用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 delete 測驗卷相上嘅字的App
go

delete 測驗卷相上嘅字的App [複製鏈接]

想重複啲工作紙比女做,有咩App 推薦,而家用塗改液,好慢

32    0    0    0

前果排有個帖講, 有d用小畫家, 有d用photoshop,  有d用塗改液, 但真係唔多覺有app幫到手

引用:想重複啲工作紙比女做,有咩App+推薦,而家

原帖由 tinaleung 於 15-05-27 發表
小畫家

王家爸爸  我都係用小畫家  發表於 15-5-27 16:14

sissysze 發表於 15-5-27 13:23
小畫家
我都係用小畫家,但係會先用Microsoft Picture Manager移正啲位,容易啲擦走啲字。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:想重複啲工作紙比女做,有咩App+推薦,而家

原帖由 tinaleung 於 15-05-27 發表
可以試下 snappen

醒目開學勳章

This post:

請問大家用什麼軟件,可以清除工作紙的答案?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1

相信大家想製作有題目無答案的工作紙.

其實只要在scanner內, 設定scan 黑白(2色), 而不是scan灰階或彩色的話, scan出來的卷絕大部份鉛筆字會變成無色.  輸出JPG或GIF檔到指定folder. Scan晒後, 到該指定folder, 利用irfanview電腦軟件(小畫家也可以), 用copy 空白 and paste的方法, 兩三下就執靚張工作紙, 執一張十零廿秒, 有時scan得好仲唔駛執.

我細囡學校超多工作紙. 如果唔用以上方法製作空白工作紙, 溫書時真係大鑊.

bakusensei    發表於 15-9-9 10:17

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

請問如果想在工作紙抽取部分題目, 怎樣可以方便做到呢?

回覆 sweetorange 的帖子

我用小畫家, cut 出想要的部份, 然後 paste 在 word file
這就可將幾分工作紙的題目, 集合在一份新的工作紙上.

回覆 monkichi 的帖子

Thanks!

palmchristy 發表於 15-5-27 17:41
相信大家想製作有題目無答案的工作紙.

其實只要在scanner內, 設定scan 黑白(2色), 而不是scan灰階或彩色的 ...
普通影印機scanner可以做到嗎? 要如何set呢? THANKS!

sweetorange 發表於 15-9-9 12:39
普通影印機scanner可以做到嗎? 要如何set呢? THANKS!
我是用家用的scanner.  Scanner在電腦有介面程式, 讓你可以設定scanner輸出檔案的品質. 一般來說, 用家可以設定輸出品質為彩色, 灰階或黑白.  你去設定輸出為黑白就可以了.
未試過用普通影印機做. 但我相信設定也是大同小異吧.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-9-9 15:42
我是用家用的scanner.  Scanner在電腦有介面程式, 讓你可以設定scanner輸出檔案的品質. 一般來說, 用家可以 ...
是輸出不是輸入? Scanner會選擇性不scan那些不是黑色的部份?

sweetorange 發表於 15-9-10 14:58
是輸出不是輸入? Scanner會選擇性不scan那些不是黑色的部份?
是輸出的檔案品質. Scanner無論如何總會把整頁都掃描, 如果設定正確, 輸出的檔案只會分成黑白兩種色. 深色的部份(例如印刷文字)會顯示成黑色字, 較淺色的部份會不作顯示. 所以淺色的鉛筆字會自動消失.
如果仍有部份鉛筆字仍然存在於輸出的黑白JPG/GIF檔案, 你可以用irfanview或小畫家之類的程式把殘餘的鉛筆字刷走.

palmchristy 發表於 15-9-11 09:55
是輸出的檔案品質. Scanner無論如何總會把整頁都掃描, 如果設定正確, 輸出的檔案只會分成黑白兩種色. 深色 ...
即是將個tone較淺色d?  真係要試下先得, 謝謝你的耐心解答!

另外是不是一定要JPG/GIF檔案? PDF或其他沒有這效果? Thanks!

回覆:delete 測驗卷相上嘅字的App

thx

sweetorange 發表於 15-9-11 14:36
另外是不是一定要JPG/GIF檔案? PDF或其他沒有這效果? Thanks!
也不算是調淺色, 只是深色被變成黑色, 淺色則變成沒色.
最好是JPG/GIF這類格式的圖像檔案, 才可以在Irfanview / 小畫家程式修改, 刷走殘餘的鉛筆痕跡. PDF檔案除非你有Adobe Acrobat的付費程式, 否則是修改不到的.

sweetorange  Thx!  發表於 15-9-14 11:31

回覆:delete 測驗卷相上嘅字的App

過咗小一後都冇再咁做啦,買本課外練習仲好

‹ 上一主題|下一主題