用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 前路茫茫。 感覺人生玩完
樓主: daibolam
go

前路茫茫。 感覺人生玩完 [複製鏈接]

回覆 daibolam 的帖子

我個小朋友發現有自閉時係2歲, o個時細B剛出世, o個時我都好灰, 諗住遲咗份工自己湊, 不過諗諗下D 訓練好貴, 唔番工家庭壓力好大,所以繼續番. 到依家佢訓練咗差唔多年半, 雖然社交, 專注力, 理解力同語言都比同齡慢, 脾氣比正常差之外, 出街基本上唔會有人發現佢有問題, 學業成績可以跟到, 認字方面超强. 其實有呢類問題o既小朋友比想像中多, 我公司都有幾個人o既小朋友有呢個問題,所以唔好灰心, 小朋友只要早發現比訓練係可以進步好快. 依家細佬差唔多兩歲, 講到完整句子, 我覺得細佬比好大幫助佢, 因為細佬好主動, 好熱情. 我相信你細個個都會幫到個大, 加油!

回覆 irisban 的帖子

你小朋友兩歲時情況如何?講野OK?
我仔接近兩歲宜家講好多單字...但唔算自發講
脾氣又係好臭,唔識表達好易發忟

引用:+本帖最後由+free_style+於+15-5-25+17:00+

原帖由 free_style 於 15-05-25 發表

好多謝你鼓勵。 我而家唔知用咩心情帶佢去同事聚會。 點講呢件事

回覆 DENNIS201 的帖子

我個個兩歲講緊單字, 但我發現佢有問題係因為佢脾氣好差, 成日尖叫, 仲有係唔睬人, 醫生一見佢唔望佢就話佢有問題. 不過單從講嘢慢係好難話佢有問題, 因為如果父母番工, 小朋友由工人湊, 小朋友講嘢係會無咁叻

回覆:daibolam 的帖子

我唔會同其他人講自己個仔係自閉,我會帶佢去朋友聚會,同正常小朋友一齊玩,我現在上治療或訓練,都係希望盡量跟到同齡小朋友

就算一個正常人, 都預計唔到將來會成(人才)還是(蠢才), 你又不須咁快打定輸數, 現在, 收拾心情, 用最大努力去幫佢啦

回覆:前路茫茫。 感覺人生玩完

你要努力呀,小朋友仲咁細有好多可能性,而家試緊wilbagar刷身,感覺有進步。有好多成功例子,唔始放棄!

引用:Quote:原帖由+free_style+於+15-05-25+發表

原帖由 daibolam 於 15-05-25 發表
好多謝你鼓勵。 我而家唔知用咩心情帶佢去同事聚會。 點講呢件事
其實你擔心咪唔好帶去見同事囉,又唔係必須的。我之前帶個仔去見同事,個個都問我為何他不說話,不理睬人,連小孩子也這樣問我,當時很難受,有苦自己知。亦好難怪別人,他們沒有面對自閉症小孩,當然不明白,我又不想事事解釋,點解釋他們都不明。當時唔開心了一段時間,想通了就應為沒必要見同事或唔熟的朋友,我唔想再增添煩惱,反正阿仔節目及訓練多的是。

我同老婆發現個仔有問題至今已經4個多月
個仔下個月就2歲
呢4個月戒口+食魚油+上淘寶狂買早教玩具
兩公婆不停輪流有時間就同佢玩,睇書教認知,去公園,周圍上下堂
出街抱住佢就周圍指指指講係乜,去超市又係,狂輸入
數數下佢宜家應該都識講30幾隻有意思的中文字
仲有iPad學學埋埋的形狀/水果/顏色英文
再加埋1-20,A-Z 呢 d A仔強項野
好多玩具已經熟到可以掉
對比4個月前已經係進步左好多
只係脾氣差同未係好識溝通
回想4個月前我幾日幾夜只係教佢讀同認「波波」佢都完全無反應
我地仲以為佢唔知做緊乜,後來有一日佢自己拎住個波讀「波」
強烈建議兩公婆比多d時間同佢一齊玩
20個月小朋友仲好細一定會有好大進步

相信上得嚟呢個平台既家長,你哋既仔女都曾經俾過你刻骨銘心既經歷,呢D經歷曾令你徹夜難眠,哭了多少個晚上,更或甚令你感到人生已無哂希望……但點解而家大家可以企返起身,欣然咁同仔女一齊面對?喺呢個平台上,「同路人」給予既「資訊」及「扶持」固然保貴,但最重要既動力,我覺得係來自自己既仔女……想到喺最艱難既時刻,如果自己仍唔肯鼓起勇氣站起來,積極咁支持佢哋,試問又有邊個可以幫到佢哋呢?想到呢度,我相信大家都知道應該點做啦!

前路漫浸,過程會有嘜嘢變化我當然唔知,但我而家可以好開心及有信心同仔仔一齊走落去,因為我相信路係由人行出嚟嘅,每一步都我哋既足印。

仍處於谷底既家長們,希望你哋快D振作吧!(^.^)

咁又未絕望,不過係
" Hope for the best and prepare for the worst"

我沒有和同事隱瞞我仔有自閉症,因很多時和同事朋友傾計都會講下小朋友讀書和生活小節,我亦因時常要和仔上堂,很多時會遲上班or早走,我自己覺與其他們估估下,不如大方說,so far 他們都體量,有時反而他們鼓勵我,可能有些人是可憐我,但我又不介意。我亦發現講出來後,才知不少朋友的朋友的小孩亦有同樣情形,那時你才知很多人原來和你一起行著這條艱辛的路,所以大家都要努力呀!

好多謝各位!原來有咁多人都一齊努力緊。 雖然每一日仲喊, 仲係負能量爆燈。 自己望住寶寶的眼神已經不一樣。 試過會有想放棄嘅諗法。 明白家人接受唔到。 但身為媽媽。 明知寶寶長唔大都好想幫佢可以有改善。 將來有咩問題請各位指教。
昨晚老公同6299講左,因為經濟壓力,佢地兩老嘅生活質素keep 唔到。要搬。 老公話佢地一提到錢反應好大,覺得唔值得洗咁多錢喺寶寶身上。 我老公自己慳都要俾父母過好生活。 而家兩老為左自己而放棄我寶寶改善空間,我見到老公心up ,我都唔開心。佢地兩老單靠老公養但開支一向大過我地一家3 口。 99仲開口話過我打扮核突等。以前諗住仔大女大可以去旅行,而家老公話就算勉強去,會開心咩?
不過好在以前慳,無旅行吃喝玩樂,又有份工。。。 而家只怕無左份工,無錢俾bb

引用:回覆+daibolam+的帖子 我個小朋友發現有自

原帖由 irisban 於 15-05-25 發表

我個小朋友發現有自閉時係2歲, o個時細B剛出世, o個時我都好灰, 諗住遲咗份工自己湊 ...
你大bb 而家4 歲。 呢2 年治療成效點?
而家覺得小bb 正正常常已經好滿足,唔敢諗咩生得靚,入名校等。你都係同我差唔多想法吧。
我好希望細妹將來可以幫到家姐,自己又可以開開心心唔會被家庭壓力影響發展。

你仲係好負面, 但開頭係咁O架O刺, 兩年前我係呢度比其他媽媽話過, 不過時間耐咗會習慣, 依家覺得冇咩特別. 我個囡呢年半做咗好多訓練, 有ABA, ST, OT 等, 基本上除咗言語,社交,專注力同脾氣係明顯差D之外, 其他同正常無咩唔同, , 其實佢ST都話可以唔使上, 叫我轉社交班, 不過我想佢講得好D所以叫佢繼續.  ABA依家係幫佢補習, 等佢係學校可以跟到, 因為佢平時上堂唔專心.  我之前帶個囡去見過個professor, 佢話其實好多醫生都有ASD, 只係當年冇人知係咩, 咁佢地大咗咪又做到醫生.  當然我唔會要求佢第日大個要點, 但係你唔使諗到好似世界末日, 小朋友早訓練可以有好大進步, 你唔使咁擔心. 呢度好多同路人, 有好多支持, 你要加油!

引用:回覆+daibolam+的帖子 你仲係好負面,+但開

原帖由 irisban 於 15-05-27 發表

你仲係好負面, 但開頭係咁O架O刺, 兩年前我係呢度比其他媽媽話過, 不過時間耐咗會習 ...
而家唔聽指令。 bb 好似未ready 密集班。 單對單唔知點選擇好。

你以家大肚,好容易會有depression,快去健康院同姑娘傾下計,個時我都有,好有用,會心寛好多

引用:你以家大肚,好容易會有depression,快去健

原帖由 a328 於 15-05-28 發表
你以家大肚,好容易會有depression,快去健康院同姑娘傾下計,個時我都有,好有用,會心寛好多 ...
健康院傾會好啲嗎?囡囡打一歲針個姑娘明示叫我去私家打就得。 好奇怪我番去健康院。 個期仲要唔肯約18個月。 死都要約18.5個月。一個個centre 唔同。 20個月打歲半針, 個姑娘有話我唔管教好個囡。 唉。。

引用:回覆+daibolam+的帖子 我個小朋友發現有自

原帖由 irisban 於 15-05-25 發表

我個小朋友發現有自閉時係2歲, o個時細B剛出世, o個時我都好灰, 諗住遲咗份工自己湊 ...
嘩!我同你一樣,又係細B剛出世後發現大女有自閉,又係細B講嘢好叻,常常主動撩家姐玩,令大女語言同社交都有進步!當然,在這兩年我都俾大女上咗好多訓練,用咗很多錢,但見佢不斷進步,我同老公都好開心好欣慰。其他家人的體諒和關懷對我們來說都是很大的支持。不過到現時,大女的表現與一般同齡小朋友仍然有距離,我和老公唯有盡量幫助她,希望她的成長路可以平坦一點。樓主,你都要加油啊!別灰心!這裏有很多同路人與你同行!

They will assign other nurse deal with depression with you, when they understand your situation, it will be better, please ask for help first, it is free anyway, nothing to lose.
‹ 上一主題|下一主題