用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 前路茫茫。 感覺人生玩完
go

前路茫茫。 感覺人生玩完 [複製鏈接]

囡囡20個月大。 見到職業治療師。 下星期見醫生就可診斷自閉症。
睇住bb 倒退同一日一日變差。 日常生活全是自閉徵狀。
我同老公感覺一生都無辦法過正常生活。 生活再沒有辦法可以好似以前咁笑。
好多謝各網友解答我嘅問題。 但我真係唔知點面對各方面壓力。 家人。 同事。 朋友。街外人目光。 bb 永遠長不大。 小寶寶3 +個月後出世。經濟壓力。 又剛買了樓。到底兩公婆放棄工作全力幫bb 問人借錢渡日?還是放棄所有到最後結果也不甚樣。

1    0    1    0

回覆:前路茫茫。 感覺人生玩完

Completely understand how you feel.  Add oil and there r a lot to do with yr kid.  Dont think its the end of the world coz austic kids have their own talent that u will find out soon.  Adjust yr mind and emotion then move forward!

醒目開學勳章

引用:囡囡20個月大。+見到職業治療師。+下星期見

原帖由 daibolam 於 15-05-25 發表
囡囡20個月大。 見到職業治療師。 下星期見醫生就可診斷自閉症。
睇住bb 倒退同一日一日變差。 日常生活全 ...
http://www.ymcahk.org.hk/snr/cw/documents/2012q2climbingleaflet.pdf

醒目開學勳章

引用:Completely+understand+how+you+feel.++Add

原帖由 hamburgeer 於 15-05-25 發表
Completely understand how you feel.  Add oil and there r a lot to do with yr kid.  Dont think its th ...
Sorry 呢條link先啱,多了解
http://programme.rthk.hk/channel/radio/programme.php?name=dab31/g0131_kids_from_planet_guru&p=6337

一定辦法,試吓報吓課程学習如何教導這些小孩,不要想得太灰吧!!加油!!

一定辦法,試吓報吓課程学習如何教導這些小孩,不要想得太灰吧!!加油!!

引用:Completely+understand+how+you+feel.++Add

原帖由 hamburgeer 於 15-05-25 發表
Completely understand how you feel.  Add oil and there r a lot to do with yr kid.  Dont think its th ...
i just dunno how to deal with the stress and cheer myself and husband up

引用:Quote:原帖由+hamburgeer+於+15-05-25+發表

原帖由 piglet0529 於 15-05-25 發表
Sorry 呢條link先啱,多了解
http://programme.rthk.hk/channel/radio/programme.php?name=dab31/g0131_kid ...
我有空去聽下先。 thx

引用:一定辦法,試吓報吓課程学習如何教導這些小

原帖由 catfarm 於 15-05-25 發表
最近產度有課程上呢?

你地還有正常社交嗎?和家人朋友出街?

點樣同同事講bb 有事?

醒目開學勳章

你下星期評估係政府嗎? 評完如自閉的可排政府的S位或輕度的E或I位做治療, 要排1-2年, 另政府有傷殘津貼, 你到時可以問下醫生你女程度可批到嗎?

版主

唔好灰心, 做左訓練會好好多架, 雖然佢地社交可能差少少, 但其他方面 係好叻   O既

引用:Quote:原帖由+daibolam+於+15-05-25+發表囡

原帖由 piglet0529 於 15-05-25 發表
你下星期評估係政府嗎? 評完如自閉的可排政府的S位或輕度的E或I位做治療, 要排1-2年, 另政府有傷殘津貼,  ...
明白。 我見私家醫生咋。 20個月打針健康院姑娘話21個月番去見健康院醫生。 上網查完先知原來懷疑自閉。 見完職業治療師。 安排下星期見私家醫生。 佢可以寫信轉介。 但津貼由誰安排?我真心希望無資格拎

回覆 daibolam 的帖子

我地有正常社交,周末有去街,有同朋友開派對或BBQ,暑假有去旅行。
絕望是真實的感覺,但不是現實。現實是喜歡的可做行為治療、語言治療,不同類型的治療也有一堆,在真正絕望前,其實仲有好多野可以試。當然,都係要洗錢的。不過,在真正絕望前,諗下那些治療是否真的有用,若洗了錢而又有改善,那不能說絕望,只能說好困難.....咁人生總有好多困難的,困難是用來應付的,不是害怕的,最難最恐怖的是坐著在擔心,那份潛藏的恐懼會磨蝕人心。停一停,定一定,想想問題核心是什麼,有什麼選擇可以揀,計計成本,往前行就好了。路是人行出來的,沒有康莊大道,只好自已努力,走出屬於自已的道路。

先整理好自己心情,父母壓力好大,漫漫長路努力去面對。
睇多D有關自閉症既書,有自閉亦可以好出色。
https://m.youtube.com/watch?v=UKhg68QJlo0

Dr. Temple Grandin 係其中一位。

引用:點樣同同事講bb+有事? +

點樣同同事講bb 有事?
我個仔18-20 個月發現係,我有同幾個好朋友/同事講,跟住先發覚好多同路人,例如同事個家姐個仔又係,另外朋友個church d 小朋友又有幾個係。所以唔洗咁灰嘅。

引用:唔好灰心,+做左訓練會好好多架,+雖然佢地社

原帖由 貓大姐 於 15-05-25 發表
唔好灰心, 做左訓練會好好多架, 雖然佢地社交可能差少少, 但其他方面 係好叻   O既 ...
知道。 但睇左啲個案。 永遠要跟住爸爸媽媽。 我自己表姐唐氏。 阿姨睇到表姐40歲+。 親友一齊去飲喜酒。我見到啲幾十年街坊點對佢地。 都仲受盡白眼。 到而家兩母女機能都退化。 阿姨仲要照顧表姐。 我上wikipedia 話sibling 關係:唐氏好過自閉。 跟住就好擔心我死左bb 點算了。。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+貓大姐+於+15-05-25+發表唔好

知道。 但睇左啲個案。 永遠要跟住爸爸媽媽。 我自己表姐唐氏。 阿姨睇到表姐40歲+。 親友一齊去飲喜酒。我 ...
好多自閉的小朋友經訓練與正常小朋友冇大分別, 可以上普通小學的

我初初都係接受唔到件事點解會發生在自己小朋友身上。但係你只要想到如果自己都唔幫個仔,就真係無人會幫了,所以點辛苦也好,首先自己要振作,唔好放棄,要堅持落去。然後你會慢慢消化呢件事,接受呢件事。一切都需要時間。

‹ 上一主題|下一主題