用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 太早睇金庸有咩缺點?
go

太早睇金庸有咩缺點?

回覆:IloveJJ 的帖子

我覺得金庸好好

射鵰冇問題, 鹿鼎記就可能要PG家長指引
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

簽名被屏蔽

有乜問題,佢鐘意咪由佢,小二睇愛情小說就真係慘!

引用:有乜問題,佢鐘意咪由佢,小二睇愛情小說就

回覆:太早睇金庸有咩缺點?

好睇到唔肯訓覺

nintendo  :)  發表於 15-5-22 19:27
nintendo  :)  發表於 15-5-22 19:27
王家爸爸  無壞   發表於 15-5-22 11:49

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+15-05-22+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-05-22 發表
唔知呀?成日都覺得要响適當時候做適當既事,咁金庸係好,佢鐘意梗係好。不過,又驚會太早,會唔會有咩唔好 ...
寫法是有不同,年紀細未必學得到風格,但大個咗又睇得多睇到熟,多少會有影響,我就係睇到熟晒,到中學作文,人哋話我聽,我寫嘢有點北方!但無話好唔好嘅!
亦有人話,咁快睇咁經典作品,可能會減少對其他讀物的興趣,因為覺得其他書唔入流之類!

IloveJJ 發表於 15-5-22 11:03
唔知呀?成日都覺得要响適當時候做適當既事,咁金庸係好,佢鐘意梗係好。不過,又驚會太早,會唔會有咩唔好 ...
講起寫法唔同,當年我讀書個陣試過用金庸某d寫法,老師話錯扣我分...

little_yolky  你老師都幾衰!  發表於 15-5-22 16:29
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 15-5-22 09:27
阿仔呢期鐘意Avengers、箭神,咁我就借咗本「射鵰」返來,佢睇落又覺得好睇。但其實佢只係小二,太早睇金庸 ...
缺點係如果睇唔明會無興趣。

引用:好睇到唔肯訓覺 +

回覆:太早睇金庸有咩缺點?

我都覺無乜問題。仔小三都睇緊射鵰,有時我們還一起傾內容。

有大字版,同漫畫,無咁易影響發育中嘅視力。

回覆 IloveJJ 的帖子

原來你同我一樣懶,唔睇佢d書,不過中文我會睇,英文就無能為力。

如何從小說中帶出小朋友對歷史、地理嘅好奇,引導佢睇睇人物傳記、散文、遊記,地理等書目,可以得到意外收穫,但時間安排係一個日常生活面對嘅挑戰

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 原來你同我一樣懶,

原帖由 scyauchris 於 15-05-22 發表
回覆 IloveJJ 的帖子

原來你同我一樣懶,唔睇佢d書,不過中文我會睇,英文就無能為力。 ...
小朋友睇咁多書,真係好難睇得晒佢睇咩

引用:阿仔呢期鐘意Avengers、箭神,咁我就借咗本

原帖由 IloveJJ 於 15-05-22 發表
阿仔呢期鐘意Avengers、箭神,咁我就借咗本「射鵰」返來,佢睇落又覺得好睇。但其實佢只係小二,太早睇金庸 ...
我覺得無問題喎,仲要比個叻你個仔

引用:如何從小說中帶出小朋友對歷史、地理嘅好奇

原帖由 ABC-DAD 於 15-05-22 發表
如何從小說中帶出小朋友對歷史、地理嘅好奇,引導佢睇睇人物傳記、散文、遊記,地理等書目,可以得到意外收 ...
呢樣係我最想做,但亦係好難做,因為難度高。即使引導到,要陪讀同解釋,有時亦會真係好難。好似
最近仔成日叫我講chemistry嘅書,我根本就唔知由邊度開始講起,亦唔知點解。

回覆 S-Kwok 的帖子

睇youtube囉

回覆 S-Kwok 的帖子

佢好快唔問你,因為知你唔識。我囡就係知阿媽無料到,所以自己去揾書找資料,再唔係佢最愛用Google search.