用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat學位應唔應該放棄呢?
go

St Cat學位應唔應該放棄呢? [複製鏈接]

St Cat學位應唔應該放棄呢?
因有2個小朋友,唔計學費,每月雜費多少呢?
其實我諗住小學都係讀番沙田!

8    0    0    0

回覆:hchingbaby 的帖子

你沙田有冇其他offer?

回覆:St Cat學位應唔應該放棄呢?

讀St Cat每月連校車什費約$7000,大部分家長也希望考私立或直資小學。

引用:St+Cat學位應唔應該放棄呢? 因有2個小朋友

原帖由 hchingbaby 於 15-05-25 發表
St Cat學位應唔應該放棄呢?
因有2個小朋友,唔計學費,每月雜費多少呢?
其實我諗住小學都係讀番沙田!
Sc學費上佢website 睇,校車你都應該已經有相關資料。其他雜費k1頭半年已經收,下半年費用差不多。outing費用好經濟,生日會大家帶d食物亦好經濟。

回覆:BowBear 的帖子

沙田已有合一堂女am offer

引用:讀St+Cat每月連校車什費約$7000,大部分家

原帖由 Moonlight819 於 15-05-25 發表
讀St Cat每月連校車什費約$7000,大部分家長也希望考私立或直資小學。
我就係冇諗過小學讀私立或直資!
但見津小競爭咁大好得人驚,因為龍B我相信小學一定暈低都似

回覆:ozoz 的帖子

Thanks!
我驚有啲唔知嘅支出啫!
怕失預算

回覆:hchingbaby 的帖子

仲有補品費(游水 畫畫 英文phonics)

回覆:St Cat學位應唔應該放棄呢?

Sc 好在就算唔谷唔太深,小朋友都醒醒目目考小學有利。

考SC sibling 係冇priority 的所以帶唔到细嗰個。

樓上話$7千,貴唔貴每個人睇法唔同。不過SC 唔係謀利學店,你考慮其他幼稚園時记得计埋雜費,茶點,書薄,旅行,畢業,去唔去Disneyland 行禮,生日會,無聊學校文具、party bag 等"癈"用。

回覆 hchingbaby 的帖子

如果吾考直私,只係抽獎,其實又吾一定要遠和吾平地讀SC。讀沙田的幼稚園,加自己比心機日日伴讀跟吓,都銜接到小學。

引用:回覆+hchingbaby+的帖子 如果吾考直私,只

原帖由 Jane1983 於 15-05-25 發表
回覆 hchingbaby 的帖子

如果吾考直私,只係抽獎,其實又吾一定要遠和吾平地讀SC。讀沙田的幼稚園,加自己 ...
True.

回覆:Jane1983 的帖子

Thanks your reply!

Jane1983  不客氣  發表於 15-5-26 07:38

引用:沙田已有合一堂女am+offer +

原帖由 hchingbaby 於 15-05-25 發表
沙田已有合一堂女am offer
合一堂,上小一學術應追得辛苦,同埋係咪唸住派寶校都讀?會唔會叩門?合一堂應唔多夠fight,  除非家長比小朋友食補品

回覆:bubuG 的帖子

我都係咁唸之下, 放棄左一間我都幾鍾意但要學費既九龍塘幼稚園, 最終選擇左一間有學卷得嚟, 校風及品德同樣出名良好既幼稚園!

引用:Quote:原帖由+hchingbaby+於+15-05-25+發表

原帖由 sissysze 於 15-05-26 發表
合一堂,上小一學術應追得辛苦,同埋係咪唸住派寶校都讀?會唔會叩門?合一堂應唔多夠fight,  除非家長比小 ...
我就係驚小學派位,嗰四寶緊係唔想讀!
所以好想揀St cat!
沙田嚟緊重要話啲雙非可以揀呢邊學位🙈

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-05-26+發表合

原帖由 hchingbaby 於 15-05-27 發表
咁就讀sc啦,搞定大個個,之後就無憂。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-05-26+發表合

原帖由 hchingbaby 於 15-05-27 發表
除了龍校,其實SC也不能保證小一學位!

回覆:phoebewong123 的帖子

我都係咁諗,係冇一定保證,但應該比合一堂好!
咁2間都係Happy School,讀間好嘅都好似冇咁驚

這類老牌子之所以多年ut立不倒是因為課程好,打好基礎上小學,值唔值就好個人,afford 到的話就唔好放,好多eca都不是必要的,睇下可否拉上補下。

回覆:MrBeast 的帖子

唔好意思ECA=咩?
我俾到,但怕壓力大,因為計埋細女起碼6年。
之前唔了解,怕私校好谷,但最近上EK睇得多,知道St cat係happy school就心動!
但朋友話朋友話要額外報英文班同興趣班!

‹ 上一主題|下一主題