用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷孕照超聲波太多, bb 會自閉?
go

懷孕照超聲波太多, bb 會自閉? [複製鏈接]

我因為係高危妊娠,差不多兩星期照一次, 就快生啦但睇到有人話照得多bb 會自閉, 令我好擔心瞓唔著呀!請問有無媽媽當時又係成日照架?

0    0    0    0

回覆 weddingdudu 的帖子

不用擔心 ,這影響不大 ! 要有充足睡眠才好, BB出世後便更缺少睡眠!參考:

"有研究認為餵哺母乳可減少自閉症傾向的兒童。
除了多元不飽和脂肪酸以外,也有人對母乳中的其他成分進行了檢測研究,如氨基酸、鐵、鋅及B族維生素等,均與認知發育有關。
同時有研究發現自閉症患兒的同胞(正常兒童)母乳喂養持續時間基本與嬰兒母乳餵養的平均水平的差異。Tanoue等研究表明自閉症兒童在生後第一周斷奶的發生率遠遠高於正常兒童,從而顯示了母乳喂養持續時間與自閉症的發生可能有相關性。另外嬰兒吸吮母乳是最初的口部運動,對於口腔發育有明顯的幫助."

回覆:懷孕照超聲波太多, bb 會自閉

我。阿娘無照過;
阿仔。2個月左右照超次,因為我係高危產婦。
都係有自閉。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:回覆+weddingdudu+的帖子 不用擔心+,這影

原帖由 acornk 於 15-05-20 發表
回覆 weddingdudu 的帖子

不用擔心 ,這影響不大 ! 要有充足睡眠才好, BB出世後便更缺少睡眠!參考:
Thx for your information~

引用:我。阿娘無照過; 阿仔。2個月左右照超次,

原帖由 chowqv 於 15-05-21 發表
我。阿娘無照過;
阿仔。2個月左右照超次,因為我係高危產婦。
都係有自閉。
你既意思係你同你個仔都有自閉?

weddingdudu 發表於 15-5-21 12:17
你既意思係你同你個仔都有自閉?
YES
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題