用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 想由英普轉英粵係咪機會好微?
go

想由英普轉英粵係咪機會好微? [複製鏈接]

小囡有嚟緊K2英普offer, 但其實心儀英粵班, 寫左信俾學校申請轉, 但如果冇人轉校係咪即是冇機會?

担心囡囡轉校已要時間適應, 入英普班更加要長D適應時間

另外亦担心對考小學不利, 因面試多數用廣東話。當然唔會担心佢唔識講廣東話, 只担心要閱讀中文時轉唔切台, 好多小學面試都要讀中文書

1    0    0    0

回覆:想由英普轉英粵係咪機會好微?

插班?

回覆:Bstar 的帖子

係呀,插K2

回覆:想由英普轉英粵係咪機會好微?

點解想轉?

回覆:想由英普轉英粵係咪機會好微

一級4班, 得一班英粵, 其實你點解會轉讀學之園先? 你要知呢間學校嘅賣點係乜

另外你話驚小朋友廣東話講得差, 咁除非你屋企唔係講廣東話, 唔係呢個可能性好低囉 如果咁擔心, 就真係唔好轉讀學之園啦~

回覆:^GGmami^ 的帖子

轉校原因係方便照顧兩個唔同級既小朋友,原校放學時間頗晚,兩個小朋友放學時間不太配合。

當然係我對學之園課程有信心,才會選讀。並非担心唔識講廣東話,而係担心不能用廣東話閱讀(因見到中文字第一反應係普通話發音),怕對考小學不利(好多小學interview 都會俾本中文書叫你讀),所以想向現任家長了解一下情況。可能我之前出帖太趕沒有寫清楚,不好意思!

PM offer?
‹ 上一主題|下一主題