用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂䔄幼稚園 用家,真心推介Pods(樂基姐妹校)
樓主: kyramom
go

用家,真心推介Pods(樂基姐妹校) [複製鏈接]

回覆 Lucent 的帖子

炮台山校舍確實十分細, 學費亦非常貴。但我仍然好滿意整體質素及老師關愛, 特別在語言方面。我女兒返學開心, 又學到嘢。每間學校也有好和有需要改善的地方。我只認為Pods 能做到我最關注的部份 (學習和關愛), 所以有其他offer 仍選擇Pods

回覆:用家,真心推介Pods(樂基姐妹校)

睇左留言,想講大家鐘意嘅學校唔會一樣,呢個係正常不過嘅事,否則點會有形形色色嘅教學模式洐生。我絕對相信父母都係想選擇最適合自己小朋友嘅學校,至於讀落真係覺得唔適合就會另選賢校,唔適合又唔走可能有其私人理由,除左父母,其他人未必清楚其中原委。小兒是幸運的一群,pods嘅教學模式好適合佢,令佢鍾意返學,主動睇書,返黎會講學校嘅野。對於我黎講,我要求簡單,只想小兒愛上學習。其實我很感謝學校老師,職員及嬸嬸的關心,小兒戒片很慢,一直都未處理到。學校一直都沒有介意,更叫我唔駛急。
一間學校好唔好可以有好多標準,但本人十分喜歡這間學校

天后pods都係同一間幼稚園嗎

引用:天后pods都係同一間幼稚園嗎

原帖由 wcyx1112 於 16-07-28 發表
天后pods都係同一間幼稚園嗎
Yes

kyramom 發表於 15-5-22 09:11
好多人識樂基,但唔識pods,我真心想介紹一吓。pods係樂基姐妹學校,校長及主任都係九龍塘樂基轉過去。佢哋 ...

請問學費,雜費貴嗎?多不多其他使費?大概幾錢一年?

GC0060 發表於 15-5-22 17:59
My daughter goes to PODS PN now and she enjoys school everyday. It's more structural and since my da ...

我想了解多一些pods呢。請問你覺得學校課程如何structural 及它們的reading scheme 是怎樣呢?怎樣提升小朋友的閱讀興趣呢?謝謝你。

回覆:babypig2017 的帖子

K1 $6800, 交10個月學費, 書簿費如果冇記錯,好似大約千幾二千一個學期,冇其他雜費,當然校車費另計。
PN 學費好似貴啲,七千幾一個月,都係交10個月。

回覆樓主

我女讀緊第五個學年pods(佢夠2歲就讀pn,而家k3),細仔也在pods,我好鍾意呢間學校,老師、職員都很有愛心,老師經常打電話給我同我傾女女嘅事情,包括升學、學習進度等等!我女兩文三語都好好,k2 trinity 考2次都有distinction,都係學校嘅功勞!希望有人對學校有公正的評價!

回覆 薑炳人 的帖子

其實pods 的facebook 都出咗舊年K3 小一結果,成績都好好。

回覆樓主

真的很好!

拔萃女書院
聖士提反書院附屬小學
港大同學會小學
保良局蔡繼有學校
Po Leung Kuk Camoes Tan Siu Lin Primary School 保良局陳守仁小學
St Paul’s Primary Catholic School 聖保祿天主教小學                                                                                                                                                                                                                                                        
St Paul’s College Primary School 聖保羅書院小學
St. Joseph’s Primary School 聖若瑟小學
啟基學校
救恩學校            
玫瑰岡學校
軒尼詩道官立小學
北角官立小學
Victoria Shanghai Academy
Harrow International School 哈羅香港國際學校
Glenealy School - ESF
Bradbury School - ESF
Beacon Hill School - ESF
Canadian International School of Hong Kong

薑炳人 發表於 17-10-1 10:01
真的很好!

拔萃女書院
thanks for the info! may i ask how did you know? seems these information has not been published on the Pods Website.

joyct120 發表於 17-10-9 18:05
thanks for the info! may i ask how did you know? seems these information has not been published on t ...

It’s on their Facebook page. U may check it out

thanks very much 薑炳人
‹ 上一主題|下一主題