用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 G10 science double or triple?
樓主: scso
go

G10 science double or triple? [複製鏈接]

回覆 DKmum 的帖子

明白,Thanks!

scso 發表於 15-5-24 15:20
回覆 DKmum 的帖子

但我仔間學校只分配他double science, 好似無得選triple science, 我星期二找再升學age ...
乜d 科唔係自己棟?
我女學校d 科好傳統,基本上佢同香港讀的科差不多,只係無左中國歷史同中文。

Eng, Eng Lit, Math, Phy, Chem, Bio,外語 ...7 科必修科...

自選科佢揀左 Religious Studies, History 同 Geography...再自己報考 中文 ... total 11 科

回覆 wloi 的帖子

im not sure about igcse sorry, but im pretty sure gcse is changing and affecting the 2015 year10 because i have just talked to my teachers in the parent's evening for my sister. thanks for your kind reminder!:)

scso 發表於 15-5-26 12:31
回覆 hjma 的帖子

係學校email通知我,話九月Y10開好分配給我仔的 subjects: GP, EAL, Home Language, Mat ...
點解選科不是自己選?你仔的科有d奇怪,GP是什麼?點解EAL外還有additional EAL?是考英文as a second language? home language 又是什麼?

咁學校安排了double science我係唔係要接受呢?

我囡而家讀緊triple science, 亞囡話有小小吃力, 但囡囡話為左將來出路着想, 決定不轉回double science

回覆 Macau媽媽 的帖子

triple包括幾科咩?如果將来想讀医或药剂係唔係一定要讀triple?

Sheep006 發表於 15-6-2 18:21
回覆 Macau媽媽 的帖子

triple包括幾科咩?如果將来想讀医或药剂係唔係一定要讀triple?
Phy, Chem, Bio, 最好讀triple

scso 發表於 15-6-2 11:56
咁學校安排了double science我係唔係要接受呢?
學校有無講原因?你又覺得合唔合理?小朋友自己又點睇?有得 14,15歲,應該已經好清楚自己將來想點,不妨同小朋友商量,睇下佢有咩想法。

引用:Quote:scso+發表於+15-6-2+11:56+咁學校安

原帖由 wloi 於 15-06-02 發表
學校有無講原因?你又覺得合唔合理?小朋友自己又點睇?有得 14,15歲,應該已經好清楚自己將來想點,不妨同 ...
如果學校覺得你要讀double instead of triple science, 應該冇得揀。我仔學校響year 10 2nd term 的parent meeting 會同要take double science 的學生家長discuss 同explain, 佢地話GCSE 重质不重量,寧願讀少D科但科科A* or A, 好過讀好多科但有B甚至C喎。

回覆 wloi 的帖子

我個仔仲未有方向,乜都話唔知,Agent幫我問過學校佢話之前家長會大部份意願都係double science,因我係香港所以無去到家長會所以唔清楚,而學校話我仔讀Double science會較容易取得高分

Ruby1219 發表於 15-6-2 21:30
如果學校覺得你要讀double instead of triple science, 應該冇得揀。我仔學校響year 10 2nd term 的parent  ...
係呀! 係學校決定比你讀double 或 triple science, 但如你要讀science , 就應要讀
triple science, 請問有冇人知?

Macau媽媽 發表於 15-6-2 21:39
係呀! 係學校決定比你讀double 或 triple science, 但如你要讀science , 就應要讀
triple science, 請問有 ...
我女學校雖然係女校,但全部學生都係讀triple science ...無得揀。真係讀唔掂,先至 Y11 drop 一科 science。
我之前agent有同我講間學校係比較重視理科,畢業生大學都係讀偏向理科的科目。

如果個女係比較喜歡文科就唔好報。

回覆 wloi 的帖子

可以Y11 drop 一科?

Macau媽媽 發表於 15-6-2 22:19
回覆 wloi 的帖子

可以Y11 drop 一科?
係呀, drop 一科理科....其他科無得 drop..即係最少考 9 科

回覆 wloi 的帖子

即是Phy Chem Bio drop 一科?

其實你地小朋友有無話邊科最難讀呢?

Sheep006 發表於 15-6-2 22:28
回覆 wloi 的帖子

即是Phy Chem Bio drop 一科?
我睇番學校本書,應該係 phy , chem , bio ----> dual award science  ...我估即係 double science
我女話有得揀,佢情願 drop 文科,佢最討厭文科,但 GCSE 又一定要讀。

Sheep006 發表於 15-6-2 22:29
其實你地小朋友有無話邊科最難讀呢?
其實我覺得好睇小朋友自己興趣.同老師教得好吾好.好似我仔,響香港時鍾意數學丶物理,討厭歷史.點知去到英國,就因為歷史老師教得好,興趣大增,而家反而鍾意歷史,成績亦好.
而通常香港學生去到英國數理科會覺得吾難,我諗英文丶英國人文學丶歷史科會較難.仲有drama,我仔個housemaster話好少香港丶中國小朋友會take.

回覆 wloi 的帖子

GCSE一定要讀文科? 我囡最討厭地理, 所以佢冇選
‹ 上一主題|下一主題