用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教佑華小學
樓主: 茶走
go

天主教佑華小學 [複製鏈接]

引用:所以我欣賞肯詳列升中數的學校,好好醜醜都

原帖由 hagupit 於 15-05-22 發表
所以我欣賞肯詳列升中數的學校,好好醜醜都肯講,但48網無幾多間肯詳列。

...
你係未都48網?

zanezane 發表於 15-5-21 18:19
回覆 hkpapa852 的帖子

我見佢升中reult 劈頭就報有幾多人升聖安當中學, 唔通又係語言偽術?
官津中學, 有冇聯繫位/直屬位無得呃:

當然, 會唔會係自行收生時有"著數", 咁就好難講

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁聖安當書院差左,同小學未必有關吧。因有人提中學差左,所以少人選。

回覆:hkpapa852 的帖子

睇小學概覽也可知道

karen55407 發表於 15-5-22 09:09
睇小學概覽也可知道
呢個小學概覽成日錯漏百出, 唔好盡信
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hagupit 發表於 15-5-22 03:00
所以我欣賞肯詳列升中數的學校,好好醜醜都肯講,但48網無幾多間肯詳列。

...
都唔可以話無幾多間:

中學網

校網

學校

升一線中學比例

觀塘

柏德

39.23%

佐敦谷聖若瑟

27.59%

聖馬太

53.85%

藍循

49.66%

平兆

45.56%

德兆

54.43%

月華基法

* 36%

油塘基顯

30% - 45.6%

聖安當

40.00%

秀明

32.21%

觀塘官立

26.90%

觀塘官立(秀明道)

* 33.56%

樂天

30.51%

zanezane 發表於 15-5-21 16:55

九聖在2010-2012年度升中派位概況有出實數.....陳年往績.
2010-2012既升中派位, 個表共159人, 當中有65人入到一線中學, 比例有40.9%, 只比4大低, 與柏德和聖安當相約

zanezane 發表於 15-5-22 09:08

咁聖安當書院差左,同小學未必有關吧。因有人提中學差左,所以少人選。
不過事實人好多人無去查証, 就以為"同名"或"名稱類似"既中小學一定有聯繫

好似中西區, 都不知幾多家長以為入咗英皇一校同二校可以聯繫英皇書院.

深水埗有間私小, 仲用呢個盲點係簡介會講自己小學同沙田區個間同一辦學團體開辦既一線中學有"聯繫"添

我知你講邊間.....

"聯繫"唔係在白紙黑字的制度上, 或許有空間或灰色地帶時, 呢d "聯系"就幫到少少人.
咁當無會實際d.....

有數字睇的感覺會好一點, 起碼學校係透明度高和可信d.
在此列學校中選合小朋友特質和家庭需要的, 咁就會易作決擇點.

zanezane 發表於 15-5-22 10:34

我知你講邊間.....
"聯繫"唔係在白紙黑字的制度上, 或許有空間或灰色地帶時

又唔係咁講, 官津中學同小學之間既聯繫或者直屬關係, 係有教育局既官方定義, 沒有灰色地帶, 可參考: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%204.pdf

所以我括住。自行收生學校可話事,扣門可話事,不是嗎?

好似你話果間sham shui po..... 高層員工的確有交流。 類似春茗的活動一起攪。一個半個都有可能。
但似教局定義的percentage就唔可能。

hkpapa852 發表於 15-5-22 10:01
不過事實人好多人無去查証, 就以為"同名"或"名稱類似"既中小學一定有聯繫

好似中西區, 都不知幾多家長以為 ...
好奇一問,邊間?

ok3 發表於 15-5-22 15:53
好奇一問,邊間?

間私校好純真

zanezane  咁明ga...  發表於 15-5-22 21:25

原來呢個帖講咁多48,走左雞添!  

另補充一下,朋友仔囡囡去年乙三入柏德。。。成條村仲得佢一個!鬼叫d人
一聽到要去九龍灣「咁遠」,都話寧願搏下聖字頭喎。。。  

另今年有48老友乙二搏柏德,而聽佢講好似唔止一個咁做添,今次真係出事
囉。。。  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

可能中左乙1呢。。。。 未必太壞

乙3中柏德,恨死46人。。。

回覆:天主教佑華小學

九龍灣聖若翰天主教小學同油塘基法,
邊個排第一好?
如果九聖若翰排第一,基法二係未兩間好大機會冇?

引用:九龍灣天主教聖若翰係我在46網的首選,我欣

原帖由 karen55407 於 15-05-20 發表
九龍灣天主教聖若翰係我在46網的首選,我欣賞它的手語雙語共螎教育計劃,街坊學生家長也讚學校有heart,課 ...
可唔可以講多啲學校資料?
課外活動多嘛?
手語係課外活動?

回覆:茶走 的帖子

這個計劃是中文大學在此學校進行,學校有一少部分是聽障學生,會編在手語班,有部分健聽同學可入此班。雙班主任制,包括手語老師。

回覆:茶走 的帖子

你可以在網上搜尋之前電視有介紹過

‹ 上一主題|下一主題