用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Flipped Classroom 的成效
go

Flipped Classroom 的成效 [複製鏈接]

請問有沒有小朋友的學校正進行 flipped classroom 作教學模式?成效如何?

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問有沒有小朋友的學校正進行+flipped+cla

原帖由 c9chun 於 15-05-26 發表
請問有沒有小朋友的學校正進行 flipped classroom 作教學模式?成效如何?
有初步聽過,但在香港好難完全實行。始終有考試壓力。只能酌量運用一d元素(國際學校得唔得我就唔知喇)

我有聽過講座,講師係直資私校既老師,聽佢地講run得唔錯,不過未必個必家長會buy

但d老師要好有心機同熱情先做到,老師們係youtube有個channel放反轉教室既片for學生在家預習用,其實d老師咁教係好似youtuber
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:Flipped Classroom 的成效

學生要在家看片和做預習,再回學校討論。對於自律不夠的學生,會否追不上?如果家長放工後回到家才發現小朋友未看片做預習,要督促才完成,又好像加添了壓力。…
有沒有家長分享實際情況?

‹ 上一主題|下一主題