用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 super kids
樓主: kimberlybaby
go

super kids   [複製鏈接]

效果很好

longlokma 發表於 16-3-27 22:04
sk我唔係用家,我唔清楚,但公文我孩子同部分同學仔就绝对唔係操,而是學紧中學至高中野,因為小學課程太浅 ...

哗~~~劲啊!阿女有个同学仔都已係做中学数……小学唔洗上数学堂,自己去图書館做野~真係好叻叻!

回覆:super kids

朋友個仔上左兩個月

朋友嘅評語係: [就係不停做exercise嘅雞精班囉。買本exercise其實都得。」

引用:朋友個仔上左兩個月 朋友嘅評語係:+[就

原帖由 picture 於 16-03-30 發表
朋友個仔上左兩個月
我就住這問題,剛詢問了一位讀緊第六年嘅學生,佢話每星期一份功課,隔星期默書或小測,唔覺得係狂操,老師會以遊戲方式幫助佢哋記生字,一點也不枯燥!

引用:Quote:原帖由+picture+於+16-03-30+發表朋

原帖由 karen55407 於 16-03-30 發表
我就住這問題,剛詢問了一位讀緊第六年嘅學生,佢話每星期一份功課,隔星期默書或小測,唔覺得係狂操,老師 ...
我朋友講小一英文 grammar. 會唔會年級唔同嘅關係呢?

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-03-30+發表

原帖由 picture 於 16-03-30 發表
我朋友講小一英文 grammar. 會唔會年級唔同嘅關係呢?
我朋友係由小一開始讀,而且識兩個家長都極力推薦比我,佢哋仲話好抵!仲叫我今年再試。

不過我唔係用家,可能收咗都未必啱讀,要試過再知。

引用:不過我唔係用家,可能收咗都未必啱讀,要試

原帖由 karen55407 於 16-03-30 發表
不過我唔係用家,可能收咗都未必啱讀,要試過再知。
無錯,啱自己未必啱人地。試下才知。

回覆 karen55407 的帖子

我是用家,小朋友返得好開心…上堂常玩遊戲…每星期1份功課,有時3版,有時4版,小3開始隔星期做一個約90字的writing,ok喎。唔敢講有冇效,小朋友自己覺得學到野同上堂好開心,我叫佢cut佢都唔肯cut…super kids同女校一樣,都是教深一年,但女校就跳黎教,superkids cover的比女校還多,而且還會有oral and reading session (role play etc)。雖然每堂個半鐘,但每班人少,老師跟小朋友可有多點互動嘅時間,又會談日常生活嘅野,所以女返得開心。

但真唔貴…仲要默書quiz等有90分就有well done chop,5個well done chop就送書券50元!個個月都會有個best student of the class(每堂都會有答問題計分時間),都有少少禮物獎下咁…

我個人會覺得對中文小學的孩子幫助會大點,對名英小而本身已叻的小朋友則未必忙助太多…當然,如亞媽自己願花時間自己教,自己揀選合的練習比小朋友做(不是買練習回家版版都做,是每來挑出適合的來做),小朋友又肯聽亞媽教同做亞媽揀嘅練習,咁就乜都唔使出去上啦!

引用:回覆+karen55407+的帖子 我是用家,小朋友

原帖由 sheffield 於 16-03-31 發表

我是用家,小朋友返得好開心…上堂常玩遊戲…每星期1份功課,有時3版,有時4版, ...
多謝分享

引用:回覆+karen55407+的帖子 我是用家,小朋友

係咪要親自上去問課程?因為電話都是錄音

回覆 Bingb 的帖子

不好意思,唔清楚…其實我之前連乜係superkids係乜都唔知,只是朋友叫我申請話上完連書都唔使溫,幫我攞埋表我才試試…其實我本來唔鍾意出去上堂的,女亦沒上其他學課堂,但唔知點樣收了,女上了又開心,咁就繼續。要提提,我有問過女想唔想cut,因為默書改正錯的要抄5次…成句錯一個字都要抄5次…女會改到炆…我也覺得意義唔大…所以我有叫過女認真考慮…
另,小小個人意見,這類班只是輔助形式,對我來說,當是孩子的興趣班好了。super kids有測考,我見有媽媽會找past paper比仔做去預備super kids的測考…即嫌學校的測考唔夠辛苦,加多個super kids比仔辛苦… 千萬不要將這些"補身"的額外課成為孩子的包袱… 小朋友做完野玩下,再有時間上下無妨,如學校的功課都已辛苦就無謂再加額外workload了… 我女返半天,星期六同日就只有一堂super kids,所以是輕鬆的…

回覆 Bingb 的帖子

所有野同時開進行…份功課也是乜都有,所以跟買本練習返屋企做不同
其實我都唔明佢地點教,一星期個半鐘,但教左好多野…

引用:回覆+Bingb+的帖子 所有野同時開進行…份

sheffield 發表於 16-3-31 10:57

我是用家,小朋友返得好開心…上堂常玩遊戲…每星期1份功課,有時3版,有時4版, ...
想請教幾錢一個月?

引用:Quote:sheffield+發表於+16-3-31+10:57+回

原帖由 hippoo 於 16-05-12 發表
想請教幾錢一個月?
新學年$1000

想問一星期是否一堂?一堂幾耐?
Thanks

karen55407  yes. 1.5hrs  發表於 16-5-12 23:33

‹ 上一主題|下一主題