用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基(Ascot)amVS 劍鳴pm
go

樂基(Ascot)amVS 劍鳴pm [複製鏈接]

原本曡埋心水讀樂基,點知今日收到Keen Mind電話,問要唔要下午班offer。聼日要確定。唔知大家會點揀?我對樂基ge擔心係K2變國際班,無廣東話教中文。而Keen Mind都係國際班,唔知有無廣東話教中文?
   2    0    0    0

回覆:Aphrodite 的帖子

要睇你target邊類型小學。

mbbaby 發表於 15-5-19 14:21
要睇你target邊類型小學。
Thx for your reply. 我target私小直資,其他未多想過。唔知劍鳴和樂基分別適合邊類學生?Thank you very much for your sharing.

睇過兩間升學資料,KM升直私比較多,HKPS Ascot 升沙田官津較多。感覺想升直私,KM打底好啲。

mbbaby 發表於 15-5-19 16:21
睇過兩間升學資料,KM升直私比較多,HKPS Ascot 升沙田官津較多。感覺想升直私,KM打底好啲。

...
Thx a lot~

引用:原本曡埋心水讀樂基,點知今日收到Keen+Min

原帖由 Aphrodite 於 15-05-19 發表
原本曡埋心水讀樂基,點知今日收到Keen Mind電話,問要唔要下午班offer。聼日要確定。唔知大家會點揀?我對 ...
聽聞近年ascot考學校成績麻麻,所以可能KM會乎合你嘅目標多D。當然都要考慮交通

回覆:樂基(Ascot)amVS 劍鳴pm

雖然我有份放劍嗚 offer...不過我會投km 一票!

引用:雖然我有份放劍嗚+offer...不過我會投km+一

原帖由 cubyQB 於 15-06-08 發表
雖然我有份放劍嗚 offer...不過我會投km 一票!
可唔可以分享下點解?同埋為邊間放劍鳴?Thx

回覆:樂基(Ascot)amVS 劍鳴pm

打算考私小直G, 梗係揀KM

KM 小班教學, 傳統教學及活動並重! 課程深接小學完全無問題! 不過幾多親子活動要家長 involve ! 識幾個人讀了, 分別上喇沙, SFA ,仲有叩門成功例子!
我個係仔, 仲要係獨子...除了上述的優點外...我心儀一些較谷的學校! 因為我覺得男仔要唔怕辛苦,要捱得啲! 而且自理好重要, 唔想佢做小王子! (家中已經七個縱一個) !我喜歡一些"有自己一套"的學校, 可以放心俾學校 train ...我覺得這幾點根德園較適合我! 身邊亦有朋友是 KV 用家...俾到我好大信心! 所以最後選KV

醒目開學勳章 貢獻勳章

近年KM 考直私的確比ascot理想
其實沙田出九龍塘都唔遠呀!

KM學術底子的確唔錯 (家長亦要付出架!)

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

借位一用

如果劍鳴同樂基(九龍塘),大家又會點揀?

回覆:Fairyland 的帖子

仔定女?仔的話我都會選劍嗚! 女的話我會睇下佢谷唔谷得! 谷得去劍嗚...otherwise 去 HKPS ...培養小朋友 presentable 啲!

引用:借位一用 如果劍鳴同樂基(九龍塘),大家

原帖由 Fairyland 於 15-06-09 發表
借位一用

如果劍鳴同樂基(九龍塘),大家又會點揀?
咁係KM喇 叩門都好d

‹ 上一主題|下一主題