用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 睇功課溫書
樓主: sylvianyiuchun
go

睇功課溫書 [複製鏈接]

引用:我女K2+已唔睇,佢做錯,帶漏野,着错校服+

原帖由 picture 於 15-05-24 發表
我女K2 已唔睇,佢做錯,帶漏野,着错校服 我都唔理。佢係學校錯一次,畀老師話,畀同學指指點,刻骨铭心過 ...
認同,從day1返學開始,培養自己做功課、執書包,小息袋,邊日著校服/運動服自己記,上到小學,執書包呢啲已經唔係問題,帶漏嘢學校寫手册,我簽。

picture 發表於 15-5-24 21:05
我女K2 已唔睇,佢做錯,帶漏野,着错校服 我都唔理。佢係學校錯一次,畀老師話,畀同學指指點,刻骨铭心過 ...
係呀, 真係越細教越好。我就遲D, 小一開始, 因為阿女性格係好重視老師對佢既觀感, 咁真係事半功倍。開學前, 我已經同佢講, 阿媽好忙, 唔得閑check你, 你要自己放學做好功課溫書執書包, 唔識先等我放工教你。我唔得閑同你check功課架, 帶錯做漏你自己俾老師寫手冊咋。

當然講既時候要加多兩分戲, 令佢相信你真係會唔理佢。

小一頭兩個禮拜, 我會等佢瞓咗, 再靜雞雞同佢check書包有無帶漏。功課就一直無check對錯, 只係放工問佢, 做晒未, 佢話做晒, 咁就同佢簽手冊, 唔check。過咗兩個禮拜, 發現佢無乜甩漏, 就唔再同佢check了。不過, 我都係勸勸你小一時都係跟一跟功課好D, 我就係「太」早放手, 測考都無理佢, 依家D數學追死我。

回覆:睇功課溫書

我女小一已開始自己執書包,下學期開始唔檢查功課有冇錯; 自己溫習默書,橫掂默書都唔計落成績表; 自己溫測驗考試,我只係同佢睇重點,教下佢唔識既地方。暫時成績都ok

其實只睇阿媽是否能放低,容許孩子犯錯.我有朋友說接受不到,那我就即時無嘢講了.

回覆:yuengooluk 的帖子

阿女平時亦係自己做功課同執書包,但小一開學初期諗住跟下,本來都相安無事,話佢知錯咗,佢會即刻改,又係因為好在乎老師點睇佢。
但最近,每次提到要改,佢就猛話好煩,我已經儘量唔去直接講錯乜,只係講呢度有問題,俾佢自己諗下,但佢都係發癲。
呢個星期開始,我只納下佢做晒未,唔睇啱定錯,佢有些驚訝,乜啱晒唔使改咩?我話唔知啱唔啱,因為改功課係老師嘅工作,如果錯咗派返來改正,佢似乎唔抗拒,希望可以令佢印象深啲。
呢間學校默書係計考試分的,所以我們用獎勵計劃motivate佢溫書,當然只是貼紙或好小好小禮物,so far 佢都受。

引用:阿女平時亦係自己做功課同執書包,但小一開

原帖由 sylvianyiuchun 於 15-05-28 發表
阿女平時亦係自己做功課同執書包,但小一開學初期諗住跟下,本來都相安無事,話佢知錯咗,佢會即刻改,又係 ...
係好開始,女女會覺得你專重佢,信任佢,就算派回家要改正,嘗試鼓勵佢錯唔緊要,總之有唔明要主動問,媽媽信任你會做得到,多d鼓勵說話,孩子得到認同,就會有動力再做好d。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝,還有漫漫長路

引用:謝謝,還有漫漫長路 +

原帖由 sylvianyiuchun 於 15-05-30 發表
謝謝,還有漫漫長路
我相信你囡囡應該係個幾聰明嘅小朋友,慢慢黎啦!孩子要因才施教,家長適量地放手對孩子成長更有利,不過切記放手意思並非唔理孩子,要多鼓勵多溝通,響背後幫佢,如果囡囡日後功課改正多,佢就會更比心機做好d希望唔駛返黎再改,或者有一天佢可能會諗,有媽媽幫我睇下就好啦,唔駛我改正又要做多次..... 嘻嘻!到時你就會知道孩子終於成長了。 加油!

‹ 上一主題|下一主題