用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 星級爸爸張老闆,唔使話人哋烏龜王八蛋呀?! ...
樓主: 11B
go

星級爸爸張老闆,唔使話人哋烏龜王八蛋呀?! [複製鏈接]

回覆:coco_cocopig 的帖子

因為羊群心理 ,人去自己唔去好蝕囉!益晒d生意人開補習社發左達啦!小朋友每個學習態度唔同,點會個個去補習會考第一丫,有些還會反效果添,聽下小朋友心底話,鐘鐘意你覺得點呀?家長一言堂,補啦補啦!攪到小朋友情緒問題,苦果自己食番囉~

引用:Quote:coco_cocopig+發表於+15-5-27+22:26+

引用:老實講,One+size+fit+all+式嘅操卷班,其

原帖由 王家爸爸 於 15-05-27 發表
老實講,One size fit all 式嘅操卷班,其實點會有用。
點樣先有用!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 S-Kwok 的帖子

我女小一是講靈感,可以夜晚晚突然起身寫詩,佢喜歡就寫。如果我叫,佢反而唔寫。遇到無興趣的題目,是唔寫或事但寫一兩句,這是我後來發現再同傾才知。你不如問吓你囝囝,睇咁多書一定寫到。

ANChan59 發表於 15-5-28 07:54
點樣先有用!
個人覺得真正理解先至係最重要,語言係咁,數學都係。如果真係需要讀操卷班,讀啲有操自己學校卷經驗既班,而唔係求其報一個操卷班。

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-5-28+07:54+點樣

原帖由 王家爸爸 於 15-05-28 發表
個人覺得真正理解先至係最重要,語言係咁,數學都係。如果真係需要讀操卷班,讀啲有操自己學校卷經驗既班, ...
明白,操自己學校題型對校內試係有幫助!

可謂理解又有些不同程度,有不同看法!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 王家爸爸 的帖子

其實小學是否不用去操卷班呢? 我見身邊無去操卷班的小朋友成績都不錯,我亦見過有些小朋友已去左指定那兩間補習社,但又無乜作用。

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 其實小學是否不用去

S-Kwok 發表於 15-5-27 19:23
講起寫作,如果小朋友抗拒,你地會點處理?
我會同佢一齊寫, 大家寫完, 然後交換, 我哋會响對方文章下寫自己感想/回應/繪畫。不過, 因為日日寫, 所以你預咗lunch時要左手食飯, 右手寫文

ACE2126    發表於 15-6-2 01:41

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 我女小一是講靈感,可

原帖由 scyauchris 於 15-05-28 發表

我女小一是講靈感,可以夜晚晚突然起身寫詩,佢喜歡就寫。如果我叫,佢反而唔寫。遇到 ...
其實我問過仔,佢話浪費時間。

不過,我覺得係因為佢諗唔到點寫。即使有引導問題指引著,佢都唔能即時落筆。至於佢點解落唔到筆,我唔識分析究竟係太多嘢諗,唔知如何落筆,還是真的腦海一片空白。

其實我仔喺k2,3  嘅時候都有寫過故事,以mr men and little miss做主角,雖然短,但都叫寫到(動力來自佢想用電腦打字,於是我提議寫咗故事先再用電腦打)。依家雖然都會經常寫嘢,但只限於一些好簡短嘅嘢,如notice, procedures, planning. 即使我話比佢用電腦打故事出嚟, 佢都會抗拒。

我明白要多寫方可進步,但佢又抗拒,我唔敢亂嚟。中文暫時只叫佢寫吓句子,通常係2句左右。英文間中1篇,約一星期左右。

佢呢個case, 諗唔到點處理

回覆 IloveJJ 的帖子

睇報導話,因為果間補習社,有齊該區名校十幾年的測考試卷wor。
學習考試技巧好重要,做吓練習,感受吾同形式的題目緊要。但日日操卷,得益係咪咁大,好懷疑。

回覆:IloveJJ 的帖子

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-5-27+19:23+講起寫

原帖由 little_yolky 於 15-05-28 發表
我會同佢一齊寫, 大家寫完, 然後交換, 我哋會响對方文章下寫自己感想/回應/繪畫。不過, 因為日日寫, 所以你 ...
你女聽話,肯配合。我曾建議過,仔彩我都儍。對佢嚟講,最好24小時睇書

S-Kwok 發表於 15-5-28 11:09
你女聽話,肯配合。我曾建議過,仔彩我都儍。對佢嚟講,最好24小時睇書

...
暑假前半就跟住做, 寫咗Frozen續集, 後來都同你阿囝一樣, 變成24小時睇書

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 其實小學是否不用去

回覆 王家爸爸 的帖子

其實小學是否不用去操卷班呢? 我見身邊無去操卷班的小朋友成績都不錯,我亦見過有 ...
好睇小朋友及家長自己的目的及期望!

如果定位中上,不用操,特別是小學生。

ANChan59 發表於 15-5-28 12:06
好睇小朋友及家長自己的目的及期望!

如果定位中上,不用操,特別是小學生。
如果定位最TOP, 叻果班學生就去操速度及準確度, 無咁叻既學生真係操嚟無用, 操唔操都係中/中上。至於唔合格既同學都可以操下, 操到緊緊合格, 不過唔代表明白。

回覆 ANChan59 的帖子

中上已好好,個幾分真係不太重要,不過是個人睇法!

你囝囝同我囡囡都有d似,不過我女是K3才開始寫作。佢一星期作一次文咪好好,中文肯寫句子已十分乖。

引用:回覆+ANChan59+的帖子 中上已好好,個幾分

回覆 ANChan59 的帖子

中上已好好,個幾分真係不太重要,不過是個人睇法!
小學我們一向不理,只到小六申請中學才知名次!

到中學反而每科排名,全級平均分都有,如果操,就大件事,我都是認為中上好。

到大學目標都是中上,夠資格讀Master 就Ok!

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-5-28+12:06+好睇

原帖由 little_yolky 於 15-05-28 發表
如果定位最TOP, 叻果班學生就去操速度及準確度, 無咁叻既學生真係操嚟無用, 操唔操都係中/中上。至於唔合格 ...
阿仔都識問,diminishing returns!  For what?

‹ 上一主題|下一主題