6-15 00:39
回覆 brother4 的帖子

當然電腦是學生借用學校手提電腦,打爛monitor, 遺失的要賠,有些同學唔帶自己個部 ...

我聽舊生家長講,星期六、日,早餐係在宿舍食 (因為唔知學生訓到幾點),有cereal、包、 muffin...唔想食呢d,可以自己煮自己買的食物。我唔多記得宿舍有咩煮食用具,不過焗爐、微波爐肯定有。
第三者賠償只係保險一部份,仲包其他旅行保險有的事項。不過旅遊保險每次最多60日??...所以唔可以買旅遊保險。

回覆:noel2010 的帖子

賠多少?

brother4 發表於 15-6-15 09:58
賠多少?
搭錯線 ,sorry

學校推荐Bupa,大约67鎊一個term, 你地學校有唔咁樣呢?

引用:學校推荐Bupa,大约67鎊一個term,+你地學校

原帖由 Sheep006 於 15-06-15 發表
學校推荐Bupa,大约67鎊一個term, 你地學校有唔咁樣呢?
我女學校都有係大約£69/term, 但我係HK都會買海外留學生保,不過,未決定買邊間只睇左ACE and AIG 你地有咩suggestion?

知有學校會推薦的,保? 估住院及手術保及附加醫療保。。。

保?保什麼

引用:知有學校會推薦的,保?+估住院及手術保及附

原帖由 brother4 於 15-06-15 發表
知有學校會推薦的,保? 估住院及手術保及附加醫療保。。。
其實我只是見到佢寫住分別是Pupils' absence Ins., Pupils' personal effect ins., & Dental accident and emergency plan咋

我仔學校有四種insurance schemes: Fee protection scheme £50, Personal accident scheme £4.50, Personal effects insurance scheme £11.50, BUPA medical cover £70, 全部每term計,加埋又要百幾磅係咪真係必要㗎

回覆 Umi 的帖子

咁係唔係買咗ACE留學生保險,就唔需要再買學校Bupa果個架啦

Umi 發表於 15-6-15 23:02
我女學校都有係大約£69/term, 但我係HK都會買海外留學生保,不過,未決定買邊間只睇左ACE and A ...
請問你有無聽過 (Assicurazioni Generali S.p.A.) 這間保險公司 Generali

http://www.generali.com.hk/sites/default/files/Generali%20Annual%20Study%20Aboard%20Protector%20Brochure_May%202015.pdf

引用:回覆+Umi+的帖子 咁係唔係買咗ACE留學生保

原帖由 Sheep006 於 15-06-16 發表
回覆 Umi 的帖子

咁係唔係買咗ACE留學生保險,就唔需要再買學校Bupa果個架啦
我都想知!學校嗰d保險性質同係香港買留學生保險好似有d分別所以要問下d前輩,係咪兩者都買好d呢?昨天問過agent, 佢話買左留學生保險,咁呢一年就毋須再為佢買旅遊保險了(指term break回港後同佢去旅行)
有冇JM可分享一下呢?

引用:Quote:Umi+發表於+15-6-15+23:02+我女學校

原帖由 thekingdom 於 15-06-16 發表
請問你有無聽過 (Assicurazioni Generali S.p.A.) 這間保險公司 Generali

http://www.generali.com.hk/sit ...
有呀,它做很多旅遊保險

poonseelai 發表於 15-6-16 14:10
有呀,它做很多旅遊保險
請問它的留學保障計劃 ok 嗎?

咁多間邊間保障最全面?

其實我老公公司已cover了醫療,咁係唔係唔洗買?

poonseelai 發表於 15-5-28 08:21
除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即因疏忽而需對第三者的身體損傷或財物損毀負上法律責任,保誠最高 ...
聽個一個案學生冬天令到學校D水渠爆哂,學校要求賠償HK$200萬

發生什麼事搞到咁呀?
‹ 上一主題|下一主題