用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問貴校一個詞語要抄幾多次?
樓主: bbroy
go

請問貴校一個詞語要抄幾多次? [複製鏈接]

回覆 day_bo 的帖子

我個仔K2,  每日一張WORKSHEET再加一版中文.

中文功課是一個2字詞語寫12次.  另外仲有數學或英文事但一樣.  
數學功課, 近排寫雙位數, 每次做都要寫一整頁. 每行10個雙位數, 寫5行. 總共是50個雙位數.   
英文功課.   是寫一個生字20次.
星期六日就中,英,數, 再加多2-3本作業.

間學校話佢係HAPPY SCHOOL, 唔算谷喎. D 功課好鬼悶....!

cocokan2004 發表於 15-5-23 01:48
回覆 day_bo 的帖子

我個仔K2,  每日一張WORKSHEET再加一版中文.
私校?对一個4、5歲嘅人仔嚟講,我覺得算多功課喎!

引用:有些學校中文堂抄詞語,每個詞語5次,有些9

原帖由 bbroy 於 15-05-20 發表
有些學校中文堂抄詞語,每個詞語5次,有些9次。各位可以話我知你們子女的學校要抄多少次嗎?除了詞語,還有 ...
無論單字,兩字詞語或四字詞語,一律 x 3.

每次不超過10個詞語

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

見你地咁講, 我先知我個間超多抄寫.  其實小朋友中意做WORKSHEET, 因為interesting.  所以interesting既功課多D都OK. 不過唔可以大量抄寫.   

回覆:cocokan2004 的帖子

嘩,你間真係算多,我囝冇噤多。數學雙位數我囝也要寫中國數目字及阿拉伯數字,每次也是寫50個。每日平均2-3樣功課,逢星期一默中文,逢星期三默英文,我也覺得多了。

bbroy 發表於 15-5-20 14:51
有些學校中文堂抄詞語,每個詞語5次,有些9次。各位可以話我知你們子女的學校要抄多少次嗎?除了詞語,還有 ...
3次

我以為這是在面試中問校長的問題

回覆:請問貴校一個詞語要抄幾多次?

中英文詞語每個月大概各一次。中文大概一版(每詞語一行),英文每個字五次(每次約5個字)。我囝囝學校雖然傳統,但不看重抄寫。

‹ 上一主題|下一主題