用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學生保險 - 英國
樓主: wloi
go

海外留學生保險 - 英國   [複製鏈接]

引用:回覆+poonseelai+的帖子 你攪錯了不是買旅

原帖由 scso 於 15-08-01 發表
回覆 poonseelai 的帖子

你攪錯了不是買旅遊保,而是買海外留學生保
你再睇埋上面我講Manulife 留學無憂計劃,有事只送學生到當地醫院,有其他公司留學計劃會送學生返原居地。

引用:因有NHS關系,我好大機會會買保誠

原帖由 mingkath 於 15-08-01 發表
因有NHS關系,我好大機會會買保誠
請問咩係NHS?

我可能串錯,即係英國學生醫療(國民保建服務) 學生也包括

剛才同舊生家長傾,佢幫仔女買旅遊保險而唔係留學生保險。佢逐次買,保誠保險旅遊保險,個旅程可以長達180日

引用:剛才同舊生家長傾,佢幫仔女買旅遊保險而唔

原帖由 wloi 於 15-08-07 發表
剛才同舊生家長傾,佢幫仔女買旅遊保險而唔係留學生保險。佢逐次買,保誠保險旅遊保險,個旅程可以長達180 ...
兩者之間好似是不一樣wor

回覆:Umi 的帖子

只比較左AIG同保誠,最近後買左保誠。

引用:只比較左AIG同保誠,最近後買左保誠。 +

原帖由 vespa 於 15-08-08 發表
只比較左AIG同保誠,最近後買左保誠。
你選保誠邊種plan?

我最後經ACE買咗份海外留學生保險

引用:我最後經ACE買咗份海外留學生保險

原帖由 Sheep006 於 15-08-08 發表
我最後經ACE買咗份海外留學生保險
我都覺得ACE比較全面D同coverage好D,不過medical嗰度就duplicate咗,你係在網上買定經agent?我家保險一向經agent,所以吾係好知就咁係網上買保險有冇咩要注意,請提點吓,唔該

回覆 hjma 的帖子

ACE一定要係網上買,如果你怕唔清楚可以先至電問問後再係綱上買

我也打去hotline問過,送返原居地就醫的安排要睇醫生意見,因有的情況是不適合運送傷病者的,如真的需要與適合送返原居地就醫也會包

引用:回覆+poonseelai+的帖子 我也打去hotline

原帖由 scso 於 15-08-08 發表

我也打去hotline問過,送返原居地就醫的安排要睇醫生意見,因有的情況是不適合運 ...
咁都安心D, 大吉利是有事時若條款無清楚寫明可能要依賴保險公司恩恤處理

回覆:hjma 的帖子

我買basic + 额外醫療個隻, 4900 per head

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+vespa+於+15-08-08+發表只比

原帖由 hjma 於 15-08-08 發表
你選保誠邊種plan?
我都買保誠,$3300/年果個 plan,我仔好大頭蝦,佢今日又跌左銀包,學生8達通啦,上月先報失完,今日又黎報失呀

回覆:海外留學生保險 - 英國

我買ACE 約$3000最基本咋!唉都擔心佢唔見証件!d野成日周圍放

回覆:海外留學生保險 - 英國

引用:Quote:原帖由+hjma+於+15-08-08+發表你選保

原帖由 wing530 於 15-08-12 發表
我都買保誠,$3300/年果個 plan,我仔好大頭蝦,佢今日又跌左銀包,學生8達通啦,上月先報失完,今日又黎報 ...
完全了解你勞氣嘅感受,因為我仔都係咁,升中後頻頻吾見嘢,我list低佢吾見嘅嘢要佢自己俾$補領/買番,但都冇乜改善,激死已提醒佢去到英國吾好再咁,到時補領銀行咭或其他嘢都麻煩

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-08-12+發表我

原帖由 hjma 於 15-08-13 發表
完全了解你勞氣嘅感受,因為我仔都係咁,升中後頻頻吾見嘢,我list低佢吾見嘅嘢要佢自己俾$補領/買番,但 ...
我仔升中後,先成日唔見野,你仔仔又係,點解會咁嘅

kaimiles 發表於 15-8-11 10:04
剛剛問過Prudential and ACE, 他們都不保如果學生在學校裡不見自己私人財務及東西。 ...
請問哪些保險公司會保學生在學校裡不見自己私人財務及東西呢?這是我幫仔仔買保險的其中一個主因.
‹ 上一主題|下一主題