用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 炮米vs北循
樓主: 熊貓小公主
go

炮米vs北循 [複製鏈接]

隨便在Google search就見到舊文。。。。
唔透明而引起的悲劇可以好致命。
仲有,真係要小心解讀game rules. 誤解左好大件事。

引用:Quote:sharonseak+發表於+15-5-29+20:09+14

原帖由 hkpapa852 於 15-05-29 發表
14網下年雲景北官走咗之後, 即使孖寶係佢地既校務報告都有少許資料講出B1學生比例/升讀一線中學比例; 全區 ...
我都唔知聖家爸爸係咩事,只是覺得如果派得好冇理由唔公佈,只知舊年有同學仔15分自行入炮米。另外對柴米感覺也一样,名大於實……

回覆:炮米vs北循

打乜嘢key words?

回覆:zanezane 的帖子

我找不到聖家爸爸

回覆 熊貓小公主 的帖子

咁都搵唔到。。。。
唔打緊,最緊要知透明度高的重要性。

回覆:zanezane 的帖子

可以大约講下聖家爸爸發生什麼事嗎?聖家好像是一間不錯的小學

回覆:炮米vs北循

炮米和太古也沒有說明每間小學有多少人入

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2848072

引用:可以大约講下聖家爸爸發生什麼事嗎?聖家好

原帖由 熊貓小公主 於 15-05-31 發表
可以大约講下聖家爸爸發生什麼事嗎?聖家好像是一間不錯的小學
唔關聖家事,關新華德事

熊貓小公主 發表於 15-5-31 01:15
炮米和太古也沒有說明每間小學有多少人入
太古起碼有一個資料:
2013-2014年超過55%學生獲派往以下學校

學校名單中基本上全為二線頭至一線頭學校, 起碼估計到佢B2A-B1率大約55%, 而且過去3年成績在進步中(個%年年都增加緊)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

熊貓小公主 發表於 15-5-30 22:25
我找不到聖家爸爸

講埋呢次:

某41網熱門男女校, 一向只好似炮米咁只公佈升中首三志願%同學校名單.

大家都以為係41網咁熱既學校, 升中一定唔會差...... 上年某男女校既女學生中, 該學生爸爸話學校保守, 只將全級頭1/3當係B1學生. 該家長學生3次呈分都在全級15名至25名 (全級約100人左右), 即係一定係全級頭25%, 甚至20%內. 結果統一派位派乙五 - 聖家書院.

但因佢之前既學校排位, 和其它一些B1學生家長提供既資料有所沖突, 大家懷疑派位機制出咗問題. 結果由EK升中版資深會員和相關長溝通和調查後, 得出結論係其中之一係:

如果派位機制運作正常, 該41網熱門男女校既女學生(全級頭25%, 甚至20%內), 只屬B2而非B1學生, 只係因九龍城網B1學位充足而幸運地派到聖家書院.

所以呢件事睇到兩樣嘢既重要性:
1. 學校升中資訊透明度
2. 中學網學位充足率

從此, 呢位爸爸俾人叫咗做聖家爸爸
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁,係咪都係推理出來?到最後無人知真相?

如推測屬實,果間男女校的banding 分佈實在令人很意外,好多人仲諗住揀呢間。Lol....

無出升中實數的學校的確好難俾足夠資料俾家長估自己小朋友的能力水平,純靠老師意見都幾唔穩陣。

回覆:hkpapa852 的帖子

炮米我之前見到有寫多少%學生派去那些小學,但現在冇左

聖家是bend 2嗎?

hkpapa852  坊間所謂既B1C學校  發表於 15-6-1 09:10

回覆:熊貓小公主 的帖子

升中情況我不太清楚,但如果純粹看學校我覺得還算不錯,唔算谷,功課唔太多,每日5樣左右。

bettywtleung

zanezane 發表於 15-5-31 15:51

咁,係咪都係推理出來?到最後無人知真相?

"真相"係無人知, 因為教育局永遠唔會俾你知你既子女當日升中既實際Banding.

所有推論都係"假設派位機制運作正常"既情況下, 加上會員收集既資料所得出既客觀結論.

其實當日交升中統一派位表前幾星期, 聖家爸爸係EK都話間小學老師不斷建議考全級1X個D學生只可選一間B1做乙一, 乙二要開始填B2, 大家已經覺得間學校有問題 (以為學校為咗做靚個首三志願比例).

但原來, 學校老師其實係有"先見之明".

不斷建議考全級1X個D學生只可選一間B1做乙一, 乙二要開始填B2,

非常有問題

呢個故事真係夠經典......

睇完O左咀.
升中好似複雜好多, 待小一之役完左再研究.

zanezane 發表於 15-6-1 10:35

呢個故事真係夠經典......
研究升中, 睇下呢度

升中好複雜,我也不太懂

‹ 上一主題|下一主題