用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園用家請分享
樓主: 卓喬喬
go

聖公會幼稚園用家請分享 [複製鏈接]

SKH 在德育方面做得不錯,內裡的家長喺好努力湊細路,帶出帶入去學興趣班,成個氣氛的影響下,個個家長碰面時,好自然就會講考小一的話題,加上校長常安排好多機會給成功考入直資的家長分享心得。

好有興趣知多d, 呢間係我地心儀的幼稚園, 今年會報k1, 請問面試形式係點, 會問家長問題嗎?

先多謝大家提點

引用:好有興趣知多d,+呢間係我地心儀的幼稚園,+

原帖由 chu888 於 15-06-02 發表
好有興趣知多d, 呢間係我地心儀的幼稚園, 今年會報k1, 請問面試形式係點, 會問家長問題嗎?

先多謝大家提 ...

面試了多間幼稚園,包括一些九龍塘名幼。令我最深刻印象的是聖公會幼稚園。當日面試老師很細心地引導小朋友,過程中令我更了解小朋友的能力。面試內容很全面,包括小朋友的禮貌,反應,对答,認知,記憶力,會否嘗試新事物,小肌肉發展,會否聽指令都有考核。還記得老師問我小朋友喜歡食什麼食物,小朋友真情流露的表現,都令我們深刻印象。此外,感覺學校都著重家長表現呢!
面試後離開課室我們都很開心,雖然當日不知道取錄与否,但於過程中看到小朋友的進步是多麽的喜悅啊!

kyleebc  揀了SKH?  發表於 15-6-3 17:45

回覆:聖公會幼稚園用家請分享

folllow

回覆:lw1123 的帖子

Thanks for your sharing

Thanks for your sharing!

請教問左家長邊d問題?

引用:Quote:原帖由+meowymeowy+於+15-05-31+發表

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-05-31 發表
所以我咪話考小學,聖公會優勝d囉。
唔明白聖公會學術唔強,點解考直資私小有咁好成績?

回覆 kyleebc 的帖子

Kyleebc, 請問如果父母都要返工, 小朋友會唔會難入SKH? 謝謝!

回覆:little_kid 的帖子

我都想知

回覆:聖公會幼稚園用家請分享

我地兩個都要返工,無宗教無關係無背景

引用:回覆+kyleebc+的帖子 Kyleebc,+請問如果父

原帖由 hehehehahaha~ 於 15-09-29 發表

Kyleebc, 請問如果父母都要返工, 小朋友會唔會難入SKH? 謝謝! ...
參考下:SKH約七成多小朋友要坐校車返放學,不少父母都要上班。

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+15-05-31+

原帖由 little_kid 於 15-06-08 發表
朋友兩個孩子先後聖公會畢業,大B讀時係淺,細B剛畢業升小一,話近兩年課程改革了,一d都唔淺,但又唔會深到教高一級個隻。學校著重train學生自理能力,活動教學。朋友的孩子無補習,課外活動以玩為主,無cert那種。父母語言能力好好,學校積極協助學生升小,提供資訊及講座,細B考入了dream school。

引用:回覆+kyleebc+的帖子 Kyleebc,+請問如果父

原帖由 hehehehahaha~ 於 15-09-29 發表

Kyleebc, 請問如果父母都要返工, 小朋友會唔會難入SKH? 謝謝! ...
我唔覺得有分別,都係睇 interview 表現,收大B多D

回覆:QKmommy 的帖子

有冇人知幾時開始報名?

回覆:QKmommy 的帖子

Thx QKnommy

回覆:Jupiter 的帖子

Thx Jupiter

回覆:meowymeowy 的帖子

Meowymeowy, 請問知唔知大B入左SKH後,細B跟住入既機會係咪9成?

引用:Meowymeowy,+請問知唔知大B入左SKH後,細B

原帖由 hehehehahaha~ 於 15-10-01 發表
Meowymeowy, 請問知唔知大B入左SKH後,細B跟住入既機會係咪9成?
我見班上好多同學都係有哥哥姐姐係度讀,差不多三分一,所以我估細佬妹跟著入係好大機會的!我都有個細嘅希望可以跟住家姐

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+15-05-31+

原帖由 little_kid 於 15-06-08 發表

皆因某幾大名校(聖保羅男女、拔萃、聖士提反等) 都同屬聖公會集團,這是集團式經營,只不過老豆收返自己個仔,自己人收自己人 (正如拔萃收好多 CCKG 一樣),而校長又好肯寫幾封推薦信,所以入某幾間聖公會直資的比例特別高,而唔係小朋友有咩特異功能。

識人係聖公會幼稚園讀,又唔覺得佢特別醒,反而有D死板固執、欠缺創新,而且必須勁補英普,而差不多個個都補中英數 + 面試班,分別只是補幾多間。家長可能 "低調",但唔代表冇秘密練兵,而且係練完都唔話你知。以上只屬個人經驗,總有人會説這不代表全部,不喜勿插,只分享個人所見所聞。

‹ 上一主題|下一主題